Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

Hauppauge WinTV Go


Inledning


Skulle fallet vara så att du är en fattig student som bara har en dator och inget annat, du har inte råd att skaffa en TV och har säkert inte plats för en sådan heller. Ligger det till på detta viset är ett TV-kort inte helt fel! För en billig peng har du i stort sett en TV, fast på datorn. Hauppauge erbjuder dig den möjligheten i och med WinTV Go-paketet. Sällsamt orelevant information kan de flesta tycka, men lådan som all utrustning hade förpackats i var i det knepigaste laget. Tillräckligt jobbig för att vara värd att nämnas i alla fall. När vi slutligen hade lyckats bryta oss in i den barnsäkra lådan var det dags att syna det som låg i. Givetvis fann vi själva kortet i sin antistatpåse, därtill kom diverse tillbehör såsom en antennkabel, en ljudkabel för ljudkortet, S-Video adapter och även en riktigt trevlig fjärrkontroll! Med denna fjärrkontroll följde en liten IR-mottagare med som kunde placeras inom synhåll. Givetvis fanns CD-skivan med all nödvändig programvara med.

Simpel installation

Själva hårdvaruinstallationen gick smärtfritt och både Windows 98 och Windows 2000 hittade kortet utan problem och installerade snällt drivrutinerna ifrån skivan. Därefter var det bara att installera programpaketet. Bland dessa stod att finna både TV-program och radioprogram samt även lite inställningsprogram. Det mest intressanta var det nya programmet WinTV 2000. I stort sett samma som det gamla traditionella programmet som har följt med i tidigare paket; WinTV 32. Nyheterna i 2000 var främst utseendet där programmet hade antagit en skepnad liknande mediaspelaren i Windows ME. Ganska lättanvänd, dock gjorde alla grafiska effekter vissa knappar ganska svårhittade, men detta vande man sig vid ganska snabbt (för er som inte skulle gilla 2000-versionen kan välja det gamla traditionella programmet som även det finns med).

Si och så med kvalitén

Den viktigaste egenskapen med ett sådant här kort är hur väl det utför sin primära uppgift, nämligen att visa TV-sändningar. Med WinTV Go var det lite si och så med bildkvalitén. Trots att en helt ren och stark signal gick direkt in i tunern så upplevdes en traditionell TV-bild som mycket bättre. Som standard visas TV-bilden i storleken 320x240 vilket är pyttelitet och inget att föredra. Efter ett par runtvandringar i inställningsmenyer kunde vi till slut ställa in en större bildstorlek. Besvikelsen späddes då på ytterligare då bilden försämrades ytterligare ett snäpp. Alltför ofta uppstod streck som drog iväg färger tvärs över bilden och förstörde vår tittarro. Vid det här laget misstänkte vi att ljudkortet möjligtvis kunde ha stört ut tunermodulen på TV-kortet och flyttade därför ner kortet så långt vi kunde. Tyvärr var förbättringen endast markant bättre. Nu var vi dessutom riktigt sugna på att titta på sändningarna i fullskärm. Detta tog en stund att klura ut eftersom det inte stod dokumenterat någonstans i klartext hur man skulle bära sig åt för att få fullskärm. Fy skäms, Hauppage!
Till slut lyckades vi även med detta men även nu så var bildkvalitén undermålig jämfört med traditionell TV.

Skärmdumpar


Blir burken dum-burk...?

Kan det nu vara värt att lägga pengar på allt detta? Svaret på den frågan blir faktiskt, trots all kritik, ja. Har du ont om pengar, ont om plats eller ont om allt ovanstående plus lite till är detta kortet ett bra alternativ! Det kostar lika mycket som en halv 17" TV av standard-kvalité och du får dessutom med möjligheten att kunna "banda" TV-program (detta kräver dock externt program).

Nackdelar

- Lite jobbigt användargränssnitt till en början
- Inte världens bästa bildkvalité

Fördelar

+ Billigt alternativ till TV
+ Bekvämt med fjärrkontroll
+ Utrymmessparande (ingen TV som tar upp plats)

Betyg: 7/10

Den dåliga kvalitén till trots är detta ett bra alternativ för de som saknar både pengar och utrymme. Men räkna inte med bildkvalitét i högklass!

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed