Den här gången tar ett nytt överklockargrafikkort plats i testlabbet. Det rör sig dock inte om något av flaggskeppen, utan ett grafikkort baserat på Geforce GTX 760, med extra minne och mängder av överklockningsgodis. Häng med när vi sätter Asus Geforce GTX 760 Striker på prov.

En skarp läsare ställer sig säkert frågan varför ett GTX 760 kort hamnat i prestandaklassdelen av grafikkortsguiden – anledningen stavas i fallet av Asus ROG GTX 760 Striker prislappen. Med anledning av kortets höga pris tvingas kortet jämföra sig, och konkurrera, med startfältet i prestandasegmentet vilket bland annat inkluderar Nvidia egna GTX 770 och AMD 280x. 

OBS! Detaljerad information om korten, prestandatester och summerande omdömen hittar du i Svenska grafikkortsguiden – Prestandaklass

Asus_GTX760_Striker_01

Asus Geforce GTX 760 Striker 4GB
Krets GK104
Cuda-kärnor 1 152 st.
GPU-frekvens 1 085 MHz (Referens GTX760 – 980 MHz)
Turbofrekvens 1 150 MHz (Referens GTX760 – 1 033 MHz)
Grafikminne 4 GB GDDR5 (Referens GTX760 Ti – 2 GB)
Minnesbuss 256-bit (Referens GTX760 – 256-bit)
Minnesfrekvens 6 008 MHz effektivt (Referens GTX 760 Ti: 6 008 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D,1x Display Port, 1x HDMI
Strömförsörjning 1 x 8 pin
Längd 287 mm
Lägstapris
Ännu ej listat på Prisjakt
Riktpris: 2 790 kronor

Asus ROG GTX 760 Striker

ROG GTX 760 Striker siktar in sig på användaren som vill ha exklusivitet, bra prestanda och goda överklockningsmöjligheter men inte vill betala för företagets absoluta toppkort i ”Matrix”-serien. I likhet med sina storsyskon återfinns finesser såsom extra strömförsörjning, påkostad spänningsdel, högkvalitativa spolar och mosfets vilka tillsammans ger goda förutsättningar för rejält ökade klockfrekvenser. Under våra överklockningstester lyckades vi pressa GPU till 1 155 megahertz basfrekvens och 1 220 megehertz boost samt en maximal boostfrekvens på runt 1 320 megahertz i vissa titlar. Riktigt fina siffror om än inte lika högt som MSI GTX 760 Hawk vilket nådde 1 226 megahertz i bas och 1 291 megahertz i boostfrekvens.

 

4GB minne av högsta klass

Speciellt minnesfrekvensen nådde i våra tester riktigt högt till hela 8 200 megahertz vilket inte är annat än mäkta imponerande.  Den extra satsningen på minnet som Asus gjort har alltså inte bara resulterat i en dubblering i mängd och ökade kostnader utan består även i att komponenterna är av mycket god kvalité – för jämförelse kan vi se i nedanstående tabell att Asus skapelse ligger hela 500 megahertz framför den närmaste konkurrenten MSI och deras Hawk som landar på 7 700 megahertz.

Lightning_matrix_inledning

Faktum är att skillnaderna mellan frekvenser på GPU (fördel MSI) och minne (fördel Asus) i slutändan resulterar i att korten presterar nästan identiskt med varandra i Battlefield 3 och 4 – något som sannolikt antingen beror på att Asuskortets ökade minnesbandbredd tillåter kretsen att sträcka ytterligare på benen eller att Hawk kortet faktiskt är bandbreddsbegränsat trots sina imponerande 7 700 megahertz. Det som talar för det sistnämnda är att Striker-kortet inte får mer prestanda i testen efter 8 000 megahertz på minnet vilket tyder på att bandbredden inte längre är ett problem.

Överklockad prestanda i klass med GTX 770

Båda korten presterar utmärkt i dessa frekvenser och hamnar i princip på exakt samma nivå som GTX 770 i standardfrekvenser. I Battlefield 4 med ultra-inställningar och 1 920 x 1 080 pixlar pixlar nådde Striker 40,8 fps i stock och ökade till 46,73 fps i överklockat läge, att jämföra med 42,66 fps som referensmodellen av Geforce GTX 770 mäktade med. I Bioshock med motsvarande inställningar och upplösning ökade Striker från 32,15 till 36 fps, medan referensmodellen av GTX 770 registrerades för 37,41 fps.

Seriös kylare med något aggressiv fläktkurva

Kortets kylare är även det en trevlig bekantskap och baseras till stora delar på Asus DirectCU II och lyckas hålla kretsen sval till en rimlig ljudnivå även om det fortfarande inte handlar om klassvinnande prestanda – exempelvis MSI Twin Frozr IV på toppkortet GTX 760 Hawk presterar liknande temperaturmässigt till en något bättre ljudnivå. Positivt är att det finns gott om utrymme för att släppa på fläktkurvorna för något högre temperaturer men lägre ljudnivå. Med detta sagt så är även designen väl anpassad till Asus andra produkter inom ROG segmentet och passar utmärkt in i färgschemat.

Asus_GTX760_Striker_11

Asus_GTX760_Striker_04 Asus_GTX760_Striker_09

Så långt så bra men i och med prislappen på 2 790 kronor så lider kortet, trots sina redan höga frekvenser och möjlighet till ytterligare ordentliga manuella frekvenshöjningar, av dålig pris/prestanda ratio. Striker får se sig slaget när det kommer till prestanda av flera andra, ofta billigare, modeller såsom Nvidia GTX 770 och AMD R9 280X. Med detta i åtanke kan kortet endast rekommenderas till de som antingen absolut vill ha ett påkostat GTX 760 med 4 gigabyte minne eller vill få samma känsla som de dyrare Matrix-korten till ungefär halva priset och inte bryr sig nämnvärt om pris/prestanda.

Asus_GTX760_Striker_05

”Asus har verkligen satsat på en tämligen unik lösning med sitt ROG GTX 760 Striker. De svulstiga komponenterna, väl tilltagna strömförsörjningen tillsammans med en förhållandevis hög fabriksöverklockning och en effektiv kylare skvallrar om en produkt utöver det vanliga – funktioner som också ger konsumenten märkbart högre potential att nå höga klockfrekvenser och därigenom god prestanda och då särskilt minnesfrekvensen som enligt våra egna tester är kapabel att nå mycket höga värden. Dessvärre är även priset utöver det vanliga i jämförelse med andra kort med samma 760 krets. Detta innebär att kortet måste konkurrera med i grunden betydligt mer kraftfulla grafikkort vilket gör Striker något svår att placera. För samtidigt som den trevliga överklockningsmarginalen och den påkostade designen lockar blir dessvärre slutresultatet ganska dyrt i jämförelse med vad konsumenten rent prestandamässigt kan få för samma peng på annat håll. När överklockning och framtidssäkerhet tas med i beräkningen blir bilden lite ljusare för Striker-kortets del. Det räcker dock inte hela vägen fram till utmärkelser eller köprekommendationer med den nuvarande prissättningen.” – Svenska Grafikkortsguiden Prestandaklass – 2014-04-17

Rekommenderat pris: 2 790 kronor – ännu ej listat på Prisjakt.se

Även om Asus ROG GTX 760 Striker är ett av de absolut bästa GTX 760-kort vi testat presterar konkurrerande lösningar med en mindre mängd minne ofta likvärdigt, detta till betydligt lägre priser. För att inte tala om konkurrensen från syskonen i GTX 770-serien där vi kan hitta flera kort med bättre prestanda och lägre pris än Asus Striker-modell av GTX 760. Hade Asus valt en annan prissättning och skippat 2 gigabyte extra minne, som idag tillför väldigt lite utöver en högre prislapp, kunde situationen sett annorlunda ut.

Det är även värt att poängtera att Asus GTX 760 Striker inte kommer förbli ensam i sin serie, utan att fler modeller från Asus som baseras på mellanklasskort kommer flyttas upp i överklockarklassen framöver. Vi ser fram emot att se vad med tillverkaren kan koka ihop med det här konceptet, även om prislappen mycket väl kan bli ett fortsatt frågetecken.

Uppdateringar och utmärkelser i Grafikkortsguiden – Prestandaklass

Asus ROG GTX 760 Striker lanseras som ett överklockningsvänligt och påkostat entusiastgrafikkort men kortet faller dessvärre på ett i dagsläget alldeles för högt pris med tanke på prestandan dessa kronor och ören ger. Detta innebär att inga nya utmärkelser delas ut och/eller flyttas i Svenska grafikkortsguiden och varför marknadssituationen kan sägas vara oförändrad.

För en fullständig genomgång av Asus ROG GTX 760 Striker rekommenderar vi er att läsa vidare i Svenska grafikkortsguiden.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MarquzzAsterAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Aster
Medlem
Aster

Så ett gtx 760 i samma prisklass som de dyrare modellerna av 280x/770 eller skrämmande nära priset på ett 290 vilket ger en sjuhelsikes prestandaboost.

malplacerat kort utan marknad.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Aster”]Så ett gtx 760 i samma prisklass som de dyrare modellerna av 280x/770 eller skrämmande nära priset på ett 290 vilket ger en sjuhelsikes prestandaboost.

malplacerat kort utan marknad.[/quote]
Jo det hade varit intressant att se kortet med 2GB minne av samma kvalité. Det är tyvärr svårt att argumentera för 4GB minne i den här prisklassen idag även om det ger bättre framtidssäkerhet.
Kul att se lite ”overkill”-satsningar även i detta segmentet dock. 🙂

Aster
Medlem
Aster

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Aster”]Så ett gtx 760 i samma prisklass som de dyrare modellerna av 280x/770 eller skrämmande nära priset på ett 290 vilket ger en sjuhelsikes prestandaboost. malplacerat kort utan marknad.[/quote]Jo det hade varit intressant att se kortet med 2GB minne av samma kvalité. Det är tyvärr svårt att argumentera för 4GB minne i den här prisklassen idag även om det ger bättre framtidssäkerhet.Kul att se lite ”overkill”-satsningar även i detta segmentet dock. :)[/quote] Då hade det kanske varit lite bättre prissatt och kanske tom. varit ett alternativ för ett mitx bygge tex. Men som du säger så är… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

Konstigt kort måste jag säga.