När Analyst Day gick av stapeln hade AMD många nyheter att bjuda på. Förutom uppdaterade produktplaner som vi redan rapporterat om, ska de börja skräddarsy systemprocessorer åt sina kunder – x86-marknadens motsvarighet till Qualcomm?

Det har lagts störst fokus på de nya produktplanerna från AMD hos många medier, men den verkliga nyheten var minst sagt att de kommer bli tillverkare av SoC-processorer (System-on-a-Chip) någonting vi kallar för en systemprocessor på svenska. Det gäller att kunna skräddarsy lösningar, för olika kunders behov och man har satt upp stora mål för att lyckas med detta. Förutom ett nytt arbetssätt för deras ingenjörer, har man gett företaget ett helt nytt ansikte med nya direktörer. Det är dock några år kvar innan deras målsättning blir verklighet, men de har redan börjat lägga grunden för vad som komma skall. Den viktigaste delen är är att bygga upp ett förtroende hos datortillverkarna.

Förtroende – allt handlar om att leverera, leverera och leverera

Utan någon som helst sarkasm kan vi säga att AMD inte är kända för att leverera, någonting företagets nya vd Rory Read är väl medveten om. Han som var med och fick Lenovo att växa till ett bolag som omsätter tiotals miljarder dollar varje år, och vet hur viktigt det är att leverera, verkställa och utföra en uppgift för att möta marknaden och dess behov.

För OEM-tillverkare är det extremt viktigt att de kan ha fullt förtroende för AMD och Intel, att de kommer ut med nästa generations produkter som utlovat. Får tillverkarna inte tillgång till den nya produkten vid utlovad tid, betyder det att de har färdigutvecklade produkter utan den viktigaste delen i leveranskedjan man inte bara kan byta ut. Tyvärr har det här blivit ett signum för AMD på senare år.

Datortillverkare har inte tid att vänta, de vill sälja system

Antingen har de stött på problem vid utvecklingen av en ny produkt, eller så har de inte kunnat leverera i tillräckligt höga kvantiteter. Det här har gjort att tillverkare ofta vänder sig till Intel – som har en historia att de sista åren leverera i tid, och sällan har kapacitetsbrist. Det är väl självklart att man vänder sig till en pålitligare källa i leveranskedjan, även om den andra kanske har mer intressanta produkter? OEM-tillverkare vill sälja system och tjäna pengar, de kan inte vänta på att ett företag i deras leveranskedja som inte klarar av att leverera.

AMD står idag helt utan egna fabriker sedan de skapade GlobalFoundries i samarbete med ATIC (Advanced Technology Investment Company). GlobalFoundries äger de idag äger knappa 10 procent av. Det här innebär att de måste förlita sig på andra att leverera nya mer avancerade tillverkningstekniker, så att de kan tillverka deras allra senaste produkter i form av processorer och grafikkort. Det här skapar problem med att vara ”On the bleeding edge” – att ha det allra senaste.

Varför det är fördelaktigt att arbeta med äldre tillverkningstekniker

Brazos-plattformen släpptes tidigt förra året och fyllde för bara ett par dagar sedan ett år. Brazos-plattformen innehåller deras Ontario och Zacate-processorer med inbyggd grafik, även kallad för en APU (Accelerated Processing Unit). Dessa har levererats i form av C-50, C-60, E-350 och E-450 för att ta några exempel. Brazos bygger på TSMC:s 40nm-teknik, som idag har mer än två år på nacken. Vad som är speciellt med Brazos, är det faktum att det är AMD:s mest lyckade plattform någonsin i företagets historia, på den mobila marknaden.

APU_sales

Men Brazos led av ett vanligt problem hos AMD – dålig tillgång. I över ett halvårs tid översteg efterfrågan tillgången med råge. 40nm-tekniken hos TSMC var fullbokad med att producera grafikkort åt AMD och NVIDIA, men även många systemprocessorer baserade på ARM:s arkitektur stod för stora delar av den kapacitet TSMC hade att erbjuda. Det är inte svårt att hitta exempel på forum där folk velat köpa moderkort eller bärbara datorer med Brazos – men de fanns helt enkelt aldrig i lager någonstans.

