Freesync marknadsförs av AMD som ett bättre och billigare alternativ till Nvidias proprietära bildskärmsteknik G-Sync. Nu kan NordicHardware avslöja att inte alla skärmtillverkare är övertygade om tekniken som ska ge extra följsamma spelupplevelser med AMD:s grafikkort. Både röda lägrets drivrutinshistorik och tekniken i sig ifrågasätts.

AMD slog på stora trumman under slutet av 2014 och avslöjade att det under 2015 skulle dyka upp 50-talet bildskärmar på marknaden med stöd för Freesync. Tekniken kan med hjälp av Displayport Adaptive-Sync specifikationen synkronisera AMD Radeon-grafikkorts bilduppdateringsfrekvens (fps) med bildskärmens uppdateringsfrekvens (hertz) för att på detta visa ge en följsam spelupplevelse utan ryckigheter eller inputlagg. Konkurrenten Nvidia har redan löst problemet med sin egen prorietära teknik som med namnet G-Sync har samma grundfunktionalitet men samtidigt kräver ganska påkostad hårdvara i skärmar som använder sig av tekniken.

AMD menar att man genom Displayport-standarden har flera  fördelar mot Nvidia. Först och främst poängteras att Displayport Adaptive-sync en öppen standard, det krävs heller ingen dedikerad och koststam hårdvara i skärmen för att kommunicera med grafikkortet samt att kommunikationen mellan grafikkort och skärm ska bli direkt utan förluster.

Även Freesync har sina begränsningar

På pappret låter AMD:s Freesync satsning som guld och gröna skogar och under CES 2015 bevittnade NordicHardware själva flera fungerande Freesync-skärmar på mässan, bland annat från Samsung och LG. Redan där började dock nya frågor dyka upp, bland annat kring olika scalerkretsars kapacitet att styra uppdateringsfrekvensen på en Freesync-skärm.

Hos AMD fanns bland annat LG:s ultrabreda 34UM67 skärm med Freesync stöd som vi efter vår initiala förhandstitt fick veta hade en icke tidigare känd begränsning, skärmen har en specificerad minimumfrekvens för att Freesync garanterat ska fungera som på denna modell låg på 40 hertz. Skulle ditt grafikkorts bildfrekvens dippa under 40 fps (vilket är fullt möjligt i många speltitlar med 2 560 x 1 080 pixlars upplösning) kan du fortsatt uppleva problem med artefakter och blinkningar på skärmen.

Freesync3

I AMD:s Freesync FAQ med frågor och svar kring bildskärmstekniken skriver tillverkaren följande;

”​AMD Radeon™​ graphics cards will support a wide variety of dynamic refresh ranges with Project FreeSync. Using DisplayPort Adaptive-Sync, the graphics card can detect and set an appropriate maximum and minimum refresh rate based on the capabilities reported by the display. Potential ranges include 36-240Hz, 21-144Hz, 17-120Hz and 9-60Hz.”

Vilket på pappret låter som riktigt goda marginaler för de flesta användare. Problemet som bildskärmstillverkare kan stöta på är att de scalers, bildskärmskretsarna som sköter kommunikationen mellan grafikkort och bildskärm, som används inte nödvändigtvis är kapabla att erbjuda dessa breda frekvensspann – exempelvis kretsen i LG 34UM67.

Bildskärmstillverkare avvaktar med Freesync-skärmar

NordicHardware har i samtalt med anonyma källor hos bildskärmstillverkare bekräftat en oroa för hur den första generationens Freesync-lösningar kommer att prestera. Det är ingen slump att Nvidia behöver en dedikerad krets för att få rätt med sin G-Sync-teknik och att man trots detta inledningsvis upplevde överhettningsproblem i sina första skärmar. Även om Freesync inte arbetar på precis samma sätt som G-Sync krävs det en hel del beräkningskraft för att få synkroniseringen mellan grafikkort och skärm att bli bra. Vilket i fallet Freesync lägger större vikt på scalerkretsarnas prestanda och således indirekt driver upp kostnaderna även på Freesync-skärmar alternativt medför begränsningar i deras prestanda.

Till NordicHardware avslöjar källor hos bildskärmstillverkare att man även är oroliga över AMD:s drivrutinshistorik som inte direkt varit klanderfri genom åren. Även Nvidia kämpade med G-sync inledningsvis och det finns fortfarande speltitlar som inte riktigt vill fungera tillfredsställande med G-Sync. Något som indikerar att även AMD lär få dedikera kännbara resurser till just optimering för spel och applikationer i sina Catalyst-drivrutiner.

AMD haltar på grafikkortsmarknaden

Ett annat uppenbart problem är att Freesync endast fungerar med AMD-grafikkort. Tekniken baseras på den öppna Displayport-standarden men Freesync är endast kompatibelt med AMD:s egna Radeon-grafikkort i dagsläget. Vilket med tanke på Nvidias framfart på grafikkortsmarknaden gör det än svårare för bildksärmstillverkare att motivera en större satsning på Freesync framför G-sync trots högre kostnader för den senare tekniken.

Medan vissa tillverkare redan presenterat bildskärmar med stöd för Freesync finns det fortfarande endast 7 olika modeller specificerade på AMD:s hemsida och dessa tillverkas av 5 olika tillverkare. Vilket i sig inte är någon slump då åtminstone en stor aktör på bildskärmsmarknaden avvaktar med sin satsning på Freesync tills man fått en bättre bild av hur tekniken fungerar.

Freesync2
Samsung UE850 och LG 34UM67 med stöd för Freesync

Medan vi fortfarande inte sett några regelrätta utvärderingar av AMD:s Freesync-teknik hos oberoende källor har vi under dagen nåtts av uppgifter som pekar på att en officiell demonstration av tekniken trots allt ligger nära i tiden. Varpå vi förhoppningsvis kan få mer information om farhågorna hos bildskärmstillverkare är befogade eller mer eller mindre kan avskrivas.

Relaterade artiklar

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anton KarmehedxemacsGambit_2KSkuggan7 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zhu
Gäst
Zhu

”Hos AMD fanns bland annat LG:s ultrabreda 34UM67 skärm med Freesync stöd som vi efter vår initiala förhandstitt fick veta hade en icke tidigare känd begränsning, skärmen har en specificerad minimumfrekvens för att Freesync garanterat ska fungera som på denna modell låg på 40 hertz. Skulle ditt grafikkorts bildfrekvens dippa under 40 fps (vilket är fullt möjligt i många speltitlar med 2 560 x 1 080 pixlars upplösning) kan du fortsatt uppleva problem med artefakter och blinkningar på skärmen.” Bara en kort rättelse: både G-Sync och Freesync har samma begränsing. ROG Swift från Asus med G-Sync har exakt samma sak.… Läs hela »

Zhu
Gäst
Zhu

Förresten, ett annat tillägg. ”Freesync” har ingen begränsing mot Nvidia kort. Det är egentligen bara den öppna standarden Adaptive Sync med eget namn. Det är inte så att den bara fungerar med AMD kort. Den är inbyggd i DP 1.2a och uppkommande DP 1.3 Om Nvidia kort inte fungerar med Adaptive Sync så är det något som Nvidia har gjort med flit, för att den öppna standarden är gratis och Nvidia will tjäna pengar, så det låter som om Freesync är gjord från början för att bara fungera med AMD kort men sanningen är att den är teknikneutral. Det är… Läs hela »

Skuggan7
Gäst
Skuggan7

AMD och sina pappersreleaser…Man utlovar alltid guld och gröna skogar.
Mantle, FreeSync, vad står näst på tur att få äran att lura smågrabbar att AMD bara är snälla?:)
Naiva: Ja, Kompetenta: Nej, sammanfattar AMD kort och gott.

Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

[quote name=”Skuggan7″]AMD och sina pappersreleaser…Man utlovar alltid guld och gröna skogar.
Mantle, FreeSync, vad står näst på tur att få äran att lura smågrabbar att AMD bara är snälla?:)
Naiva: Ja, Kompetenta: Nej, sammanfattar AMD kort och gott.[/quote]

Dock gör ju AMD inga skärmar, eller levererar ngn hårdvara åt display tillverkarna så jag förstår inte hur det är deras ”pappersrelease”. Och Mantle lanserades ju i tid, sen att det inte fungerar så bra som man velat har ju inget att göra med att vara en papperslansering.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Får nog bli en adaptive sync skärm för egen del när det är dags för uppgradering.

Att sedan Nvidia väljer att inte stödja den öppna standarden innebär isf att deras grafikkortslösning inte är aktuell.

Medlem
Arne Berg

Finns kanske anledning till att sweclockers inte får någon info om freesync från amd eftersom det kanske inte ær så væloptimerat ænnu (men kan ju ha ændrat sig till dagens datum)
G sync hårdvara i skærmar från Nvidia free sync ett stød i dp-a vem har dp-a inte min dator(fast kanske bara ær mjukvara) dæremot så behøvs ny hårdvara (Scaler) till skærmarna så har svårt att se hur det ska kunna bli så mycket billigare æn g-sync åtminstånde från børjan Men det som ær kul att det børjar hænda saker på skærmfronten æven på pc sidan blir ett kul år 2015