Uppdaterad december 2013. Datorbyggarskolan är en artikel för alla som vill lära sig mer om datorns komponenter och själv vill bygga en dator från grunden. Med text, bilder och videoklipp hjälper vi dig som helt ny datorbyggare att ta dina första steg.

Datoranvändandet har ökat nästan exponentiellt sedan datorkomponenter blivit tillgängliga för gemene man och priserna sjunkit allt lägre. Inte minst på grund av att de flesta hem i Sverige nu har någon form av fast Internet-anslutning och kan jämföra priser mellan butiker. I takt med ett ökat datoranvändande kommer även ofta ett ökat intresse för datorer och tekniken där bakom. För de som vill lära sig mer om datorer och även få viktig erfarenhet inom området finns det många lösningar och en av de absolut bästa, och framför allt roligaste, är att bygga sin egen dator.

Tanken är svindlande för många, men faktiskt inte alls lika avlägsen som man först kanske kan tro. Komponentmarknaden är en av de delar som utvecklats mest inom datormarknaden, speciellt vad gäller användarvänlighet. Dagens komponenter är alltså ”enklare” än någonsin och hemmabyggarna står mycket mer i centrum än tidigare. Alla kontakter och portar är standardiserade. Allt som går att köpa måste passa in i öppna och offentliga standarder, vilket minimerar möjligheterna för fel och samtidigt förenklar installationer avsevärt jämfört med tidigare generationer av datorer.

Självklart är det en stor sak att bygga en dator för första gången om man inte får bra hjälp, men det är här vår Datorbyggarskola kommer in i bilden. Denna guide kommer att behandla hårdvaran i en dator, vilka komponenter som du behöver och till sist hur du bygger din alldeles egna dator. Målet med denna Datorbyggarskola är helt enkelt att mer eller mindre vem som helst ska kunna lära sig att bygga sin egen dator med minimala förkunskaper. Den leder dig igenom alla steg med bilder och videoklipp.

Vår första inkarnation av datorbyggarskolan publicerades redan år 2001 och var länge den mest populära artikeln på NordicHardware. När vi bytte design på sajten ett halvt sekel senare så försvann den då något föråldrade Datorbyggarskolan ur vårt arkiv. Datorbyggarskolan återlanserades och har sedan dess uppdaterats flera gånger och är nu ännu större, mer omfattande och mer detaljerad än någonsin tidigare. Vi kan utan tvekan säga att det är den största och mest övergripande artikeln i sitt slag i Sverige. För dig som är intresserad av att bygga din egen dator eller bara vill veta lite mer om komponenterna i ditt dator har du kommit helt rätt.

På de följande sidorna kommer vi inte bara att presentera alla olika komponenter i och i anknytning till din dator utan även hur du slutligen installerar komponenterna på ett säkert och effektivt sätt. Med hjälp av text, bilder och även filmklipp ska denna artikel räcka för alla som känner sig mogna att prova på sitt eget datorbygge.

OBS! Datorbyggarskolan uppdateras löpande med ny information om komponenter, nya plattformar och liknande allt eftersom utvecklingen går framåt. Allt för att artikeln ska kännas aktuell även i framtiden. Här tar vi gärna hjälp av er läsare. Om det finns delar ni tycker fattas eller sektioner som behöver uppdateras skicka då ett mail till datorbyggarskolan@nordichardware.se.

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Per-Ola ErikssonDavid tahlinmatskNooben2k+13tobies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sille
Gäst
Sille

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
Gäst
olleball

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
Medlem

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
Medlem

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Gäst
Daniel Bengtsson

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Gäst
Dunya Sharad

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Gäst
Tiina

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
Gäst
jacub

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
Gäst
tobies

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Gäst
Nooben2k+13

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

Mats Karlsson
Medlem
Mats Karlsson

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
Gäst
David tahlin

Mm

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?