Microsoft är inget okänt märke på hårdvarumarknaden direkt, även fast deras framgångar kommit med deras mjukvaruutveckling så har de blivit en stor aktör på tillbehörsmarknaden där kanske framförallt deras möss skördat framgångar. Vi har här i testlabbet lagt vantarna på två av Microsofts senaste Desktopkit (ett kit med både mus och tangentbord) för att just undersöka denna del av Microsofts produktsortiment.

Det är två trådlösa Desktops vi har testat, Wireless Optical Desktop och dess storebror Wireless Optical Desktop Pro. Det handlar om två tangentbord vi i princip sett tidigare (Microsoft Wireless Multimedia Keyboard samt Microsoft Wireless Natural Multimedia Keyboard) med två helt nya möss (Microsoft Wireless Optical Mouse 2.0 och Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer 4.0).

Hur är dessa Desktops att använda och hur pass väl fungerar de att spela med? Ja följ med vidare i en recension så ska ni få vår syn på saken.


Specifikationer:
Microsoft Wireless Optical Desktop

Microsft Wireless Multimedia Keyboard
Interface:
USB / PS2
Antal
extraknappar:
17
st
Längd
på kabel:
2 m
Mått
B x H (cm):
45,5
x 27,5 (inkl. handledsstöd)

Extra features:

 

MultiMedia
Center
F-knappar med flera funktioner
Flera programmeringsbara knappar
Sleep och Log Off-knappar
Avtagbart handledsstöd
Microsoft Wireless Optical Mouse 2.0
Interface:
USB / PS2
Optisk
uppdateringsfrekvens:
6000
Bilder/s
Antal
knappar:
3
st inkl mushjul
Handfattning:
Höger / Vänster

I paketet Microsoft Wireless Optical Desktop får vi med Microsofts tangentbord Wireless Multimedia Keyboard och deras senaste mus Wireless Optical Mouse 2.0. Det är som namnet antyder ett trådlöst paket där den enda sladden går från moderkortets USB-anslutning (för mus musen) och datorns PS2-port (för tangentbordet) till den mottagare vi ansluter våra trådlösa tillbehör till. Det står rekommenderat i manualen att man bör ha mottagaren minst 20cm från högtalare, skärm och andra föremål som skapar magnetiska fält omkring sig.

Mottagaren klarar även av äldre möss då jag testat med en äldre Wireless IntelliMouse Explorer 3.0, det enda som krävs är två enkla knapptryckningar, en på mottagaren och en på sändaren (musen eller tangentbordet) och på så vis kan du byta trådlös mus när som helst om den stödjer mottagaren vilket även äldre Microsoft-möss verkar göra.

Givetvis kräver en trådlös vara även batterier, vilket i detta fall sker genom att man får med 4 stycken R6-batterier i paketet som behöver bytas med jämna mellanrum då de inte är uppladdningsbara, alternativt investerar man själv i uppladdningsbara dito. Andra relevanta tilbehör är en bildfattig manual på ett flertal språk (dock inte svenska i vårt recensionsexemplar) och en adapter som gör att du kan slänga in en PS2-kontakt även i ett USB-uttag.

Tangentbordet i detta test är av multimedia-typ, med det menas att det finns en del extra finesser som inte finns med på ett vanligt tangentbord för att kunna sköta mediaspelaren och komma åt MSN Messenger med mera. Det finns totalt 17 stycken extraknappar vilket du bland annat då kan styra multimediala funktioner men även till att logga ut aktuell användare, starta miniräknaren och att försätta datorn i viloläge. Du har en ”F-Lock”-knapp som du kan ändra vad dina F1-12 knappar ska gå till, det står skrivet vad knappen gör om du har F-Lock på, om du inte har det är allt som vanligt.

För att underlätta skrivandet har även ett handledstöd skickats med vilket uppskattas för sin ergonomiska funktion.

Musen Wireless Optical Mouse 2.0 är symmetriskt designad och passar således både vänster och högerhänta. Den läser av underlaget 6000 gånger per sekund och har tre knappar inklusive scroll-hjulet.


Specifikationer: Microsoft Wireless Optical Mouse 2.0
Interface:
USB / PS2
Avläsningsteknik:
Optisk
Optisk uppdateringsfrekvens:
6000
Antal knappar:
3 st inkl mushjul
Handfattning:
Vänster / Höger
Kabellängd:
Trådlös
Mac kompatibel:
Ja
Pris:
~380 kr

Något som verkar växa allt mer är behovet av trådlöshet i hemmet. Trådlösa nätverk och telefoner är bara exempel på saker som vi ser växa allt mer. Trådlösa möss har vi sett i ett par år nu och jag har även testat några, många kan nog hålla med om att trådlösheten allt som oftast lett till ospelbarhet. Tekniken har inte varit tillräckligt utvecklad för att kunna hålla samma klass som en sladdförsedd mus av samma typ (jag har inte testat Logitechs MX700 som sägs vara lika bra som dess sladdförsedda bror MX500). Bluetooth är på stark frammarsch men är idag för dyrt för de flesta. Microsoft Wireless Optical Mouse 2.0 baseras på radioteknik, har den utvecklats så väl att den passar en seriös spelare?

När jag först introducerades till denna mus var under en spelmässa i stockholm. Vid första ögonkastet märkte jag hur väl jag gillade designen och när jag väl testade den kändes det som att det inte finns någon skönare mus på marknaden, den är symmetriskt designad och passar således båda handfattningarna. En symmetrisk design kombinerat med trådlösheten betyder att du lätt kan placera musen vart du vill utan att en sladd är i vägen, och att du dessutom kan dela den med din vänsterhänta kollega, kompis eller vem som nu kan tänkas använda den förutom du själv.

Men även solen har sina mörka sidor och efter två veckors användning så kan den kännas en aning liten för oss med lite större händer. Dessutom känner man att man kunnat göra den mer ergonomiskt utformad om man bara anpassat den för en handfattning, den är absolut skön som den är men om man som seriös spelare vill ha ut det absolut mesta av sin mus finns det bättre alternativ helt enkelt som anpassats till en handfattning som sagt.

Att vi nu ser ytterligare en trådlös mus innebär givetvis stora förhoppningar om att de ordnar till sändningstekniken, jag längtar redan till den trådlösa mus som klarar av snabba rörelser som de sladdförsedda varianterna. Att det inte är bluetooth gör mig en aning besviken, men vi ska komma ihåg att priset skjuter i höjden med flera hundra om vi skulle haft bluetooth, men den radioteknik som används fungerar bra mycket bättre än vad den gjorde i de äldre modellerna. För de hänger med bättre än min gamla Wireless IntelliMouse Explorer 3.0 i alla fall vilket kan vara ett tecken på stabilare radioteknik.

Microsoft Wireless Optical Mouse 2.0 fungerar inte för den kräsne spelaren som ställer stora krav på att siktet ska hänga med när man drar hastiga rörelser med musen. Den fungerar bra i Windows, den fungerar även bra i Photoshop där kraven på precision är stora. Men den har svårare att hänga med i en snabb, hastig rörelse så om du spelar reaktionskrävande spel som Counter-Strike eller Quake så bör du ha i åtanke att det finns bättre alternativ. Däremot passar den utmärkt i strategispel som Age Of Mythology som jag sträckspelade i nästan fyra timmar, utan att någonsin ägnat en tanke åt musen. (En bra mus är enligt mig en mus som man glömmer bort att man använder under långa stunder.)

Tillbehören som skickas med i detta paket är en CD-skiva med mjukvaran, en mottagare samt en PS2-adapter som du trär på USB-kontakten på mussladden så den kan anslutas till PS2-portar. Så mycket mer erbjuds inte och det tackar vi för då det håller priset nere.

Vad som däremot saknas mycket är de två sidoknapparna man använder för att t.ex. gå framåt och tillbaka i internetläsaren. Det är svårt att förstå varför man valt att inte ta med dessa knappar då de ökar smidigheten i det vanliga arbetet.

Vad som däremot är nytt, och som välkommnas med öppna armar är inovationer. I detta fall handlar det om ett scroll-hjul som går att vika åt både höger och vänster för att således scrolla i horisontell riktning. Scrollen har inte heller någon ”steg-för-steg” scrollning utan den glider som på räls på ett mjukt sätt. Detta är i min mening skönt, även om det motstånd som finns när man köper sin mus försvunnit på samtliga testexemplar vi fått in här på redaktionen. Man måste även komma på något sätt att underlätta horisontell scrollning då man hela tiden får flytta fingret på scrollen fram och tillbaka.

Den absolut största nackdelen jag ser med denna mus är att första gången jag satte mig med den bettede sig muspekaren oerhört underligt. Det första jag testade var att sätta igång Counter-Strike och av någon underlig anledning ville muspekaren inte åka dit jag ville att den skulle. Muspekaren åkte hela tiden nedåt när man drar den åt vänster, och uppåt när man drar den åt höger. Jag har mina starka aningar om vad detta beror på: man har valt att sätta den optiska avläsaren långt åt höger på musen istället för i mitten vilket låter som ett smartare alternativ.

Detta baserar jag på att jag aldrig upplevt detta problem med min Microsoft IntelliMouse Explorer 3 samt dess sladdlösa variant. De har sin optik i mitten av underredet medan Microsoft Wireless Optical Mouse 2.0 har sin mot höger sedd underifrån som sagt vilket verkar vara orsaken i detta fall. Detta stärks i och med att Wireless Intellimouse Explorer 4.0 har sin optiska sensor på vänster sida sedd underifrån, och resultatet är det motsatta att muspekaren rör sig uppåt när den dras åt vänster och neråt när den dras åt höger.

Efter någon timmes tillvänjning lyckades jag i alla fall motverka detta till en viss grad, men problemet kvarstår.

Denna mus riktar sig inte mot seriösa spelare utan mot de som använder sin dator som ett kontorsredskap till att surfa eller spela spel som inte kräver snabba reflexer. Dess sköna form som passar både höger och vänsterhänta gör att man utan problem använder den som ett kontorsredskap där sladdlösheten är ett klart plus i kanten. Att man sen måste vänja sig vid att muspekaren kan röra sig en aning mystiskt är en annan femma, men eftersom detta inte är någon riktig spelmus som sagt så klarar man sig fint med detta. Synd bara att man valt bort de två sidoknappar som annars kan anses som standard på en dyrare mus idag.


Microsoft Wireless Multimedia Keyboard är samma tangentbord som Microsoft Multimedia Keyboard vilken ni kan hitta recension av här. Att man fortsätter med i princip samma tangentbord bör vara ett klart tecken på att detta nog vart ett populärt tangentbord för Microsoft.

Microsoft Wireless Multimedia Keyboard är som sagt trådlöst och baserat på radioteknik vilket även är i princip den enda skillnaden rent tekniskt gentemot den länkade recensionen av Microsoft Multimedia Keyboard. Du kopplar en mottagare med PS2-interface till datorn och kan därefter koppla in vilken typ av trådlöst tangentbord som helst från Microsoft som stödjer denna teknik. Helt klart en bra idé om man som jag har flera tangentbord att skifta mellan.

Om vi ser till det yttre ser vi ett aningen större tangentbord än vanligt som går i en svart-silvrig nyans. Helt enkelt ett snyggt men samtidigt diskret val av färger som passar väl till en svart mus i vårat tycke. Detta är den enda yttre skillnaden gentemot den tidigare nämnda recensionen av Microsoft Multimedia Keyboard då det tangentbordet går i en mörkblå nyans. Om vi ser till layouten av knappar så ser vi att allt sitter där det ska utom delete-knappsektionen som ni på bilderna kan se är en aning omstrukturerad. Jag personligen har inga problem med den nya delete-sektionen av tangentbordet då jag enbart använder just delete av alla dessa ”page up” och ”page down”-knappar.

Som ni redan sett på bilderna och av specifikationen att läsa finns det alltså 17 extraknappar som du kan styra din Media-spelare med eller öppna diverse applikationer som Internet Explorer, MSN Messenger och miniräknaren. Dessa är givetvis användbara, speciellt Mediaknapparna där du kan ställa in ljudnivå, play/paus, stop och fram och tillbaka i spellistan. Detta gör att medan du spelar kan du samtidigt sköta din Windows Media Player eller Winamp utan problem.

Det finns en ”F Lock”-knapp där du kan välja om dina F1-F12 knappar ska fungera som på ett vanligt tangentbord eller om de ska användas till något annat som du själv kan ställa in med den medföljande mjukvaran.

Detta är ett mycket lätthanterligt tangentbord som med det medföljande handledsstödet gör det extra värt att testa. Det går i sedvanlig stil att höja och sänka med stöd i underredet av tangentbordet. Kolla även in Microsoft Wireless Natural Multimedia Keyboard som vi testar lite längre fram.


Specifikationer: Microsoft Wireless Optical Desktop Pro
Microsoft Wireless Natural Multimedia Keyboard
Interface:
USB / PS2
Antal extraknappar:
17 st
Längd på kabel:
2 m
Mått B x H (cm):

Extra features:

 

MultiMedia Center
F-knappar med flera funktioner
Flera programmeringsbara knappar
Sleep och Log Off-knappar
Ergonomiskt
Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer 4.0
Interface:
USB / PS2
Optisk uppdateringsfrekvens:
6000 Bilder/s
Antal knappar:
5 st inkl mushjul
Handfattning:
Höger

Microsoft Wireless Optical Desktop Pro har samma tillbehör och samma extra futures som sin det andra desktopet i detta test, Microsoft Wireless Optical Desktop. De skiljer sig dock på ett fåtal punker och det är på så sätt att tangentbordet är av ergonomisk typ, vilket betyder att qwerty-knapparna är uppdelade i två delar och mitten är upphöjd för att man ska få en bättre fingersättning.

Om du inte varit i kontakt med ergonomiska tangentbord i ditt tidigare liv kan jag säga att de baseras på att man vill uppnå en så bra fingersättning som möjligt genom att dela upp tangentbordets bokstavsknappar i två sidor. Ena sidan är ägnad vänsterhanden och den andra högerhanden så att varsin hand har sina knappar. Detta i kombination med att mitten är upphöjd gör att man enligt mig och många andra får en skönare skrivställning.

Jag har stora problem med att gå tillbaka till ett icke ergonomiskt tangentbord efter att ha anpassat sig till formen på ett ergonomiskt. Det känns som att tangenterna sitter alldeles för tätt när man går tillbaka till ett ”normalt” utformat tangentbord med ”normala” knappar. Det är svårt att anpassa sig till denna nya typ av form på tangentbordet, men det är ändå svårare att gå tillbaka till ett klassiskt.

Piltangenterna och sifferplattan sitter där de alltid gjort, det är bara bokstavsknapparna som påverkas av dessa ”ergonomiska påhitt”. Givetvis får F1 – F12-knapparna en lite annorlunda placering då de också är vinklade och sitter i två långa rader istället för att vara uppdelat i grupper om fyra som man ofta ser på klassiska tangentbord.

Musen Wireless IntelliMouse Explorer 4.0 är dock inte symmetriskt designad och passar således inte både vänster och högerhänta. Den har fem knappar inklusive scroll-hjulet till skillnad mot Wireless Optical Mouse 2.0.


Specifikationer: Microsoft Wireless Explorer 4.0
Interface:
USB / PS2
Avläsningsteknik:
Optisk
Optisk uppdateringsfrekvens:
6000
Antal knappar:
5 st inkl mushjul
Handfattning:
Höger
Kabellängd:
Trådlös
Mac kompatibel:
Ja
Pris:
~450 kr

Det var med IntelliMouse Explorer-serien som Microsoft på allvar lyckades slå sig in på marknaden för möss då de var anpassade för spelare. Serien är väldigt populär och används på många IT-cafeer därute i landet, så givetvis kommer Microsoft med en ny mus i Explorer-serien. Den Explorer-mus vi nu testat har Wireless i sitt namn (Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer 4.0) och är således även trådlös, vilket visar sig vara en stor nackdel mot sin sladdförsedda tvilling Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer 4.0. Att denna trådlösa mus inte är anpassad för seriösa spelare därute visade sig rätt snabbt, men vem är den då anpassad till?

Även denna mus testade jag för första gången på en mässa i Stockholmstrakterna. Intrycken var att de misslyckats med formgivningen, att den i min smak var ett misslyckat försök till att klå IntelliMouse Explorer 3.0 sett ur ett ergonomiskt perspektiv. Nu är det tack och lov så att efter en tid vänjer man sig och den känns faktiskt riktigt skön. De spår på ovansidan som markerar var man ska hålla fingrarna känns som en skön sak att hålla just fingrarna i.

Ett tränat öga ser direkt att man här hämtat inspiration från Microsofts egen Wireless IntelliMouse Explorer 3.0, en kolossal biff med samma former som 4.0an. De har samma bulliga former med liknande urgröpningar och storlek, dock har man tonat ner alla linjer i och med 4.0an som vi nu testar. Wireless IntelliMouse Explorer 4.0 är den trådlösa 3.0ans efterträdare och därmed även sagt att den riktar sig mer mot kontorsanvändaren än till spelaren. Microsoft Wireless Optical Mouse 2.0 är som vi sagt tidigare också en mus för kontorsanvändaren, den stora skillnaden ligger i att 2.0an saknar de två yttre sidoknapparna vilket 4.0an har.

Att den passar bättre som kontorsmus ser vi även i att den trådlösa tekniken inte riktigt fungerar som den bör för seriösare spelande då den inte riktigt hänger med i snabba rörelser. Detta är något som har blivit klart bättre sen den trådlösa 3.0an släpptes men det är fortfarande en bit kvar till att ligga på en acceptabel nivå för oss seriösa spelare. Om du däremot inte är ute efter att vara bäst eller om du spelar mer stillsamma spel som Backpacker och Age of Empires är det inget tvivel om att den här tekniken fungerar väl, men för spel där snabba reflexer är ett måste hamnar vi här på efterkälken gentemot många sladdförsedda möss. En bluetoothvariant av denna mus skulle inte vara helt fel, men då kommer även priset höjas markant utifrån vad vi sett hittills på bouetooth-marknaden.

Tillbehören som skickas med i detta paket är en CD-skiva med mjukvaran, en mottagare samt en PS2-adapter som du trär på USB-kontakten på mussladden så den kan anslutas till PS2-portar. Vad vi även kan välja till är en lädermus där övre regionen av musen då är täckt med läder. Det känns en aning lyxigt men det är i min mening en aning meningslöst då det inte skänker något mer än just något att titta på. Man kan då lägga de 100 kronorna på något vettigare. Själva musen känns lite varmare att hålla i, det är i princip det jag kan säga om läderbiten. Och nej, du kommer inte kunna sniffa läderdofter av den för den luktar inte läder för fem öre.

Vad som däremot välkommnas med en öppen famn är det nya scroll-hjulet Microsoft utvecklat som går att scrolla inte bara uppåt och nedåt, utan även i sidled. Ingen stor revolution kan tyckas, men faktum är att man får två extra knappar som man kan konfigurera hur man vill. Dessvärre fungerar inte de horisontella scrollnings-hjulet i spel än så länge, men det lär inte dröja länge innan vi får se den även i spel. Någon ”steg-för-steg” scrollning finns inte utan den glider lätt med ett visst motstånd. Motståndet försvinner tyvärr rätt snabbt, iaf på de testexemplar vi har fått till redaktionen. Det är lite för krångligt att flytta fingret hela tiden vid olika typer av scrollningar så det är något att jobba på inför framtiden.

Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer 4.0 lider av samma problem som Wireless Optical Mouse 2.0, första gången jag använde den bettede sig muspekaren mycker underligt åt, vilket visade sig mer än väl i en runda Counter-Strike. Muspekaren stretar av någon skum anledning uppåt när jag drar musen i sidled åt vänster och nedåt när jag drar den mot höger. Jag har som jag sade i den tidigare recensionen av Optical 2.0 en stark aning om vad det beror på. Det hela beror med stor sannolikhet på att man valt att placera den optiska avläsaren långt åt vänster sett underifrån. Mer om detta kan ni läsa i min tidigare recension av Optical 2.0.

Efter en stunds tillvänjning lyckas man undkomma de värsta problemet men faktum är att de fortfarande finns där, den vill hela tiden åt något annat håll.

Efter ett sämre förstaintryck av formgivningen på Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer 4.0 blev jag genast på bättre humör när jag fann mig väl tillrätta med den och vande mig vid storlek och former. Det största problemet är att muspekaren har en tendens att röra sig dit man kanske inte alltid vill att den ska röra sig och att den således är en relativt dålig mus att spela med. Om du däremot vill ha en mus för kontoret eller att surfa med kan denna passa dig mycket bra, men se upp för priset bara då den inte är det billigaste att hitta idag.


Microsoft Wireless Natural Multimedia Keyboard kan ses som en storebror till Microsoft Wireless Multimedia Keyboard. Skillnaden ligger i att detta vi nu ska skriva om är ”bananformat”, alltså som ni ser på bilderna är det vikt på mitten och en aning upphöjt.

Microsoft Wireless Natural Multimedia Keyboard är ett trådlöst tangentbord av den ergonomiska sorten. Du har en mottagare som du kopplar till ditt lediga PS2-interface med vilken mottagare du tar emot signalerna från tangentbordet. Denna mottagare är inte på något vis bunden till just detta tangentbord, utan du kan koppla in andra trådlösa tangentbord från Microsoft hit.

Färgsättningen går i samma svart/silvriga nyans som Microsoft Wireless Multimedia Keybord vilken vi tidigare i denna recension granskat. Det är lika snyggt och passande som till det andra tangentbordet i fråga och passar speciellt bra om du som jag har all annan utrustning i svart.

Layouten av knapparna skiljer sig en aning från Microsoft Wireless Multimedia Keyboard i och med att detta är ergonomiskt utformat. Det är alltså upphöjt på mitten och knapparna är indelade i två delar, en för var sin hand vilka också är lutade en aning mot just den hand de är tillägnade. Annars sitter knapparna identiskt, det är samma sorts knappar och lika många och således är även layouten av delete-knappssektionen lika. Som ni ser på bilden nedan har man valt att lägga om knapparna en aning, till fördel för en större delete-knapp som är lättare att komma åt än vid ett vanligt tangentbord.

Det finns som på Microsoft Wireless Multimedia Keybord 17 extraknappar man kan leka med. De går till bland annat media-spelaren, Internet Explorer och MSN Messenger. Tyvärr går volymknapparna till operativsystemets ljudkontroll vilket kan ses som en stor nackdel då man gärna hade velat ha denna sektion för att styra just media-spelaren. Nu kan man inte sänka volymen på musiken medan man spelar spel då även spelets ljud sjunker.

Annars är det mycket användbara knappar som man kan tänka sig ha stor användning av. F1-F12 har speciella funktioner som går att stänga av och på med ”F Lock” knappen. Jag föredrar dock att köra med den vanliga uppsättningen F-knappar då det passar mig bäst. Det känns inte lönt att försöka lära sig vad alla F-knappar går till när du kommer åt de funktionerna lätt på annat sätt. Vad som är bra är att du kan lägga in vilka funktioner du vill till dina F-knappar om du känner för det.

Det går givetvis också att höja tangentbordet med små stöd som sitter i underredet. Det känns dock en aning för sluttande för att det skulle passa mig speciellt bra. Detta är då ett mycket behagligt tangentbord som känns naturligt att använda och bjuder på extra finesser som multimedia-knappar.


Efter att ha kollat in både Microsoft Wireless Optical Desktop och Microsoft Wireless Optical Desktop Pro kan vi säga att det först och främst är två mycket behagliga tangentbord som levereras, det är bara smaken som avgör vilket tangentbord du ska ha om du gillar ergonomiska tangentbord eller inte. Mössen är vi lite mer skeptiska till och är inte likadana höjdare som tangentborden i fråga.

I Microsoft Wireless Optical desktop levereras som sagt ett Wireless Multimedia Keyboard samt en Wireless Optical Mouse 2.0. Det är en trevlig kombination med ett tangentbord av ett icke ergonomiskt slag men samtidigt klart köpvärd om du inte gillar dessa tvådelade tangentbord. Musen i sig lider av diverse problem, men den lämpar sig väl till kontorsapplikationer och surfning dit multimedia-knapparna kommer väl till pass för att kunna styra din media-spelare.

Med Microsoft Wireless Optical Desktop Pro levereras ett likartat tangentbord med samma finesser och funktionalitet men att det däremot är av ergonomisk typ. Med det menas att halva tangentbordet är uppdelat i två delar och uppböjt på mitten vilket jag personligen anser vara skönt. Musen är däremot en helt annan som heter Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer 4.0 som av namnet antyder är en efterföljare till den trådlösa 3.0a som lanserades för över ett år sedan. Att trådlösheten inte duger åt att spela med gör att detta är en kontorsmus liksom 2.0an.

Att mössen inte går att spela med stod klart redan från början, de duger i icke reflexkrävande spel som Age of Empires och Backpacker men inte spel som Counter-Strike och Quake. Då musen är en stor del av spelandet gör att vi dömmer dessa två Desktops till att vara kontorsprodukter snarare än spelpaket. Och när vi har fallet att de båda anses vara kontorsprodukter har vi fallet att smaken i fråga om form och ergonomi fått avgöra vilket Desktop vi här på redaktionen föredrar.

Något som talar för Wireless Optical Desktop Pro är att Microsoft Wireless IntelliMouse 4.0 har två sidorknappar vilka man kan gå fram och tillbaka med i bla. Internet Explorer vilket 2.0an saknar. Detta är för mig inte helt öförståligt då min teori i det hela är att man vill ha fler argument till att sälja det snäppet dyrare Pro Desktopet framför det andra. Det är dock mycket synd om man tänk på detta vis då 2.0 musen i min mening är den skönare musen av de två. Men det är en klar smaksak, om du gillar ergonomiska tangentbord eller vanliga och huruvida du gillar formen på musen eller ej.

Det enda av objektivt dömande är alltså, hur står sig två extraknappar på en mus mot det extra man får betala för Pro-kitet? Inte speciellt väl och vi har därmed det stora nöjet att presentera Microsoft Wireless Optical Desktop som vinnare i detta Desktop-test. För smarta finesser, en skön mus och ett lägre pris än sin konkurrent vinner som sagt det billigare Desktopet i detta test.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid