Att Radeon R9 Nano skulle bli ett sällsynt litet grafikkort i prestandaklassen var redan klart. Nu framkommer det även att kortet blir förvånansvärt kraftfullt när den tredje medlemmen i Fiji-familjen får sina specifikationer bekräftade. Den majestätiska Fiji-kretsen kommer nämligen med maximalt antal streamprocessorer och matchar nästan Fury X i beräkningskraft.

AMD Radeon R9 Nano mäter blott 15 centimeter i strumplästen och kommer utan den betydligt effektivare vattenkylare som pryder Fiji-kretsen i storebror Radeon R9 Fury. Med en betydligt mindre kylfläns är uppgiften att hålla grafikkortet svalt och tyst betydligt svårare, varför många också spekulerade i hur hårt AMD skulle strypa Nano-kortets prestanda.

På pappret närmast  likvärdig med storebror Fury X

Enligt specifikationer läckta av Videocardz verkar AMD varit överraskande givmilda när det kommer till grafikkretsens bestyckning och frekvenser. Radeon R9 Nano ska utrustas med samma fullstora Fiji GPU som R9 Fury X, vilket innebär totalt 4 096 streamprocessorer, betydligt fler än dem 3 584 stycken som huserar i Radeon R9 Fury. Trots att AMD bibehåller alla streamprocessorer i sin Fiji GPU har klockfrekvensen specificerats som ”upp till 1 000 megahertz”. Något lägre än de 1 050 megahertz som Fury X arbetar vid men samtidigt överraskande högt för ett så pass kompakt grafikkort. 

AMD-Radeon-R9-Nano-Specifications

Den fullsmetade Fiji-kretsen och en 1 gigahertz klockfrekvens ger R9 Nano en teoretisk beräkningskapacitet på 8,19 teraflops, en sänkning med knappt 5 procent från 8,6 teraflops på Fury X.

Grafikkretsen har samma antal texturenheter och ROPs samtidigt som vi även här kan njuta av 4 gigabyte HBM-minne med en frekvens på 500 megahertz och en maximal bandbredd på 512 gigabyte per sekund.

Ingen trollar bort 100 watt värmeenergi

Exakt hur AMD lyckats med konststycket att sänka den specificerade effektförbrukningen från 275 watt på Fury X till 175 watt på R9 Nano utan att beräkningskapaciteten sjunkit mer än 5 procent är en mycket intressant fråga som troligtvis har en ganska enkel förklaring.

Nyckeln finns med största sannolikhet i AMD:s sätt att definiera klockfrekvensen på Radeon R9 Nano. Grafikkretsen kommer att arbeta i frekvenser ”upp till” 1 gigahertz. Det är högst troligt att AMD använder sina tidigare GPU-tekniker för att skala klockfrekvenser och prestanda mot temperaturer på sina kisel. Vilket i praktiken skulle betyda att R9 Nano troligtvis sällan arbetar i maximal frekvens under tyngre och svettigare spelsessioner. Något som även verkar bekräftas av AMD:s egna läckta prestandauppgifter där Radeon R9 Fury X ser ut att leverera mellan 15-18 procent högre bildfrekvens i spel.

AMD_Radeon_R9_Nano_augusti

Frågor kring ljudnivå kvarstår

En ytterligare fråga som är desto svårare att svara på innan AMD:s nykomling hittar in i testlabbet är hur man löst frågan om ljudnivå. Den kompakta grafikkortskylaren kommer att få kämpa med en hel del värmeenergi och beroende på kylarens design kommer R9 Nano troligtvis tappa prestanda eller öka rejält i ljudnivå.

AMD sägs göra sin officiella presentation av det kraftfullaste ITX-grafikkortet på marknaden under morgondagen den 27:e augusti. Förhoppningsvis har vi mer detaljerad information att bjuda på tills dess men om inte annat verkar grafikkortet kunna bjuda på sällsynt mycket prestanda i ett litet format där kylningstillverkarna troligtvis [bör] stå på kö för att leverera kompatibla vattenblock.

Källa: Videocardz

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Gadgety Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

$650 så samma prisnivå som Fury X. Fury X ligger på ca SEK 7.000 vad det verkar.