Deccan-plattformen skulle ersatt Brazos och Ontario/Zacate-processorerna skulle få gå i pension i förmån för Wichita och Krishna. Deccan hade bestått av en enda krets då både Wichita och Krishna skulle kommit med inbyggd sydbrygga, eller FCH (Fusion Controller Hub) som AMD vill kalla det. Wichita skulle inrikta sig mot surfplattor och extra strömsnåla datorer, medan Krishna skulle fått fyra stycken processorkärnor och kraftfullare grafik än föregångaren Zacate med ungefär samma strömförbrukning. Problemet är att de skulle byggts på 28nm – vänta är det verkligen ett problem? Lägre tillverkningsteknik är bättre sett till både prestanda och strömförbrukning.

Övergången till 28nm hade mycket riktigt resulterat i både högre prestanda och högre strömeffektivitet. Men Wichita och Krishna hade varit dyrare att tillverka, då en ny tillverkningsteknik alltid är dyrare än tidigare även när man tar den mindre kretsytan in i beräkningarna. Ett annat problem är att 28nm är den nya killen i klassen alla vill umgås med. Efterfrågan på en ny tillverkningsteknik har aldrig varit så hög som denna, det finns helt enkelt inte plats för AMD att leverera i stora kvantiteter.

AMD hade kunnat lansera Deccan (säger dem i alla fall), men till vilken nytta när de inte kunnat mätta marknadens efterfrågan? Rory Read säger att Brazos är lätt och billig att tillverka, presterar bra som den är idag och att de inte ville göra sin kunder besvikna ännu en gång. Därför lanseras Brazos på nytt, i form av Brazos 2.0. Brazos 2.0 får bättre stöd av Turbo Core än tidigare och en strömsnålare sydbrygga med inbyggt USB 3.0 – men på det stora hela exakt samma plattform som den billiga och tillförlitliga Brazos, AMD faktiskt klarar av att leverera till sina kunder i höga kvantiteter.

Spring inte för fort, vänta!

Rory Read har tidigare uttalat sig om att AMD ska sluta jaga det allra senaste inom tillverkningsteknik. Han och alla andra på AMD är väl medvetna om fördelarna med det senaste precis som vi skrev ovan. Men just Brazos är ett exempel på varför AMD väljer denna strategi. De stannar hellre kvar på en billigare tillverkningsteknik med hög kapacitet lite längre, än att stressa till det allra senaste och inte kunna fylla deras kunders efterfrågan.

Wafer_holding

Med Brazos vet tillverkarna att AMD kommer kunna mätta deras behov. Nya tillverkningsteknik förknippas också med högre prestanda, men det här är att pris AMD är beredda att betala enligt den nya vdn och hans nya direktörsteam, han byggt upp de senaste månaderna. Det är väl även naturligt att man inte lovar mer, än vad man kan leverera?

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
this Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Det här låter som en mycket lovande strategi, det gäller bara att man lyckas knyta ihop det här och att inte andra företag med större resurser hinner före. Intel kommer förmodligen också att lägga ett stort fokus på att integrera mer och mer i processorn. Eftersom att Intel har betydligt större resurser ser de ut att ha en klar fördel, men det behöver naturligtvis inte betyda att AMD inte kommer att hitta sin plats på marknaden. Deras vision med flexibilitet tror jag kommer att vara en stor fördel gentemot Intels mer styrande och kontrollerande roll.

Medlem
Daniel Bagge

AMDs planer att börja designa systemprocessorer efter kundens behov går väl i hand med ryktena att PS4s processor ska vara en specialdesignad AMD prolle. Dessutom ska GPUerna i både PS4 och Xbox720 vara specialdesignade AMDs. Personligen tycker jag att deras planer låter sund. AMD använder sin GPU-teknik för att positionera sig mot Intel. Dom blir samtidigt den leverantör som gör allt ”crazy” i förhållande till Intel, i form av specialdesignade plattforma med axplock av lösningar. För egen del har jag ingen brådska med att byta ut min gamla Phenom II X4. Grafikkortet har för länge sen blivit den faktor som… Läs hela »