Nordichardware Logo


Certifierade ”Premium” HDMI-kablar ska garantera stabil prestanda i 4K 60Hz

Multimedia

Skriven av Joel Oscarsson

HDMI kabel

En ny certifiering ska göra det enkelt för konsumenter att hitta bra och pålitliga HDMI 2.0-kablar för att leverera 4K-upplöst material i 60 hertz. Standarden ska garantera att alla kablar kan leverera 18 gigabit per sekund och att konsumenter inte ska få problem med sina kablar. Trots en ny certifiering väntas dock skillnaderna mellan olika kablar förbli små.

 

Youtube kan bli reklamfritt från och med oktober - om du betalar för det

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

Youtube sägs nu vara redo att lansera sin nya prenumerationstjänst för att strömma reklamfria videoklipp till användare världen över och introduktionen kan komma att ske redan i nästa månad. För Youtube-användare som vill slippa reklam när man tittar på Youtube-klipp kommer företaget införa en prenumerationsjtänst med månadsavgift.

 

Netflix vd förutspår TV-nätens död - Internet tar över helt inom 10-20 år

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

Netflix 717Netflix är den mest framgångsrika leverantören av strömmande TV och film på internet idag och nu tar företagets vd bladet från munnen och förutspår framtidens TV-marknad. Reed Hastings menar att vi inom 10 till 20 år kommer att se hur traditionella TV-sändningar helt dör ut och att allt TV-material istället flyttar ut på internet.

 

Ultrahd blu-ray får spikat lanseringsdatum - Från HDR till 4K, vi listar höjdpunkterna!

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

UltrahDBlurayUltrahd Blu-ray är det nästa och kanske sista optiska mediaformatet på konsumentmarknaden och nu har Blu-ray Disc Association avslöjat ett närmare lanseringsdatum för filmer och material. I januari 2016 ska de första Ultrahd Blu-ray filmerna och spelarna dyka upp på marknaden och gör det med högre upplösning, mer ljus och bättre färger än någonsin.

 

Ny rund Chromecast i läckta bilder – Audio-variant sägs göra alla ljudsystem smarta

Multimedia

Skriven av Joel Oscarsson

Google Chromecast nya

Google sägs ha planer på att introducera en ny Chromecast senare i höst. Den nya modellen sägs komma utrustad med bredare stöd för fler wifi-standarder och lanseras tillsammans med en ny modell kallad Chromecast Audio som sägs kunna göra alla högtalare och ljudsystem smarta och uppkopplade.

 

Tre blir först i Sverige med att slopa surfkostnaden för musikstreaming

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

TreMusikcTeleoperatören Tre meddelar nu att man som första svenska operatör valt att helt slopa surfkostnader för musikstreaming. Nyheten som gäller alla Tres mobil- och bredbandskunder från och med idag innebär att den dataanvändning som kommer från musikstreaming aldrig kommer att påverka abonnemangets surfpott, mycket goda nyheter för musikdiggande kunder.

 

Youtube-appen för Android och Ios får stöd för 1080p 60

Multimedia

Skriven av Joel Oscarsson

Youtube_1080p_60

Även mobila användare kan nu njuta av höga bildfrekvenser på Youtube. Efter en lyckad lansering av 1080p 60 på Youtube för datorer lanseras nu samma stöd för Android och Ios-enheter. Stödet finns bara i Youtubes app och inga andra mobila plattformar har ännu stöd men om du har en enhet som når upp till kraven kan du börja titta nu.

 

8K-upplösning i 360 grader når Youtube – 88 000 stillbilder ger enorm upplösning

Multimedia

Skriven av Joel Oscarsson

YouTube_8K_360

Youtube fortsätter att imponera med otroligt svårspelade videoformat. Som om 8K-upplöst video inte vore nog finns nu en 8K-upplöst video som är skapad i 360 grader. Tittare kan nu själv styra över vyn i ett timelapse som visar en hektisk flygplats i Dubai. Bakom videon ligger 88 000 bilder som fångats med flera högupplösta stillbildskameror.

 

8K kommer till Youtube – få datorer klarar ännu av formatet

Multimedia

Skriven av Joel Oscarsson

YT_8K

Youtube har länge legat i framkant när det gäller videokvalitet och speciella typer av videos. Videotjänsten har exempelvis haft stöd för 3D och UHD i flera år. Nu tar Google ytterligare ett stort steg framåt och introducerar stöd för 8K-upplöst video i webbläsaren. En video har redan laddats upp men du kan troligen inte spela den.

 

Oculus visar hur spelares egna grimaser kan användas för avatarer och kommunikation

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

OculusANsikteOculus arbetar inte bara på konsumentversionen av sina VR-glasögon Rift, företaget undersöker även nya användningsområden för sin virtuella verklighet. Ett av dessa är möjligheten att med egna grimaser styra ansiktsuttryck på avatarer och karaktärer i spel för att kommunicera med med och motspelare.

 

Oculus Rift får eget evenmang den 11 juni och håller dörren öppen för VR-porr

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

Oculus Rift kommer att säljas till konsumenter under första kvartalet 2016 och de nya VR-glasögonen är hett efterlängtade av inte minst PC-spelare. Medan Oculus VR nu bjuder in pressen för ett VR-evenemang har företagets grundare Palmer Luckey förklarat att man inte har för avsikt att stoppa en annan stor VR-aktör - porrindustrin.

 

Spotify introducerar video och podcasts – vill underhålla med mer än bara musik

Multimedia

Skriven av Joel Oscarsson

Spotify_ny_plattform

Spotify har spelat musik för världen sedan sin konsumentlansering för mer sju år sedan. Nu är det dags för tjänstens första stora förändring. I dag lanseras vad som kallas en ny ”plattform” för Spotify. Den nya versionen av Spotify ska vara lättare att använda och är tänkt att erbjuda mer underhållning genom att introducera podcasts och video.

 

Oculus Rift börjar säljas till konsumenter under första kvartalet 2016 - Ny funktion avslöjad?

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

OculusRiftConsumerOculus VR har tidigare gett indikationer på att företaget skulle lyckas få ut en slutgiltig konsumentmodell av sina VR-glagsögon Oculus Rift redan under 2015. Förhoppningar som nu skjuts ned av tillverkaren som åtminstone avslöjar ett någorlunda skarpt lanseringsdatum för konsumentversionen - första kvartalet 2016.

 

Microsoft kan låsa framtida 4K-material med nytt kopieringsskydd i Windows 10

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

playready

DRM-skydd är en metod för att upphovsrättsinnehavare ska känna sig tryggare när de distruberar sitt material, och lösningen blir allt vanligare för både film, spel och musik. Rykten och läckor talar nu för att Microsoft samarbetar med hårdvarutillverkare för att införa ett nytt DRM-skydd för video direkt i hårdvaran.

 

HDR och högre uppdateringsfrekvens är viktigare än 4K-upplösning säger IHS

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

4k_hdr

Marknaden för TV-apparater med 4K-upplösning växer så det knakar men enligt analytiker är det inte de 4 gånger fler pixlar som är viktigaste för konsumenter. Istället ser de flesta användare större skillnader när man växlar till högre uppdateringsfrekvens samt aktiverar HDR-teknik för mer naturtrogna ljuseffekter och livliga färger.

 

Youtube satsar på betalmodell - Slipp reklam mot en fast månadskostnad

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

YoutubeannonsOmåttligt populära videotjänsten Youtube är för många närmast synonymt med Internet och har idag över 1 miljard användare. Googles videotjänst är idag nästan helt finansierad av videoreklam som ligger inbäddade i början på många av de klipp som sänds men redan i år kan företaget introducera en betaltjänst för dem som vill slippa reklamen.

   

Youtube höjer ribban med 4K-video vid 60 fps - Såhär ser det ut

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

4k_60pYoutube gör sig nu redo för nästa generations högupplösta videoformat och experimenterar med stöd för 4K UHD upplösning vid en bildfrekvens om 60 bilder per sekund. De första videoklippen uppladdade i formatet finns nu att testa på Youtube och vi har samlat den udda blandning av klipp som erbjuds, bland annat en Star Citizen: Pieces of Eight.

   

Musikbolag pressar Spotify för att omvända gratislyssnare till betalande prenumeranter

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

spotify_717Svenska musiktjänsten Spotify är den i särklass största på marknaden när det kommer till strömmande musik. Företagets affärsmodell har däremot kämpat i både motvind och uppförsbacke sedan dess introducering, åtminstone sett till musikbolagens åsikter. Även om musikbolagen mjuknat något de senaste åren visar det sig fortfarande finnas mycket motstånd.

   

Copyswede granskas i kommande Kickstarter-dokumentär

Multimedia

Skriven av Joel Oscarsson

Copyswede_dokumentar

Copyswede står för insamling av privatkopieringsavgifter i Sverige. Nu kan en dokumentärfilm kallad om organisationen bli verklighet. Svensken Daniel Bramme har startat ett projekt på Kickstarter för att samla in pengar till filmen kallad Copygate. Tanken är att Copyswede ska granskas i sömmarna.

   

MicroSD-kort från Sony sägs ge bättre ljud, kostar tre gånger mer än konkurrenterna

Multimedia

Skriven av Joel Oscarsson

Sony_premium_sound_microSD_forsta

Jakten efter den ultimata ljudupplevelsen stannar inte vid ljudfiler och musikspelare. Även minneskort kan vara en bidragande faktor till ljudkvalitet, enligt Sony. Företaget introducerar i dag ett nytt microSD-kort som sägs vara bättre isolerat mot elektromagnetisk störning än konkurrenterna. Mindre brus kostar dock en saftig summa.

   

VLC 3.0 får efterlängtat stöd för Google Chromecast

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

ChromecastVLCDen populära mediaspelaren VLC kommer inom kort att uppdateras till version 3.0 och med detta bjuds det på flera nyheter för alla trogna användare. Den i särklass mest efterlängtade är stödet för Googles smidiga streamingmodul Chromcast vilket snart låter användare strömma nästan alla former av videoformat trådlöst till sin TV.

   

AMD hånar Nvidia för minneshanteringen i GTX 970

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

r92904gb

Blåsvädret Nvidia hamnat i gällande minnesbegränsningarna i Geforce GTX 970 är långt ifrån över, något som konkurrenten AMD självklart passar på att spinna vidare på. I ett twittermeddelande delar nu det röda laget ut en sågning och lyfter samtidigt fram sina egna produkter ur Hawaii-familjen.

   

Nästa generations MHL får stöd för 8K i 120 hertz och vändbar kontakt

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

superMHL_banner

Både Displayport, HDMI och USB går numera framåt med stormsteg vad gäller maximal upplösning och uppdateringsfrekvens, men det mobila gränssnittet MHL vill nu springa om samtliga. Nästa generations MHL, SuperMHL, klarar av 8K-upplösning i hela 120 hertz.

   

Oculus köper upp Nimble Sense - rörelsespårning i nästa generations Oculus Rift?

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

nimblesense

Vi kan få se en konsumentlansering av Oculus Rift redan nästa år, men en av de stora frågorna är fortfarande vad som är det optimala styrdonet för virtuell verklighet. Nu har Oculus VR köp upp Nimble Sense, ett företag med expertis inom handspårning i stil med Leap Motion.

   

Gangnam Style tvingar Youtube att uppgradera sin visningsräknare

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

gangam_views

Det finns populära Youtubeklipp - och så finns det Gangnam Style. Den koreanska musikvideon är det mest visade Youtube-klippet någonsin, och faktum är att det är så populärt att det nu tvingar Youtube att uppgradera sin visningsräknare vars 32-bitssystem inte längre räckt till.

   

Finska skolor överger skrivstil till förmån för tangentbordsträning

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

keyboards

I ytterligare en satsning för att ligga i framkant inom nätverk, teknik och IT har Finland nu drivit igenom en ganska omfattande förändring i sitt skolsystem. Istället för att lära sig kursiv skrift och skrivstil kommer finska elever istället kunna få träna på tangentbordsskrift.

   

Uppåt 6,5 miljoner terabyte data strömmas från Netflix varje månad

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

http://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Multimedia/Netflix_price_change/fullimages/netflix_4k.jpg

Strömmad media har inte lyckats sluka all mediakonsumption på marknaden ännu, men är helt klart på god väg. Netflix är en av världens största aktörer inom just strömmad video och kan nu skryta med att cirka 6,5 exabyte data pumpas från servrarna varje månad.

   

Mozilla släpper hemsida anpassad för Oculus Rift

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

mozvr_2

Mozilla har tidigare uttalat planer på att ta fram ett koncept för en hemsida anpassad för virtuell verklighet, och nu har det projektet burit frukt. Företaget har lanserat en tidig hemsida som med hjälp av WebGL låter en användare med Oculus Rift dra nytta av virtuell verklighet direkt i webbläsaren.

   

Piratpartiet - "Film- och musikbolag arbetar medvetet för att försämra internet"

Multimedia

Skriven av Anton Karmehed

piratpartiet_bildI kölvattnet av stämningsansökan mot internetleverantören Bredbandsbolaget har nu Piratpartiet gått ut med ett officiellt uttalande där partiledaren Anna Troberg vurmar för nätneutralitet och levererar sylvass kritik mot de film- och musikbolag som nu attackerat bredbandsbolaget. En attack som ska vara både orimlig och illavarslande för framtiden.

   

Samsung Galaxy Note 5 - och Oculus Rift - kan få Super AMOLED-skärm med 4K-upplösning

Multimedia

Skriven av Carl Holmberg

http://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Kringutrustning/Oculus_DK2_ifixit_teardown/fullimages/OculusRift_linser_717.jpg

I och med att Oculus Rifts utvecklarkit använder sig av Samsungs AMOLED-panel direkt hämtad från en Galaxy Note 3 så är det inte otänkbart att dessa två produkter kan gå hand i hand när det kommer till skärmutveckling. Nu viskas det om nästa generations Note-skärm, en AMOLED-panel med 4K-upplösning och 746 ppi.

   

Sida 1 av 8

Våra köprekommendationer


Undersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
RSS Feed