Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

Datorbyggarskolan

Uppdaterad december 2013. Datorbyggarskolan är en artikel för alla som vill lära sig mer om datorns komponenter och själv vill bygga en dator från grunden. Med text, bilder och videoklipp hjälper vi dig som helt ny datorbyggare att ta dina första steg.

andersDatoranvändandet har ökat nästan exponentiellt sedan datorkomponenter blivit tillgängliga för gemene man och priserna sjunkit allt lägre. Inte minst på grund av att de flesta hem i Sverige nu har någon form av fast Internet-anslutning och kan jämföra priser mellan butiker. I takt med ett ökat datoranvändande kommer även ofta ett ökat intresse för datorer och tekniken där bakom. För de som vill lära sig mer om datorer och även få viktig erfarenhet inom området finns det många lösningar och en av de absolut bästa, och framför allt roligaste, är att bygga sin egen dator.

Tanken är svindlande för många, men faktiskt inte alls lika avlägsen som man först kanske kan tro. Komponentmarknaden är en av de delar som utvecklats mest inom datormarknaden, speciellt vad gäller användarvänlighet. Dagens komponenter är alltså "enklare" än någonsin och hemmabyggarna står mycket mer i centrum än tidigare. Alla kontakter och portar är standardiserade. Allt som går att köpa måste passa in i öppna och offentliga standarder, vilket minimerar möjligheterna för fel och samtidigt förenklar installationer avsevärt jämfört med tidigare generationer av datorer.

Självklart är det en stor sak att bygga en dator för första gången om man inte får bra hjälp, men det är här vår Datorbyggarskola kommer in i bilden. Denna guide kommer att behandla hårdvaran i en dator, vilka komponenter som du behöver och till sist hur du bygger din alldeles egna dator. Målet med denna Datorbyggarskola är helt enkelt att mer eller mindre vem som helst ska kunna lära sig att bygga sin egen dator med minimala förkunskaper. Den leder dig igenom alla steg med bilder och videoklipp.

Vår första inkarnation av datorbyggarskolan publicerades redan år 2001 och var länge den mest populära artikeln på NordicHardware. När vi bytte design på sajten ett halvt sekel senare så försvann den då något föråldrade Datorbyggarskolan ur vårt arkiv. Datorbyggarskolan återlanserades och har sedan dess uppdaterats flera gånger och är nu ännu större, mer omfattande och mer detaljerad än någonsin tidigare. Vi kan utan tvekan säga att det är den största och mest övergripande artikeln i sitt slag i Sverige. För dig som är intresserad av att bygga din egen dator eller bara vill veta lite mer om komponenterna i ditt dator har du kommit helt rätt.

På de följande sidorna kommer vi inte bara att presentera alla olika komponenter i och i anknytning till din dator utan även hur du slutligen installerar komponenterna på ett säkert och effektivt sätt. Med hjälp av text, bilder och även filmklipp ska denna artikel räcka för alla som känner sig mogna att prova på sitt eget datorbygge.

OBS! Datorbyggarskolan uppdateras löpande med ny information om komponenter, nya plattformar och liknande allt eftersom utvecklingen går framåt. Allt för att artikeln ska kännas aktuell även i framtiden. Här tar vi gärna hjälp av er läsare. Om det finns delar ni tycker fattas eller sektioner som behöver uppdateras skicka då ett mail till Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen .

Sida 1 av 34

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed