Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

Qualcomm - Vi blir först med Windows Phone 8 [Exklusivt]

qualcomm.snapdragon.planFörutom en egen ARM-arkitektur och en bred närvaro på Android-plattformen har Qualcomm exklusivitet i Microsofts Windows Phone 7-plattform. I samtal med NordicHardware avslöjade Qualcomm att man även ser fram emot att vara först ut med en plattform för nästa smartphone-plattform från Microsoft - Windows Phone 8.

Qualcomm har vuxit fram till en av de stora giganterna på teknikmarknaden och processortillverkaren har idag ett stabilt grepp om smartphonemarknaden. Under Qualcomm Innovation 2011 i Istanbul, Turkiet, pratade man gärna om sina framsteg på marknaden och inte minst hur man ligger i täten när det gäller utveckling av hårdvaruplattformar med bred funktionalitet.

I ett samtal med Christiano Amon, vice vd för produktutveckling på QCT (Qualcomm CMDA Technolgies) ställde vi frågan hur Qualcomm ser på framtiden och hur man tänker med sin satsning på en egen ARM-design i form av Snapdragon-familjen.

qualcomm.amon

Christiano Amon menade på att en av de stora fördelarna med att arbeta fram sin egen arkitektur kring ARM:s processorlicens - de flesta konkurrenter använder ARM:s egna Cortex-design - är att Qualcomm i större utsträckning kan styra över sina egna komponentval. Företaget som började tillverka modemkretsar har idag egen teknik för att bygga in all funktionalitet man behöver i en mobil systemprocessor - utan att behöva förlita sig på tredje part.

Detta gör det också möjligt för Qualcomm att hålla en hög utvecklingshastighet där Amon bland annat pekade på hur företaget var först ut på marknaden med en 1 GHz ARM-processor.

qualcomm.snapdragon.plan

Samtalet kom även in på Qualcomms nära samarbete med Microsoft där vi tidigare under kvällen fått bekräftat att den kommande Snapdragon-arkitekturen Krait ska ge fullt stöd för Windows 8-plattformen. Qualcomm ser sig här som en "ny spelare" på marknaden och Amon påpekade att Windows 8-plattformen blir ett tillväxtområde för företaget, där både dubbelkärniga och fyrkärniga Krait-processorer ska ge fullt stöd för operativsystemet.

qualcomm.windows8

Även om vi inte fick någon bekräftelse på att Microsoft och Qualcomm kommer att fortsätta med ett exklusivt samarbete även i framtiden på smartphonemarknaden har företaget ribban högt lagd.

"När vi går till Windows Phone 8 kan vi med det faktum att vi återigen arbetar med dem [Microsoft] och vår verkställningshastighet se fram emot att förmodligen vara först ut på marknaden med en Windows Phone 8-plattform." berättade Christiano Amon, vice vd för produktutveckling på QCT (Qualcomm CMDA Technolgies)

Vi har hört väldigt lite om Microsofts operativsystem Windows Phone 8 vilket inte är direkt överraskande med tanke på att man just nu är på väg ut med sin första rejäla uppdatering av Windows Phone 7 - kallad Mango.

Windows Phone 8 sägs utvecklas under namnet Apollo och enligt tidigare rykten ska vi bland annat bjudas på avancerad röststyrd textinmatning samt att Microsoft väntas föra samman Windows 8 och Windows Phone 8 på ett djupare plan. Men detta är än så länge endast rykten, vad vi i alla fall kan vara säkra på är att Qualcomm lär ligga i framkant även när Microsoft lanserar nästa version av sitt mobila operativsystem. Vilket bör vara ett vinnande drag om Microsoft och analytiker har rätt angående plattformens tillväxt de närmaste åren.

Relaterade artiklar:

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed