Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

Bitcoin-betalningar snart i en datorbutik nära dig - Svenska Inet flaggar för intresse

inetbitcoinKryptovalutor verkar vara här för att stanna och nu flaggar svenska datorbutiken Inet.se för sina planer på att införa Bitcoin som ett godkänt betalningsmedel. Den elektroniska valutan genereras fram med hjälp av datorkraft vilket också är en av de största anledningarna till att Inet nu ser över intresset för Bitcoin-betalningar.

Bitcoin är den klart mest högprofilerade kryptovalutan på dagens marknad men i dess kölkvatten har det växt fram hundratals varianter där bland annat Dogecoin och Litecoin snabbt vuxit sig populära. Bitcoin har med en sensationsartad kursutveckling blivit en snackis världen över och valutan som för ett drygt år sedan hade ett värde på runt 24 dollar handlas idag för runt 660 dollar. Som mest har valutakursen varit uppe och vänt över 1 200 dollar och investering i kryptovalutan innebär minst sagt stora risker, men även potentiellt stora vinster.

Bitcoin och andra kryptovalutor grävs (minas) fram med komplicerade matematiska formler och förutom särskilda Asic-kretsar som tagit över på Bitcoin-marknaden har traditionella grafikkort och GPU-kretsar blivit extra åtråvärda för mining av kryptovalutor. Inte minst AMD och deras Graphics Core Next-arkitektur har visat sig effektiv i dessa beräkningar och kryptovalutorna har fått bära skulden för både dålig tillgänglighet och stigande grafikkortspriser.

Datorbutiken Inet.se är en av de första stora aktörerna i Sverige att sondera terrängen för en eventuell introduktion av Bitcoin som betalningsmedel. På sin Facebook-sida undersökte butiken under onsdagskvällen fintresset hos sina kunder och vi passade på att fråga Inets vd, Erik Wickman, om deras planer och tankar om Bitcoin.erikwickman

"I och med vårt fokus på kundservice och tillgänglighet  har vi börjat se över möjligheterna att kunna ta betalt med Bitcoin. Vi märker även en stor efterfrågan på datorer som används för mining, och tycker det är väldigt spännande med kryptovalutor. Vår primära målgrupp är enhusiaster och efterfrågan finns, det är däremot inte troligt att vi sätter priser i Bitcoin utan börjar med att översätta SEK till Bitcoin via t.ex. Bitpay." skriver Erik Wickman, vd på Inet, till NordicHardware

Inets initiala planer är alltså att använda Bitcoin som betalmedel men att man genom realtidskonvertering väljer att inte ta några risker med valutaspekulation. Något som också bekräftas av Wickman som påpekar att alla Bitcoins som butiken tar emot direkt kommer att växlas till svenska kronor.

För svenska konsumenter och Bitcoin-grävare betyder detta att man slipper en mellanhand när man spenderar sin kryptovaluta och slipper växla den till svenska kronor innan man exempelvis investerar i nya grafikkort för sina privata mining-farmer.

Även om Inet ännu inte officiellt bekräftar att Bitcoin blir en godkänd valuta i deras butiker råder det knappast tvivel om att detta bara är en tidsfråga på den svenska datormarknaden där troligtvis fler av de stora butiksskjedorna följer i kryptovalutans fotspår.

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed