Kapacitetsbrist hos TSMC har tvingat Qualcomm att söka sig till annat håll för tillverkning av företagets eftertraktade Snapdragon S4-systemprocessorer för smartphones och surfplattor. Nu har Qualcomm signerat avtal med både UMC  och Samsung för att tillgodose efterfrågan.

Snapdragon S4 blev genast en succé med dess höga prestanda, inbyggda 4G/LTE och låga strömförbrukning tack vare TSMC:s senaste tillverkningsteknik. Men många telefontillverkare har tvingats använda alternativa systemprocessorer, som exempelvis NVIDIA Tegra 3 då det råder brist på Qualcomms senaste. Detta då TSMC underskattade efterfrågan på deras 28 nanometerteknik, som visade sig vara mycket högre än någon annan övergång till en ny tillverkningsteknik.

HTC One S använder sig av Snapdragon S4 MSM8960

Nu framgår det att Qualcomm signerat avtal med UMC och att verifieringen av Snapdragon S4 redan är klar på företagets 28 nanometerteknik, vilket innebär att de är redo att inleda massproduktion. UMC väntas börja leverera till Qualcomm under årets fjärde kvartal i kvantiteter av 3 000 till 5 000 wafers i månaden – mellan 20 till 33 procent av vad TSMC klarar av i dagsläget. Qualcomm har även signerat ett avtal med Samsung, men det framgår inga detaljer om hur det är utformat.

Qualcomms CEO Paul Jacobs, har på grund av problem hos TSMC sagt att han inte utesluter möjligheten att äga en egen så kallad wafer fabrik, eller att investera stora summor hos andra aktörer för att säkra tillgången av framtida halvledarkretsar. Jacobs säger även att Qualcomm väntas möta marknadens efterfrågan på Snapdragon S4 mot slutet av 2012.

Källa: EETimes


Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Swedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Bra att man använder flera tillverkare. UMC och Samsung har säkert kapaciteten att tillsammans med TSMC få ut tillräckligt med Krait SoC på marknaden.

Sen det där med att göra egna fabriker låter som något som lätt kan springa i väg med tanke på hur mycket man lär behöva investera.

Är nog bättre att investera i andra aktörer för att säkra tillgången av kommande halvledarkretsar.