Inom en dryg månad väntas Intel lansera den första processorplattformen med stöd för nya minnestekniken DDR4. Även om Intels breda satsning på minnestekniken kommer dröja tills nästa år med Sky Lake-plattformen. För AMD-användare blir dock väntan än längre – tidigast 2016 lär DDR4 blir aktuellt.

Enligt en rapport från italienska Bitsnchips ska AMD sitta lugna i båten vad gäller nämnvärda uppgraderingar kring sina processorplattformar för stationära datorer. Den nuvarande Socket FM2+ plattformen kommer troligtvis hållas intakt i ytterligare drygt ett år, där vi troligtvis bara ska vänta oss mindre uppdateringar för tillverkningsprocesser och mindre ny funktionalitet.

AMD har valt att avvakta med stöd för DDR4 då man har svårt att se värdet i den nya minnestekniken för konsumenter som är intresserade av tillverkarens budgetvänliga APU-kretsar. Samtidigt som AMD jobbar vidare på sitt projekt ”Fastforward” som ska vara en egen lösning på problemet med minnesbandbredd i kraftfulla APU-kretsar. Fastforward kommer använda sig av staplat DRAM-minne direkt i processorkretsarna och ge mäktiga prestandavinster i minneskrävande applikationer. Något som skulle minska behovet av ökad extern bandbredd som DDR4 har potential att tillföra.

carrizo

Uppgifterna stärks av produktpresentationer för nästa generations APU-krets ”Carrizo” som ska lanseras under nästa år och ersätta dagens Kaveri-kretsar. Carrizo kommer vara en strömsnål krets med fokus på ultrabooks och surfplattor samt introducera AMD:s nya CPU-arkitektur Excavator på marknaden. I de dokument som dykt upp på Internet kommer Carrizo fortfarande använda sig av DDR3-minne.



 

Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid