PNY:s egen toppmodell i GTX 700-serien har trillat in i testlabbet. Med en rejäl kylarlösning och fabriksöverklockade frekvenser vill det gulrandiga flaggskeppet hävda sig bland de GK110-baserade toppkorten – vi kikar närmare på PNY Geforce GTX 780 Ti XLR8, ett överklockarkort med lite för kraftfull kylning för sitt eget bästa.

Vi har tidigare kikat närmare på två andra av PNY:s satsningar i entusiastklassen, GTX 770 respektive 780 XLR8 Enthusiast Edition. Gemensamt för alla korten i serien är en generös fabriksöverklockning i kombination med en riktigt rejäl kylare för att hålla temperaturerna i schack och ge bättre utrymme för egen överklockning.

Idag tar vi en titt på GTX 780 Ti XLR8 Enthusiast Edition som tar samma tema till Nvidias Kepler-baserade flaggskeppskrets GK110. Här gäller fullt fokus på råprestanda för entusiaster – men räcker det för ett lyckat grafikkort idag?

– OBS! Detaljerad information om korten, prestandatester och summerande omdömen hittar du i Svenska grafikkortsguiden – Prestandaklass

PNY_GTX_780Ti_XLR8_04

Det är ingen liten kylare PNY skickar med sitt grafikkort. Totalt är kortet 313 millimeter långt vilket kan sätta en del begränsningar för trånga chassin. Kylaren har inga problem att hålla temperaturerna i schack, men låter då andra sidan en hel del. Faktum är att PNY:s grafikkort är den mest högljudda GTX 780 Ti-modellen vi testat med sina 41 decibel. GK110 är i sig ingen svårtyglad grafikkrets, med eller utan fabriksöverklockning, så här får vi tyvärr ge PNY en sågning för en alldeles för aggressiv fläktkurva.

Oacceptabel ljudnivå

PNY levererar kortet med en ganska generös fabriksöverklockning. GTX 780 Ti XLR8 har en basfrekvens på 1 006 megahertz respektive en boostfrekvens på 1 046 megahertz, vilket inte är en dålig siffra men inte heller klassledande. Både MSI, Asus och Gigabyte slår PNY på fingrarna på den här punkten.

sound_load_PNY

Det gör tyvärr PNY:s kylarlösning desto svårare att svälja. Fläktkurvan är som vi tidigare nämnt alldeles för aggressiv och utan ett ordentligt ljuddämpat chassi kommer kortet definitivt göra sig påmint – ett GTX 780 Ti med de här klockfrekvenserna bör helt enkelt inte nå 41 decibel. Det enda positiva med PNY:s fläktkurva är att kortet håller sig riktigt svalt med upp till 67 grader under tung belastning, lägst av alla GTX 780 Ti-kort vi testat, men då ingen av konkurrenterna med samma grafikkrets lider av några direkta värmeproblem blir det en klen tröst i och med oljudet.

NHMarks_2560_PNY

Då ett grafikkkort i den här klassen lämpar sig bäst för spel i 2560 x 1 440 pixlar och uppåt använder vi här vår normaliserade prestandaskala NHMarks för just den upplösningen som referens – för detaljerade resultat i individuella speltitlar eller i andra upplösningar hänvisar vi till vår grafikkortsguide för prestandaklassen. Här ser vi att PNY har lite svårt att hävda sig mot GTX 780 Ti-modellerna från MSI, Gigabyte och Asus som samtliga har högre klockfrekvenser i boostläge.

PNY_GTX_780Ti_XLR8_09

Bra överklockningspotential blir en klen tröst

Med en tveksam basprestanda i förhållande till den närmaste konkurrensen och en tämligen aggressiv fläktkurva hoppas vi istället på att de låga temperaturerna ska återspegla sig i ett trevlig överklockningsresultat. Via MSI Afterburner pressar vi upp grafikkortets basfrekvens till 1 176 megahertz och dess boostfrekvens till 1 242 megahertz, allt som allt motsvarande en ökning på 170 megahertz. Minneskretsarna från Hynix kunde vi i sin tur driva i en effektiv frekvens på 7 600 megahertz, en ganska klen ökning från standardfrekvensen 7 200 megahertz.

PNY_GTX_780Ti_XLR8_02

”PNY satsar på fabriksöverklockning och en riktigt aggressiv kylare i sin XLR8-variant av GTX 780 Ti och tyvärr måste vi säga att det är en lösning som inte riktigt går hela vägen. Konkurrenterna MSI, Asus och Gigabyte erbjuder samtliga högre frekvenser från fabrik och därmed också en bättre basprestanda – samtidigt som de inte kommer i närheten av PNY-kortets öronbedövande ljudnivå. Fördelen är en trevlig överklockningspotential, den högsta hittills som vi testat hos ett GTX 780 Ti-kort, men knappast tillräckligt för att med gott samvete motivera ett köp – särskilt inte då kortet i nuläget knappt går att hitta i Sverige.” – Svenska grafikkortsguiden prestandaklass – 2014-06-15

Lägstapris på Prisjakt.se:

Uppdateringar och utmärkelser i Grafikkortsguiden – Prestandaklass

Tyvärr har vi fått ge PNY en ganska rejäl känga för GTX 780 Ti XLR8 som helt enkelt saknar konkurrenskraft i sin prisklass – således har det inte heller fått någon utmärkelse, och nuvarande utmärkelser i grafikkortsguiden står kvar orörda. Det innebär dock inte att det inte händer mycket bakom kulisserna.

Nvidias partnertillverkare har börjat pumpa ut sina egna varianter av det nya flaggskeppsgrafikkortet Geforce GTX 980 som vi ser fram emot att få lägga på sträckbänken i testlabbet. Maxwell har hittills imponerat både i råprestanda och ur en rent ingenjörsteknisk synvinkel, så förhoppningsvis kan den här nya vågen av grafikkort röra om lite i grytan på en grafikmarknad som nu stått relativt stilla i flera månader. AMD har fortfarande inte visat upp något gensvar på GTX 900-serien, men av rykten att döma ligger kanske inte en ny serie toppkort från det röda laget långt borta.

Det här är en sammanfattande artikel kring grafikkortets egenskaper och dess omdöme, men fullständiga specifikationer, testresultat och mer detaljerade jämförelser med konkurrensen finns att läsa i Svenska grafikkortsguiden – prestandaklass.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments