Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

i875P-roundup - Intel 875P-chipset

Introduktionen av Intels 875P chipset innebär att en hel del av funktionerna som tidigare styrts via kretsar från tredjepartstillverkare numera finns integrerade i chipsetet. Dessa funktioner sköts till största del av den mycket intressanta sydbryggan 82801E(B/R) som vi återkommer till alldeles strax. Den nya nordbryggan 82875P skiljer sig egentligen inte alltför mycket från Granite Bays nordbrygga som ju lanserades redan i höst. Den största skillnaden är att nordbryggan numera har stöd för 800MHz FSB processorer samt stöd för Dual Channel DDR333/400. I den optimala situationen då man har en 800FSB processor tillsammans med två stycken DDR400 minnesmoduler ger denna lösning i alla fall teoretiskt sett imponerande 6.4GB/s i minnesbandbredd. Givetvis återfinns här också AGP 8x stödet som Intel först lanserade officiellt i samband med Granite Bay. För att ytterligare bättra på prestandan har Intel utrustat sina Canterwood med något som de kallar för Performance Acceleration Technology eller kort och gott PAT. Denna teknik tillsammans med tightare timings på nordbryggan är vad som ska ge chipsetet övertaget över det billigare Springdalechipsetet som annars är nästan identiskt. En till större skillnad finns faktiskt nämligen att Canterwood stödjer ECC-minnen vilket ju är av större betydelse i professionella sammanhang. Nedanför ser ni ett schema över chipsetets uppbyggnad och features.

 

Som ni kan se av figuren ovanför är det alltså den tidigare nämnda sydbryggan som även går under namnet ICH5(R) som sköter hanteringen av periferiutrustningen. ICH5 finns i två versioner där ett R i slutet på beteckningen anger att sydbryggan utöver sitt tvåkanals S-ATAstöd även har stöd för S-ATA RAID. ICH5R versionen av kretsen kommer således vara aningen dyrare varför vi med största sannolikhet inte kommer att se kretsen lågprinsinriktade kort. Vidare har den nya sydbryggan numera även stöd för 6-kanalsljud (AC97) och upp till 8 USB 2.0 portar. Även 10/100 nätverksanslutning hanteras av sydbryggan men som vi snart kommer att se har en del tillverkare inte nöjt sig med detta utan istället valt att utrusta sina kort med GigabitLAN istället som även stöds av nordbryggan. Intels Gigabitlösning är dock väldigt kostsam för tillverkarna varför man ibland valt att använda sig av en billigare tredjepartskrets för detta. Hyperthreading återfinns naturligtvis även denna gång och med tanke på den stundande masslanseringen av HT-processorer kommer tekniken snart kunna bli vardagsmat även för de prismedvetna konsumenterna. i875P är verkligen ett imponerande chipset. Förändringarna kommer förvisso inte särskilt oväntade men att lyckas klämma in så mycket funktionalitet i chipsetet gör Intel väl värda en eloge. Ur konsumentsynvinkel är integrationen varmt välkommen då den skapar en hel del mervärde för pengarna och instickskort numera nästan blir helt överflödiga. Så länge det inte handlar som specialkort som för videoredigering eller dylikt.

Då var teorilektionen avklarad och det är dags att se hur tillverkarna implementerat chipsetet. Först ut är ABITs IC7-G.

Sida 2 av 25

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed