Mycket uppmärksamhet riktades i dag mot Stockholms tingsrätt som levererade domslutet i tvisten mellan Bredbandsbolaget och en samling svenska och nordiska upphovsrättsinnehavare. ”Käremålet avslås” skriver tingsrätten i sin dom, vilket betyder att Bredbandsbolaget inte kan tvingas till att blockera piratsajter.

Den 11 november 2014 meddelade en samling svenska och nordiska företag, inklusive SVT, TV4-Gruppen, MTG TV, SBS Discovery, C More, Universal Music, Sony Music och Warner Music att de hade lämnat in en ansökan till Stockholms tingsrätt. Tanken var att de skulle stoppa Internetleverantören Bredbandsbolaget från att koppla samman kunder med fildeningshemsidor så som The Pirate Bay. Mer än ett år senare har nu domslutet kommit.

Avslås

I ett meddelande på Stockholms tingsrätts hemsida berättar tingsrätten att de var enig om att Bredbandsbolaget inte bryter mot svensk upphovsrättslag. Det betyder att tingsrätten har beslutat att Bredbandsbolaget inte kan tvingas blockera vissa hemsidor från att besökas av företagets kunderpå grund av upphovsrättsliga skäl.

”I målet har bland annat prövats om den svenska lagstiftningen överensstämmer med ett EU-direktiv som säger att medlemsstaterna ska se till att rättsinnehavare har en möjlighet att begära ett föreläggande gentemot mellanhänder vars tjänster utnyttjas av en tredje part för att begå intrång i en upphovsrätt eller närstående rättighet (Infosoc-direktivet). Enligt den svenska upphovsrättslagen kan föreläggande meddelas bland annat mot var och en som medverkar till sådant intrång.

Tingsrätten anser att den svenska lagstiftningen uppfyller det aktuella kravet i Infosoc-direktivet. Tingsrätten anser vidare att Bredbandsbolagets verksamhet och agerande i det aktuella fallet inte utgör medverkan enligt svensk lag.”, skriver Stockholms tingsrätt på sin hemsida.

Tre veckor kvar

Även om tingsrätten nu har kommit med sin dom är det inte säkert att sagan är över ännu. Båda parter har möjlighet att överklaga domen fram till den 18 december 2015. Om tre veckor vet vi alltså om det hela slutar i tingsrätten i Stockholm eller om det krävs en hovrätt för att reda ut vem som står på lagens sida.

I domen meddelar tingsrätten också att organisationerna bakom stämningen är skyldiga att betala 1 386 867 kronor till Bredbandsbolaget för dess rättegångskostnader.

Källa: Stockholms tingsrätt

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Daniel.Wpege63Mikael. M Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mikael. M
Gäst
Mikael. M

Det har ingen betydelse om vad man tycker om nedladdning.

Det viktigaste vi har är frihet och mänskliga rättigheter.

varken diktaturer, stater FÖRETAG eller annat har ingen rätt att övervaka och kränka den personliga integriteten.

Deras system är föråldrat vilket än vad det gäller.

Skivbolag, filmbolag. TV bolag kan inte förvänta sig att de ska kunna fortsätta som de gör.
Världen ändrar på sig hela tiden, folk ändrar vanor, slutar att titta på TV, lyssna på musik och titta på film på ett annat sätt.

Följ med i tiden stället

Vi lever i framtiden och inte stenåldern.

pege63
Gäst
pege63

Man vågar inte gå på dom stora som Google & MS + alla andra webbläsarföretag för det är ju dom som gör det möjligt att ladda ner, eller varför inte ens stämma honom som uppfann WWW. Detta var det bästa som kunde hända Sverige nu kan man ta sig an resten av neandertalarna.

Daniel Wisenhoff
Medlem

Otroligt bra, hoppas de är nöjda över ”boten” på 1,2 Miljoner 🙂 Och att de lägger ned tid på att göra sina tjänster bättre såsom play…