Nordichardware Logo

ASUS P5Q3 Deluxe - Överklockning

Med ett nytt chipset, som dessutom har genomgått en processkrympning, dyker flertalet intressanta saker upp att testa. En av dessa är förståss överklockning av systembussen. På grund av en snäv deadline för denna recension så fick vi aldrig tillgång till en tvåkärnig 45nm-processor utan vi fick begränsa oss till överklockning av en fyrkärnig sådan, nämligen QX9770.


Att överklocka systembussen högt med fyrkärniga processorer är riktigt krångligt för ett moderkort på grund av de två separata paren av kärnor. Det går åt väldigt fin justering av referensspänningar som har ett intrikat samband med flera olika spänningar och frekvenser. Det är långt ifrån så enkelt som att säga att mer spänning är bättre. Samtidigt har Intel släppt processorer med högre initial systembuss, vilket gör att gränsen för de flesta låsta processorer är just hur högt man kan klocka denna. Efter en hel del mixtrande lyckades vi nå följande resultat:


495FSB var inga större problem, medan just 500 visade sig vara svårare. Att just nå dit löstes snabbt, men att få systemet helt stabilt tog en ansenlig tid. Till slut lyckades vi dock hitta optimala spänningar för att kunna köra Folding@Home en längre tid. I skrivande stund är vi uppe i över ett dygns stabilitet, vilket ofta tyder på att systemet är stabilt nog att ticka på en betydligt längre tid. Detta var utfört med endast luftkylning av processor och originalkylare på nordbryggan. Inte heller användes några extrema spänningar.


Som vi tidigare nämnde är det svårt att stämma av alla referensspänningar för att överklocka en fyrkärnig processor. På samma sätt är det en utmaning för moderkortstillverkare att designa bussen mellan minnena och nordbryggan, som inkluderar kommunikation mellan olika processer som arbetar med olika spänningar. Vid höga frekvenser och relativt långa fysiska avstånden mellan själva minnesmodulerna och nordbryggan är det väldigt viktigt att matcha impedanserna mellan alla olika ledningsbanor. Dels ligger detta problem hos de som sköter layouten av själva moderkortet och dels via finjustering av inställningar i nordbryggan. ASUS har jobbat hårt med båda dessa delar och har nu en funktion i BIOS som heter Memory OC Charger, som just är till för att på bästa möjliga sätt optimera inställningar med hänseende till minnesfrekvensen. Detta är också ett område som vi är intresserade av att titta närmare på i kommande artiklar.


Vi hoppas kunna återkomma med en mer utförlig överklockningsrecension med både en tvåkärnig och en fyrkärnig processor i framtiden. Nu till sist sammanfattar vi våra erfarenheter av kortet.

Sida 11 av 12

Skriv en kommentar


Säkerhetskod
Byt kod

Våra köprekommendationer
Undersökning

Elektronikbranschen säger "Det har gått för långt" när det kommer till Copyswedes krav på lagringsavgifter, vad tycker du?


Resultat
RSS Feed