Intel fortsätter att ånga på med sin processorutveckling och även om AMD mer eller mindre gett upp kampen på x86-marknadens övre segment, kommer processorgiganten till synes fortsätta med sin Tick-Tock strategi. Nyligen läckta produktplaner visar en Haswell-lansering i mars-juni 2013.

Haswell blir Intels första helt nya mikroarkitektur sedan introduktionen av Sandy Bridge förra året och kommer att tillverkas med den 22 nanometerteknik som företaget planerar att introducera den 8 april i år med lanseringen av Ivy Bridge. Det följer Intels klassiska Tick-Tock strategi där man varje år lanserar en ny processorfamilj, vartannat år en helt ny arkitektur och nästföljande år en optimerad version på ny tillverkningsteknik. Haswell är en ny mikroarkitektur med en beprövad tillverkningsteknik och benämns som en ”Tock” i Intels lanseringsschema. Ett schema som nu kommit i fel händer och läckt ut på Internet.

Haswell väntas förutom högre IPC-prestanda på CPU-delen även komma med en kraftfullare grafikkrets, nya instruktioner och troligtvis även högre klockfrekvenser än dagens kretsar. Bland annat sägs grafikkretsen komma med stöd för DirectX 11.1 samt OpenCL 1.2, även stöd för tre skärmar med Stereoskopisk 3D räknas finnas på specifikationslistan. Andra nyheter är en minneskontroller med stöd för energisnålare DDR3L moduler.

haswell

Intel kommer även att introducera en ny plattform med Haswell, sockel LGA1150. Vilket betyder att Sandy Bridge och Ivy Bridge inte kommer att vara kompatibla med den nya mikroarkitekturen. Styrkretsarna som paras med Haswell kommer att ingå i 8-serien och utvecklars under namnet Lynx Point.

Enligt den produktplan som publicerats på den turkiska ryktessajten Donanimhaber ska Haswell lanseras någon gång mellan mars och juni månad, vilket alltså indikerar en lansering i andra kvartalet 2013. Vi ser även att Intel under 2012 kommer att släppa uppdaterade modeller inom Sandy Bridge-E familjen samt som väntat lösgöra Ivy Bridge i andra kvartalet, mer exakt den 8 april.


Relaterade artiklar:

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonMcKinleythis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

En annan sak värt att nämna är att Sandy Bridge-E verkar bli kvar i toppsegmentet ända till 2013. Hade kanske trott att de skulle komma med en refresh, Ivy Bridge-E men när konkurrens saknas från AMD finns det nog ingen större anledning till det.

Medlem
WIRN

Kan man vänta sig 6/8-kärniga proppar i mainstream-segmentet mån tro…

McKinley
Medlem
McKinley

Det var ju lite lustigt att Anton skriver att AMD nästan har gett upp x86-marknaden medan Smartidiot som också är en skribent för NH? påstår att man inte på långa vägar kommer att överge samma marknad.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”McKinley”]Det var ju lite lustigt att Anton skriver att AMD nästan har gett upp x86-marknaden medan Smartidiot som också är en skribent för NH? påstår att man inte på långa vägar kommer att överge samma marknad.[/quote]Har korrigerat inledningen på nyheten 🙂 Vad som menas är att AMD inte längre är jagar efter ”prestandatronen” och det övre segmentet på x86-marknaden, och x86-prestanda. De var väldigt tydliga med att de anser att man ska titta på [i]”den prestanda hela kretsen har att erbjuda”[/i] och inte bara processor delen. Det ser ut som att AMD inte längre har någonting att komma med… Läs hela »