Allt mer tyder på att PC-marknaden som vi känner den håller på att förändras. Datortillverkare försöker med näbbar och klor att hänga med i utvecklingen. Även Intel har börjat känna av utvecklingen och bjuder nu in datortillverkare att diskutera Haswell, som de hoppas på ska vända trenden.

AMD och Intel är ofta synonymer när man diskuterar ”processorer” men båda börjar känna av förändringen som håller på att ske. AMD:s omsättning sjönk med tio procent mot förra året, även om de lyckades gå med vinst. Intels omsättning ökade med 3 till 5 procent, vilket får ses som ett dåligt resultat när processorjätten brukar ligga på strax under 10 procent i tillväxt per år.

Vilket tryck ARM tillsammans med Windows 8 kommer kunna sätta press på x86-aktörerna är ännu oklart. Men det är tydligt att både AMD och Intel skyndar för att anpassa sig till en marknad som tidigare varit linjär och förutsägbar. Intel lägger nu sitt hopp hos den kommande arkitekturen Haswell för att vända trenden. Arkitekturen kommer få inbyggd sydbrygga i sitt strömsnålaste format, samt att Intel hoppas på ned strömförbrukning i vila till en nivå som kan konkurrera med ARM-baserade systemprocessorer.

Målet med Haswell är att sudda ut ramarna mellan den traditionella datorn och andra typer av enheter som börjat äta sig in på PC-segmentet. Förhoppningen är att väcka nytt liv i PC-marknaden, men självklart även att försöka stoppa nykomlingen ARM:s intågande på det tidigare inlåsta marknadssegmentet. Enligt källor till Digitimes bjuder Intel in sex OEM-tillverkare för att diskutera Haswell, varav HP, Lenovo, Dell och Acer nämns vid namn.

Lanseringen av Haswell ska ske april nästa år, men det här kan lika gärna vara ett så kallat Launch Window som kan ändras framöver, så uppgifter om lanseringen bör tas med en stor nypa salt tills vidare.


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
UT_lol
UT_lol
11 Årtal sedan

[quote]nykomlingen ARM[/quote]

ARM är ju på inget sätt nån nykomling: http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_architecture