Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

AMD laddar med tre nya Radeon HD 7900-modeller

AMD_Radeon_TahitiAMD har trots en imponerande start på året fastnat i gamla traktorspår med sin nya Southern Islands-familj. Försäljningen går trögt och problemen sägs ligga både i prissättning och tuff konkurrens från NVIDIA. Något AMD nu sägs kontra med tre nya modeller, bland annat HD 7990.

AMD Radeon HD 7990 kommer att bli företagets officiella svar på high-end-kortet GeForce GTX 690 som NVIDIA lanserade i våras. Här är det alltså dubbla grafikkretsar som gäller och även om det fortfarande inte finns några säkra detaljer kring kortet lär det handla om två stycken Tahiti XT GPU:er med upp till totalt 6GB GDDR5-minne. Lanseringen av Radeon HD 7990 har dragit ut på tiden och en av få fördelar för AMD är att man nu har ett tydligt riktmärke att utveckla sitt nya monsterkort mot. Enligt hårdvarusajten 3DCenter.org ska lanseringen av Radeon HD 7990 vara planerad till augusti månad.

AMD Radeon HD 7970 GHz Edition är ytterligare ett nytt produktnamn som nu dykt upp i rykteskarusellen. Här handlar det som namnet avslöjar om en kraftfullare modell av Radeon HD 7970 där Tahiti XT-grafikkretsen fått sin klockfrekvens spetsad fårn 925 MHz till minst 1 GHz. Detta kort kommer ställas i direkt konkurrens med NVIDIA:s flaggskepp GeForce GTX 680 som idag är det snabbaste singel-GPU grafikkortet på marknaden. Den trimmade toppmodellen i singel-GPU-segementet kan komma att lanseras redan i juni månad, men mer exakt lanseringsdatum är ännu oklart.

AMD_Radeon_Storbild

AMD Radeon HD 7930 är det sista och minst väntade tillskottet i Radeon HD 7900-serien. Här handlar det troligtvis om en ny GPU med namnet Tahiti LE som tillverkad med 28 nanometerteknik får ett färre antal Radeon-kärnor och texturenheter än sina syskon. Men exakta siffror eller specifikationer är ännu inte avslöjade. Extra intressant blir hur och var AMD positionerar kortet då det redan idag är ytterst lite som skiljer Radeon HD 7950 och Radeon HD 7870 GHz Edition. Även lanseringsdatumet är något osäkert, även om det troligtvis blir någon gång i juli.

Källa: 3DCenter.org

Relaterade artiklar:

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed