MSI Radeon R9 290 Gaming är med sin lovordade Twin Frozr-kylare ett efterlängtat och efterfrågat kort i svenska grafikkortsguiden. Efter en veckas tuff testning i testlabbet konstaterar vi att MSI fortsätter leverera prisvärda grafikkort men också att vi börjar tänja på kylardesignens kapacitet.

I test efter test har MSI:s kylarkoncept Twin Frozr hört till något av de mest prisade lösningarna på marknaden. Med sin dubbla uppsättning fläktar och ordentliga kopparbas med tillhörande kylfläns har kylaren gång på gång levererat fina temperaturer vid låga ljudnivåer på olika grafikkortskretsar. Konstruktionen är bevisat kompetent, men nu är det upp till bevis om den även klarar av att kyla AMD:s Hawaii Pro-krets och Radeon R9 290.

– OBS! Detaljerad information om korten, prestandatester och summerande omdömen hittar du i Svenska grafikkortsguiden – Prestandaklass

MSI_Radeon_R9_290_Gaming_02

MSI Radeon R9 290 Gaming

MSI 290 Gaming är likt alla andra kort inom Gaming-serien riktat till spelaren som vill ha bra prestanda till ett relativt lågt pris samtidigt som det inte snålas in på kylare och kvalité. Vid överklockningstesterna lyckas vi pressa kortet till 1 150 megahertz på GPU och 5 600 megahertz på minnena – trevliga ökningar som ger en hel del extra prestanda men som knappast förvånar då de flesta Hawaii Pro-kretsar tycks stanna någonstans runt dessa frekvenser vid luftkylning.

Kortet presterar dock bra i dessa frekvenser och presterar till och med snäppet bättre än sitt oklockade storsyskon R9 290X i flera av våra tester. Exempelvis så når MSI:s överklockade 290 Gaming en snittfrekvens på 70,03 bildrutor per sekund i Battlefield 4 ultra 1080p medan ett oklockat R9 290X-referenskort når 66,49 bildrutor per sekund i samma titel och inställningar.

Inte klassledande basfrekvenser

Kortets standarfrekvenser är något spetsade men inte på samma nivå som exempelvis konkurrenten Asus Radeon R9 290 DirectCU II Top där både GPU och minne arbetar i marginellt högre frekvenser. Marginalerna är däremot minimala och med falmarginalen på sin sida ger MSI lika bra och ibland bättre prestanda i våra tester trots lägre frekvenser.

NHMarks_2560

Hyllad kylare som trots sin prestanda svettas

Produkten levereras med företagets välkända Twin Frozr IV-kylare vilken används för att tygla den varma Hawaiikretsen R9 290 som med sin höga förbrukning får till och med MSI:s erkänt kompetenta lösning att svettas och väsnas mer än vi är vana vid. Totalt 38 decibel uppmättes under belastning medan temperaturerna hölls nere till ganska beskedliga 74 grader.

Det finns således fortfarande visst utrymme för manuella sjusteringar av fläktkurvan om lägre ljudnivå önskas men klart är att kylaren får jobba redan i standardfrekvenser vilket i detta fallet var Gaming-profilen om 977 megahertz. Jämförelsen med refernskylaren är emellertid inte ens värd att göra då MSI variant ligger så långt före i både temperaturer och ljudnivå. Mer intressant blir jämförelsen med Asus Radeon R9 290 DirectCU II som i sitt silent-läge håller en ljudnivå på mycket låga 35 decibel och en temperatur på 81 grader, vilket är ett bättre avvägt resultat i vår bok.

Sammanfattningsvis handlar det ändå om en varm och kraftfull GPU som paras med en fortsatt mycket kompetent kylare vilket i slutändan skapar en trevlig helhetslösninglösning för slutkonsumenten. Till detta kommer en prislapp på 3 690 kronor – det handlar alltså som vanligt med MSI:s Gaming-serie om mycket prestanda och kvalitet för pengarna.

MSI_Radeon_R9_290_Gaming_07

”MSI spinner vidare på sitt koncept och levererar ett klart bättre kort än AMD:s referensmodell  med sitt R9 290 Gaming. Som vi tidigare vant oss vid är fabriksöverklockningen inte direkt upphetsande men vid manuell justering upppnås fina värden med en hel del extra prestanda som resultat. Till detta kommer en redan imponerande basprestanda från kretsen vilket kombinerat med Twin Frozr IV-kylaren levererar en låg ljudnivå – om än inte riktigt i paritet med exempelvis Asus DirectCu variant. R9 290 presterar mycket bra i de flesta spel och med en förhållandevis aggressiv prislapp från välrenomerade butiker är det inte mycket som faller fel. Enda smolket i bägaren för tillverkaren är att minst lika kompetenta motsvarigheter finns hos andra företag för samma eller liknande pris.” – Svenska grafikkortsguiden prestandaklass – 2014-05-08

Uppdateringar och utmärkelser i Grafikkortsguiden – Prestandaklass

MSI levererar ett alltigenom trevligt grafikkort som presterar väl för sitt pris med högkvalitativa komponenter. MSI Radeon R9 290 Gaming kan däremot inte ses som klassledande varje sig till prestanda eller kylningskapacitet och missar med en hårsmån en generell rekommendation och utmärkelse. I dagsläget är exempelvis Asus Radeon R9 290 DirectCU II ett generellt bättre kort, även om man får kämpa lite mer med att hitta rätt priser på Asus modell.

Notera att den här artikeln endast är en kortfattad sammanfattning av kortets egenskaper och omdöme. För en fullständig genomgång och alla våra resultat kan du kika i Svenska grafikkortsguiden – prestandaklass.

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Marquzz
Marquzz
9 Årtal sedan

Något jag saknar i grafikkortsguiden är en tabell för typ ”fps/kr”, inkluderat SLI/Crossfire-konfigurationer. Personligen behöver jag inte det värsta, vad jag däremot brukar sikta på är ”sweetspoten” när det gäller maximal prestanda för mina surt förvärvda kronor.