MSI_R9_290X_Gaming_inledning

Efter ett något ljummet mottagande av MSI Radeon R9 290 Gaming, som levererade bra prestanda men tveksam ljudnivå och prissättning, ger vi oss nu på dess lite kraftfullare storebror. Det handlar om MSI Radeon R9 290X Gaming, som blir nästa tillskott i vår stora köpguide för prestandagrafikkort.

Att MSI lyckats väldigt väl med sitt Gamingkoncept och tillhörande Twin Frozr-kylare är känt sedan innan, och faktum är att få kylarlösningar har fått så mycket beröm av oss som sistnämnda. Enda smolket i bägaren hittils var en något sämre ljudnivå än förväntat med R9 290 i våra tester, varför det nu blir extra intressant att se om mönstret upprepar sig eller om det kan ha handlat om ett måndagsexemplar.

OBS! Detaljerad information om korten, prestandatester och summerande omdömen hittar du i Svenska grafikkortsguiden – Prestandaklass

 

MSI_R9_290X_Gaming_08

MSI R9 290X Gaming

MSI Gaming-serie är som bekant främst riktat till spelaren som vill ha ett bra förhållande mellan pris och prestanda utan att kvalitén tummas med. R9 290X är dock AMD värstingkrets när det kommer till diskreta grafikkort varför prislappen på MSI 290X Gaming springer iväg rejält – även om kortet prismässigt står sig väl i jämförelse med andra 290X-kort. Kortet kommer med seriens karakteristiska tre frekvensprofiler ”Silent”, ”Gaming” och ”OC”, där silent-läget ger en klockfrekvens på 1 000 megahertz, gaming 1 030 megahertz och OC 1 040 megahertz på grafikkärnan. Minnet är som brukligt för serien oförändrat och det handlar alltså inte om några svindlande frekvensökningar från fabrik – Kortet kommer förinställt i ”Gaming”-läge och testas med detta i testsviten.

När det kommer till prestanda i orginalfrekvenser får kortet 7213 NHMarks vilket är 461 fler än företagets eget 290 Gaming som uppnår 6751. Prestandaskillnaden uppgår alltså till cirka 6 – 6,5 procent vilket endast ger en begränsad ökning i reel bildfrekvens. Ökningen är i linje med de skillnader som vi brukar se mellan 290 och 290X men prisökningen i jämförelse med 290 känns med detta i åtanke svår att motivera. Vi kan också se att prestandaskillnaden mellan MSI R9 290X Gaming och konkurrerande R9 290X-modeller från exempelvis Asus eller Gigabyte är marginell. Asus tar ett försprång med en hårsmån och Gigabyte ligger bara ett fåtal poäng efter MSI.

Notera att NHMarks är en normaliserad prestandaskala som bygger på testresultat i flera olika spel och benchmarks, för att ge en övergripande bild av grafikkortets prestanda. Kompletta resultat för individuella titlar i flera upplösningar finns att läsa i Svenska grafikkortsguiden.

Vid manuell överklockning uppnås, föga förvånande, 1 150 megahertz på GPU och 5 500 megahertz på minnet vilket är mycket snarlikt många andra kort med samma Hawaii-kretsar. Vid dessa frekvenser presterar kortet väl, med 71,77 bildrutor per sekund i genomsnitt och en 59 bildrutor per sekund minimum i Battlefield 4 ultra 1080p. Som jämförelse uppnår emellertid företagets eget R9 290 Gaming 70,03, respektive 60,0, bildrutor per sekund i genomsnitt och minimum vid samma inställningar och en nästan identisk manuell överklockning på 1 150 MHz för grafikkretsen och 5 600 megahertz på minnet – Det handlar alltså endast om några enstaka bildrutor extra i prestanda för dryga 1 000 kronor mer. Samma fenomen hittas i övriga testade titlar där 290X övertag varierar men oftast hamnar på en 3 – 6 bildrutor per sekund över 290-kortet.

MSI_R9_290X_Gaming_02 MSI_R9_290X_Gaming_03
MSI_R9_290X_Gaming_07 MSI_R9_290X_Gaming_09

Ansträngd lösning som trots allt presterar bättre än referens

Tidigare tester där MSI Twin Frozr-kylare kombinerats med AMD: R9 290-kretsar gav dugliga resultat utan att imponera då en ljudnivå på 38 decibel uppmättes. Förhoppningen låg i att det kunde vara ett fel på det specifika testexemplaret men denna idé kommer på skam när samma kylare testas tillsammans med storebror 290X.

Högsta uppmätta ljudnivå under belastning av Battlefield 3 var hela 40,8 decibel samtidigt som karaktären på ljudet subjektivt uppfattades som påträngande. Under dessa omständigheter uppmättes en temperatur på 82 grader. Det är utanför farozonen som referenskylaren lägger kretsen i, men samtidigt varmare än exempelvis Gigabytes modell. Med detta i åtanke blir det tydligt att MSI:s Twin Frozr koncept inte klarar av att helt tillfredställande hantera AMD:s varmare grafikkretsar Hawaii Pro och Hawaii XT och samtidigt hålla en behaglig ljudnivå.

Att MSI:s kylare presterar väsentligt mycket bättre än referensvarianten som AMD skickar med är ställt utom all tvivel vilket bland annat visar sig genom de stadiga (och från fabrik något höjda) frekvenserna under långvarig tung belastning men samtidigt finns det flera konkurrerande tredjepartslösningar från andra tillverkare som presterar liknande eller bättre. När priset på mellan cirka 4 600 – 5 000 kronor tas med i kalkylen framstår produkten inte som särskilt konkurrenskraftig och då inte minst i jämförelse med sitt påtagligt mycket billigare syskon MSI 290 Gaming som överklockat presterar likvärdigt.

MSI_R9_290X_Gaming_06

”MSI levererar med sitt 290X Gaming en kompetent men något högljud lösning utan riktigt klara fördelar. Prestanda finns helt klart i kretsen och kylaren klarar av sin uppgift utan att frekvenserna sänks efter långvarig belastning men problemet är att mycket billigare och tystare alternativ finns att tillgå som presterar nära nog identiskt. Med detta i åtanke blir det svårt att rekommendera produkten och kortet går därmed utan utämärkelser.” – Svenska grafikkortsguiden prestandaklass, 2014-05-20

Uppdateringar och utmärkelser i Grafikkortsguiden – Prestandaklass

MSI R9 290X Gaming är egentligen, bortsett från den något höga ljudnivån, en ganska trevlig produkt som presterar bra men som på grund av ett alldeles för högt pris i jämförelse med konkurrerande lösningar inte räcker enda fram. Konsumenter rekommenderas istället att exempelvis titta på kort baserade på AMD R9 290 där förhållandet mellan pris och prestanda är betydligt bättre.

Marknadsanalys 2014-05-20
Några veckor har gått men fortfarande händer inte mycket dramatiskt på marknaden. En tydlig trend är dock mot fallande priser där AMD 290 och 290X sticker ut som de modeller med kraftigast prisfall – Hawaii-kretsarna har aldrig tidigare varit mer prisvärda än vad de är för tillfället. Även Nvidia 770 börjar hålla generellt lägre pris och närmar sig 280X något men är fortfarande dyrare. GTX 780 hittar ner runt 4 000-kronorsstrecket men då sänkningen inte är lika stor som på AMD-kort är 780-modellerna relativt sätt nästan oförändrade i värde. När det kommer till prestandakungen 780 Ti ser vi även små prisjusteringar neråt med undantag av Gigabytes windforce OC modell som istället fått se en kraftig ökning – från mycket konkurrenskraftiga 5 400 till nästan 6 000 kronor.

I labbet har MSI R9 290X Gaming gått igenom testsviten men når inte fram till någon utmärkelse på grund av en något för ljudnivå och ett omotiverat högt pris i jämförelse med flera 290-kort då de sistnämnda presterar i princip likvärdigt med 290X-korten vid manuell överklockning till samma frekvenser.

Med tanke på att nylanseringar tycks dröja ett tag till försöker båda tillverkare tillverkare addera mer mervärde till sina produkter genom bundling med spel. AMD har i dagarna uppdaterat och uttökat sin redan omfattande Never Settle kampanj medan Nvidia börjat skicka med den efterlängtade speltiteln Watch Dogs.

För en fullständig genomgång av MSI R9 290X Gaming och fler testresultat rekommenderar vi att läsa vidare i Svenska Grafikkortsguiden – Prestandaklass.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid