Forskare och ingenjörer letar ständigt efter nya sätt att förlänga mobila enheters batteritid och förenkla uppladdningsprocessen. Nu har ett forskarlag på MIT hittat en metod för att använda omgivningens luftfuktighet för att ladda en mobiltelefon.

När vatten kondenserar och avdunstar från en kopparplatta kan molekylerna bära med sig elektrisk laddning från metallen. Det är en effekt som under rätt omständigheter kan användas för att alstra elektricitet i en enhet, helt och hållet genom att dra nytta av omgivningensluftfuktighet – någonting MIT-forskare nu har använt för att ladda en mobiltelefon.

Forskarlaget har tagit fram en prototyp på en enhet som använder sig av kondenserad vattenånga från omgivningen för att generera tillräckligt med elektricitet för att ladda en mobiltelefon på 12 timmar. Det finns såklart fortfarande många hinder innan vi kan se liknande teknik i kommersiella produkter – effektiviteten på prototypen behöver öka, storleken på utrustningen måste minska och allra helst bör själva mobiltelefonerna öka i energieffektivitet. I nuläget krävs också en väldigt fuktig omgivning för att det ska fungera.

Det är dock ett intressant framsteg, och tekniken bör komma att finslipas och skalas ner avsevärt under de kommande månaderna och åren. Luftfuktighet kanske inte blir en primär energikälla för våra mobiltelefoner, men om tekniken blir effektiv nog kan det mycket väl bli ett smidigt system för nödladdning på resande fot.

Källa: Applied Physics Letters via Engadget

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid