Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

Qualcomm och NVIDIA söker 28nm-produktion på annat håll

TSMC_Fab

TSMC ska vara helt fullbokade på produktionen av deras 28 nanometersteknik, någonting som inte väntas ändras än på ett tag. NVIDIA som längre varit trogna TSMC, och Qualcomm ska nu ha sökt sig till andra foundries för att mätta deras behov.

Uppgifterna om TSMC:s yields (procent fungerande kretsar) på den nya tekniken är motstridiga där vissa säger att de ligger på fullt acceptabla nivå, medan andra säger att de har problem. I vilket fall som helst så ska TSMC vara fullt uppbokade, och det finns helt enkelt inte kapacitet så det räcker åt alla klienter. De ska ha påskyndat arbetet att utöka kapaciteten ännu en gång, men kapacitetsbristen väntas inte lätta förrän under årets tredje kvartal men tillgången kommer fortsättningsvis vara karg. Det är inte förrän första kvartalet 2013 de väntas ha en konkret lösning på problemet. Det finns dock en gräns på vad deras partners accepterar, och två av de viktigaste har nu vänt sig till annat håll.

NVIDIA har länge haft ett nära samarbete med TSMC, men är även en av de klienter som gapar högst när de är missnöjda. Grafikkortstillverkare håller just nu på att köra inledande provtagningar på Samsungs 28 nanometersteknik. Vi finner det föga troligt att det handlar om produktion av grafikkretsar, utan att det är Tegra 4 som NVIDIA håller på att testa i fabrikerna. Det ryktas även att NVIDIA har visat allt större intresse för GlobalFoundries, sedan AMD inte längre är delägare i företaget.

Är det Tegra "Wayne" 4, eller Grey NVIDIA provkör i Samsungs fabriker?

Qualcomm Snapdragon S4 för smartphones och surfplattor är högt eftertraktade, och från flera håll har vi hört att det inte finns kretsar så det räcker. Vi vet sedan en tid tillbaka att Qualcomm har vänt sig till GlobalFoundries, men nu ska de även vara i kontakt med UMC som snart väntas ha en 28 nanometersteknik färdigställd för massproduktion.

Att det råder kapacitetsbrist beror på många faktorer. En av dem är att efterfrågan på en ny tillverkningsteknik aldrig någonsin varit så stor, och troligen underskattade TSMC efterfrågan eller insåg för sent att de fabriker de hade inte skulle räcka. Vi finner det föga troligt att NVIDIA och Qualcomm kommer överge TSMC, utan att det helt enkelt handlar om att inte lägga alla ägg i en korg.

Relaterade nyheter:

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed