ARTIKEL  Intresset för AMD:s nya grafikkortsserie har varit väldigt stort de senaste månaderna och informationsläckorna har varit många. Inför den fullskaliga lanseringen av Radeon HD 6870 och Radeon HD 6850 den 22 oktober spär nu AMD själva på diskussionerna genom att lätta på locket och släppa viss information om de nya korten.

AMD har sedan i september 2009 nämnt deras satsning på DirectX 11 i närmast varje pressmeddelande som letat sig ut ur företagets katakomber och när man för första gången pratade officiellt om den nya Northern Islands-familjen var det just som ”andra generationens DirectX 11-arkitektur”.

Idag den 19 oktober har AMD tillåtit media att publicera bilder av de två första korten ur Northern Islands-familjen, Radeon HD 6870 samt Radeon HD 6850 som tar sikte på mellanklassmarknaden. Att just korten dykt upp på bilder vid flera tillfällen redan är garanterat något som spelat in i detta beslutet. Men innan vi går vidare med en närmare titt på de två korten ska vi se vad AMD har att säga om sin satsning på grafikkortsteknik, DirectX 11 och inte minst hur den inom en snar framtid binds samman med deras processorteknik i AMD:s APU-kretsar.

inledning

Dagens förhandstitt är helt baserad på AMD:s eget pressmaterial efter begränsningar i tillverkarens media embargo, med andra ord är detta ingen fullfjädrad utvärdering av AMD eller deras produkter utan just en inledande förhanstitt.


AMD har alltså satsat alla sina kort på spelmarknaden och inte minst DirectX 11. Detta är rent ekonomiskt inte den kanske optimalaste lösningen då de stora försäljningsmarginalerna egentligen finns på företagssidan och professionella grafikkort, men ingen kan knappast klaga på AMD:s facit. Inte minst då konsumentmarknaden onekligen är den största och med högst konkurrens.

directx11lineup

Tidigare i oktober avslöjade AMD att man nu sålt 25 miljoner DirectX 11-kompatibla grafikkretsar. En imponerande siffra som görs desto mer imponerande när man låter konkurrenterna vara med på ett hörn. Enligt uppgifter från analytikerföretaget Mercury Report har AMD idag 90% av den totala marknaden för DirectX 11-kretsar, en siffra som tillverkaren hoppas kunna utöka med höstens breda lansering av grafikkort.

90procent

Men det är inte bara grafikkortsförsäljningen som väntas hjälpa AMD i jakten på nya marknadsandelar. Under sina presentationer i veckan som gick var kretstillverkaren även glad för att prata mer om sina kommande processorkretsar. AMD går ifrån uttrycket CPU iförmån för APU, där Application Processing Unit är en term som antyder att kretsen gör mer än bara agerar centralprocessor.Detta är mycket viktigt för AMD som i ensam majestät kan täcka DirectX 11-marknaden från processornivå upp till de kraftfullaste diskreta grafikkorten på marknaden. Något ingen annan tillverkare kan matcha.

diskret.marknad gpu.apu

Den totala grafikkortsmarknaden väntas nå 500-600 miljoner sålda kretsar under 2011 och AMD är alltså den enda tillverkaren som kan sälja sin teknik på hela marknaden. NVIDIA har enbart sina diskreta grafikkort medan Intel i sin tur endast satsar på integrerade lösningar i sina processorarkitekturer.

tam

Först ut i AMD:s så kallade Fusion-program där CPU och GPU möts i samma kiselkrets heter Ontario och Zacate. De två mobila APU-kretsarna som ska presenteras redan i år och kommer att hitta ut i tunna och lätta bärbara datorer och alla med DirectX 11-kapabla APU-kretsar.

AMD tror stenhårt på sin APU-satsning, det har man visat vid flertalet tillfällen redan. Men det vi är mest intresserade av idag är ju deras diskreta grafikkort, en ny generation DirectX 11-arkitektur som vi nu alltså får en förhandstitt på.


6870_Frt

Toppmodellen i den nya Radeon HD 6800-serien bär åtminstone till namnet ett tungt ansvar på sina axlar. AMD startade sin DirectX 11-satsning i september 2009 med Radeon HD 5870, nu när man lanserar sin andra generations DirectX 11-arkitektur är det Radeon HD 6870 som står i främsta ledet. Den stora skillnaden är att man nu har siktet inställt på mellanklassmarknaden, inte prestandasegmentet. AMD:s lansering av Radeon HD 6800-serien riskerar att skapa en del huvudbry för oss konsumenter med en ny namngivning, något vi kommer att prata mer om i den fullskaliga recensionen.

Tyvärr får vi inte säga mycket mer än så om vad som döljer sig under huven på AMD:s nya grafikkort, men vad vi får prata om är det som kan skönjas av blotta ögat. Som vår nitiske överklockare och grafikkortsexpert Jonas Klar uttryckte det tidigare i veckan; ”HD 6870 har en jäkligt cool design, rent estetiskt, till och med klistermärkena på referenskylaren är cleana och ger ett sobert intryck.”.

6870_Unique_2

Stora ord när det kommer från en överklockare som sällan ser sina grafikkort med något annat än en stor isklump på magen. Men efter att ha sett kortet kan vi inte göra annat än att hålla med. AMD har onekligen lagt vikt vid att deras nya kort inte bara ska prestera bra, de ska även se stiliga ut när de arbetar.

Om vi går ifrån det rent estetiska ser vi att man satsar på samma heltäckande kylardesign som vanligt och den klassiska radialfläkten är numera prydd med AMD Radeon istället för ATI Radeon, ett medvetet byte från tillverkaren som numera vill ena sina processor- och grafiktekniker under ett och samma varumärke.

Kikar vi närmare på kortet ser vi att AMD som tidigare avslöjats ändrat sin uppsättning bildutgångar. Numera hittar vi två DVI-utgångar tillsammans med en ensam HDMI 1.4a-utgång samt två stycken mini-DisplayPort 1.2 utgångar. Något som möjliggör spännande monitorlösningar.

6870_Unique_1

Grafikkortet kommer utrustat med dubbla 6-pins strömkontakter och har med andra ord en strömförbrukning som överstiger 150 watt och kortet kan hämta som mest 225 watt över PCIe x16 porten samt de två strömkontakterna. Kortet mäter runt 25 centimeter och har en ensam CrossFire-kontakt på ovansidan, bredvid några extra ventilationshål. Detta antyder att AMD vill begränsa CrossFire-stödet till två kort med sina mellanklasskort.

6870_3-4 6870_Unique_3
6870_Unique_4  

Hur ser då lillebror Radeon HD 6850 ut?


6850_Frt

AMD har som väntat satsat på samma grunddesign med Radeon HD 6850. Grafikkortet går i rött och svart med stilren grafik på den heltäckande kylaren. Kortet krymper något på längden och mäter runt 23 centimeter. Detta gör kortet kortare än exempelvis Radeon HD 5850/5830, men fortfarande några centimeter längre än konkurrenten från NVIDIA, GeForce GTX 460.

6850_Unique_1

Själva kylaren har i övrigt gott om lufthål både i expansionspanelen och i ovansidan där vi även hittar den ensamma CrossFire-kontakten. Bildutgångarna är demsamma som på storebror Radeon HD 6870 men med endast en ensam 6-pins strömkontakt får vi bekräftat att kortet inte drar mer än maximalt 150 watt. Vilket betyder att i alla fall strömförbrukningen lär vara lägre än hos GeForce GTX 460.

6850_3-4 6850_Unique_2
6850_Unique_3 6850_Unique_4

Hur prestandan står sig mot NVIDIA:s lösningar får vi dock vänta med tills fredag den 22 oktober.


AMD har med sina delade media embargo gjort livet lite surare för oss i media och samtidigt gjort det möjligt att mjölka lite extra intresse för sin kommande grafikkortslansering. Samtidigt kan vi inte låta bli att skriva om tillverkarens nya produkter som alltså ser bra ut redan innan de hoppat in i testsystemen.

Radeon HD 6800-serien kommer att bli AMD:s första lansering ur Northern Islands-arkitekturen under 2010 och vi ser fram emot att kunna avslöja alla smaskiga detaljer kring den nya arkitekturen som fått sig några väl avvägda optimeringar och nu alltså ligger till grund för en helt ny familj av DirectX 11-grafikkort. Just DirectX 11 är det AMD velat fokusera på i detta första NDA-embargo, men det finns betydligt mer att tala om när det gäller deras nya grafikkortsserie, något vi alltså kan berätta mer om i slutet av veckan.

Den 22 oktober kommer vi att bjuda på ett fullskaligt prestanda och tekniktest med både Radeon HD 6870 samt Radeon HD 6850. Vill sig allting väl kanske vi även hinner ge korten en smak av extremare överklockning, men lita på att detta ligger högt på prioritetslistan redan idag. Tills dess får ni låta fantasin göra jobbet…

amd.nvidia

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Mean MachineAnton Karmehedflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Sehr gut, ja. Vaknade fyra i morse så jag hade tid att leka lite med korten. 😉

flopper
Medlem

deras lano apu är ju uppe och kör på 32nm.
nästan en större grej än deras nya graffe serie 😉
snart fredag 😀

flopper
Medlem

nått nytt om cayman xt aka 6970?
det kortet eller 6990 är vad som är intressant för en annan.,

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Mer info om Cayman om en dryg månad, kan jag inflika.