Med massvis av spännade prestandatester i olika upplösningar finns det en uppsjö av detaljerad information att hämta i vår recension av Radeon R9 290X. För er som uppskattar helhetsbilden har vi tagit fram normaliserade prestandavärde för alla våra testade kort från sammanlagt 11 olika speltester.

Genom att plocka fram normaliserade prestandavärde för alla våra testade grafikkort kan vi på ett smidigare sätt jämföra AMD:s nya kraftpaket mot föregångare och konkurrenter. 

Varje grafikkort får en totalpoäng som baseras på deras snittprestanda över våra 11 speltester. Genom att normalisera prestandasiffrorna i varje spel riskerar vi inte att spel med extra hög eller låg bildfrekvenser får större eller mindre inverkan på slutpoängen än någon annan titel.

De normaliserade poängvärde vi presenterar här är endast jämförbara mellan grafikkorten i just detta test och i respektive upplösning. Du kan INTE jämföra poängen mellan de olika upplösningarna eller med NHMarks i stora grafikkortsguiden, dessa poäng baseras på andra referensvärden och ett annat urval av tester.

normalized_1920

AMD visar redan i 1 920 x 1 080 pixlars upplösning att R9 290X är ett grafikkort som alltid bjuder på fin prestanda. Om ni undrade lite över artikelrubriken till detta test kan ni här se en ganska tydlig förklaring. Det krävs att vi aktiverar Uber mode för att Radeon R9 290X ska kämpa sig förbi GTX Titan i vår normaliserade prestandagraf. Detta trots att Uber mode alltså inte kommer med högre klockfrekvenser utan helt enkelt låter fläkten arbeta mer ljudligt och på så sätt minskar temperaturen och prestandaförlusterna från så kallad throttling.

Geforce GTX 780 hänger med bra men får se sig slagen av Radeon R9 290X även i normalläge. Geforce GTX 770, Radeon HD 7970 GHz och nykomlingen Radeon R9 280X halkar klart efter.

normalized_2560

Höga upplösningar är en av AMD:s största dragplåster under marknadsföringen av nya flaggskeppet R9 290X. Redan vid 2 560 x 1 440 pixlar ser vi också att AMD får ett bättre grepp om konkurrenterna från det gröna lägret. Med minsta möjliga marginal tar sig R9 290X förbi GTX Titan även i normalläge och med Uber mode utökar man segermarginalen från 1 920 x 1 080.

Trenden håller i sig även bland övriga prestandakort där AMD kan trycka ifrån lite extra när antalet pixlar ökar.

Tittar vi våra tester med tre skärmar i Eyefinity och Surround med 5 760 x 1 080 pixlars upplösning är utvecklingen densamma. AMD utökar avståndet ytterligare mot sina respektive konkurrenter och det står klart att inte ens 6 gigabyte grafikminne kan rädda GTX Titan i dessa upplösningar.

AMD:s Graphics Core Next-arkitektur är snäppet bättre på att hantera extremt höga pixelantal och Radeon R9 290X är här kraftfullast av de alla oavsett biosprofil.

Vi har även uppdaterat vår fullskaliga recension av AMD Radeon R9 290X med våra normaliserade prestandavärden. Hela artikeln hittar du här.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
TempelflopperOldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Hur är kvalitén på referensbrädan? Coilwhine t ex.

flopper
Medlem
flopper

vattenblock och test vid överklockad max skulle vara intressant.

Tempel
Medlem
Tempel

Det skulle vara grymt att få se vad kortet kan prestera med en bra vattenkylare.