Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

EPoX 8RDA+ - nForce2 APU: SoundStorm

Nvidia introducerade sin kraftfulla APU (Audio Processing Unit) redan vi lanseringen av spelkonsolen Xbox. De två nForce-chipsets som har följt efter denna lansering har använt i princip exakt samma APU och den håller fortfarande väldigt hög klass. Audio-processorn på nForce2-chipset som huseras i chipsets sydbrygga (MCP-T) är till exempel den enda ljudkrets på marknaden som erbjuder realtids encodning av Dolby Digital-formatet. Att hela APUn får plats i den redan välfyllda sydbryggan gör inte det hela mindre imponerande.

 


Blockdiagram över nForce2-chipsets APU

Ett ord som ofta förknippas med nForce-chipseten är SoundStorm som dock är ett lite luddigt begrepp. SoundStorm är helt enkelt nVidias specifikationer för de audioanslutningar moderkorten ska utrustas med för att fullt ut stödja audio-processorns kraftfulla features. I dessa specifikationer ingår allt från analoga till digitala ljudutgångar för att på absolut bästa sätt utnyttja bland annat Dolby Digital-stödet.
EPoX 8RDA+ erbjuder tyvärr inte alla dessa ljudutgångar i originalutförandet men det går att beställa en bakpanel som har digital ljudutgång (SPDIF) för att få en ren digital källa till t.ex en hemmabio receiver.
Eftersom nForce2 APUn enbart hanterar den digitala ljudkällan behövs en extern DAC-encoder (Digital to Analog Converter) för att få ut analogt ljud från moderkortet. Det är upp till moderkortstillverkarna själva att välja DAC-krets och tyvärr är de flesta DAC-kretsar som används på nForce2-korten i dagsläget klart underlägsna nForce2-chipsets APU vilket medför en liten flaskhals för det analoga ljudet. För de flesta duger dock ljudkvalitén mycket långt även med dessa kretsar.

Sida 2 av 13

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed