Svenska staten hade Stockholms tingsrätt på sin sida när man under förra veckan lyckades få igenom ett domstolsbeslut som meddelade att internetdomänerna Thepiratebay.se och Piratebay.se skulle få beslagtas av svenska staten. Sajtens grundare fortsätter dock att slå tillbaka och denna gången med överklagan i hovrätten.

Det var i förra veckan som Stockholms tingsrätt meddelade att de två svenska domännamnen Thepiratebay.se samt Piratebay.se skulle lämnas över till svenska staten av dess nuvarande ägare. Domänerna skulle sedan ses som förverkade och inte kunna användas av någon annan aktör. Beslutet var en seger för de organisationer och myndigheter som jobbar för att stoppa den illegala fildelning som The Pirate Bay gjort sig kända för.

Kritiken lät samtidigt inte vänta på sig och redan i samband med domstolsbeslutet meddelade stiftelsen .SE, som hanterar svenska domänadresser, att man inte driver ett adressystem och att webbsidors innehåll inte bör ha någon inverkan på detta.

Även Pirate Bay-grundaren Peter Sunde har varit aktivt kritisk mot tingsrättens dom och gått så långt att han skickat in en officiell anmälan mot Nordea Bank AB. I anmälan menar Sunde att staten bör konfiskera även Nordea Banks domäner då banken inte aktivt hindrat brottslingar att använda banken för pengatvätt.web-neij-1104

Nu går nästa Pirate Bay-grundare till attack och denna gången är det Fredrik Neij som meddelar att domen mot att beslagta The Pirate Bays adresser kommer att överklagas till hovrätten. Det är till Dagens Nyheter som Peter Neij förklarar att beslutet om en överklagan inte har med själva ägandet av domännamnet Thepiratebay.se att göra utan snarare är en principiell fråga.

– Tingsrätten gör en felaktig bedömning av hur man ska se på ett domännamn. Vi anser att det är en adressuppgift, inte en egendom, säger Jonas Nilsson.

Fredrik Neij varken säger sig vara intresserad av domännamnet eller för den delen stå som ägare till det medan åklagaren menar att det trots en annan registrerad ägare är Neij som kontrollerar adressen.

Tidigare har domännamn som varit inblandade i brottslig verksamhet låtits förfallas men med tiden blivit tillgängliga igen. Skulle tingsrättens dom stå sig är det första gången som svenska domännamn helt övergår i statens ägo och försvinner från den fria marknaden. The Pirate Bay däremot består, fildelningssajtens mängder av utländska domännamn berörs inte av domen och sajten är fortfarande aktiv.

Källa: Dagens nyheter

Läs mer:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid