Asus vill ringa in instegsmarkanden för konsumenter, som söker en billig, enkel och portabel dator för studier, arbete eller surf, med nya Eeebook X205. Den passivt kylda lilla 11,6-tumsdatorn har utrustats med en billig och strömsnål Bay Trail-processor från Intel för att pressa upp batteritiden och få ner priset till cirka 2 000 kronor.

Eee är ett varumärke vi känner igen från netbook-tiden, då det associerades med populära lågprisdatorer som Eee 900 och Eee 1000H. Netbooks är mer eller mindre ute ur leken, men nu blåser Asus nytt liv i sitt varumärke i och med Eeebook X205 som visats upp på årets IFA-mässa.

X205 är en 11,6-tumsdator med tunn och lätt profil och helt passiv kylning. För att lyckas med det, och samtidigt hålla nere prislappen, har Asus använt sig av Intels strömsnåla Atom-processorer ur Bay Trail-familjen. Processorns låga strömförbrukning bidrar även till en riktigt trevlig utlovad batteritid på 12 timmar.

Skärmen har en upplösning på 1 366 x 768 pixlar och ser bra ut utifrån vad vi kan se på mässgolvet. Datorn kommer finns med 32 till 64 gigabyte flashlagring, vilket vi å andra sidan redan nu kan tycka är lite snålt.

Prislappen för Eeebook X205 blir cirka 199 dollar, eller 2 000 kronor inklusive moms i Sverige, med lansering senare i höst. Det kan göra den till ett intressant alternativ för exempelvis studenter som vill ha en enkel dator för surf, studier eller kontorsarbete.


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid