Intel Core i5-3570K ser ut att bli en av de första processormodellerna på marknaden med Intels Ivy Bridge-arkitektur. Arkitekturen får en kraftfullare grafikdel som nu testats mot dagens Sandy Bridge-lösningar och ett äldre GeForce GT 240 grafikkort – med blandade resultat.

Att Intel kommer höja ribban rejält vad gäller grafikprestanda i sin nya Ivy Bridge-arkitektur behöver nödvändigtvis inte säga så mycket. Intel har genom åren varit notoriskt dåliga på att erbjuda acceptabel 3D-prestanda i sina integrerade grafikkretsar. Inte förrän med just Sandy Bridge började man komma på rätt väg. Med Ivy Bridge har vi hört om rejäla prestandaförbättringar, något som nu bekräftas i tester på ett asiatiskt hårdvaruforum.

Enligt en medlem på Expreview – som ställer sig bakom resultaten i testerna – ger Intel Core i5-3570K i snitt 67% högre fps i 3D-spel jämfört med sin föregångare Core i5-2500K. Noterbart är samtidigt att testerna som användes är förhållandevis lättdrivna för en grafikkrets och även kan lägga större belastning på CPU. Men för en ännu ej lanserad plattform med tidiga drivrutiner är det en prestandaökning som kan betyda skillnaden på spelbart och icke spelbart i många titlar. Även om processorkretsarna arbetade i samma klockfrekvens på 3,3 GHz sägs Ivy Bridge ge ungefär 10-20% bättre CPU-prestanda, vilket också kan spela in i dessa resultat.

Core_i5-3570K

Snabbare men fortfarande långsam

Tyvärr – för Intel – passade man även på att köra grafiktesterna på ett gammalt GeForce GT 240 grafikkort från Nvidia. med 1 GB dedikerat grafikminne (HD Graphics 4000 i Ivy Bridge har 256MB) samt en GT215 GPU med 96 CUDA-kärnor. Här blev resultaten de motsatta. Nvidias budgetgrafikkort gav i snitt 56,25% högre prestanda i testsviten som kördes och visar att det fortfarande kommer krävas dedikerade grafikkretsar ett bra tag framöver.

ivybridgeGPUtester

Samtidigt sägs Intel HD Graphics 4000 erbjuda god funktionalitet och prestanda vid uppspelning av högupplöst video och stödet för OpenCL samt DirectX 11 är mycket välkommna uppdateringar. Sist men inte minst är det värt att notera att GeForce GT 240 förvisso är ett billigt och äldre grafikkort. Men dess specificerade strömförbrukning på maximalt 69 watt kan jämföras med de 77 watt som hela Intels Core i5-3570K processor ska konsumera, CPU och GPU inkluderat. Vilket genast ger ett mer imponerande helhetsintryck.

Intel kommer om planen håller lansera sin nya Ivy Bridge-arkitektur den 8 april och den integrerade grafikdelen HD Graphics 4000 får troligtvis tampas med AMD:s färska Trinity APU och dess Northern Islands-baserade Radeon HD 7000 GPU.

Källa: Expreview


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
WIRN
12 Årtal sedan

Ivy bridge innebär helt klart mer av ett glädjeskutt för de som ska köpa en laptop än desktop

flopper
flopper
12 Årtal sedan

APU från AMD är vad som gäller med inbyggd grafik.
😆

FPS24
FPS24
12 Årtal sedan

Hur är det med Intels 24fps buggen, är den åtgärdat i Ivy Bridge?

this
this
12 Årtal sedan

Hoppas man hittat en bättre lösning på problemet med att spela upp film i 23.976p, men tyvärr tror jag inte att så är fallet. Där har AMD en klar fördel. Men får se i sommar om det blir en HTPC med Trinity eller Ivy Bridge.

this
this
12 Årtal sedan

[quote name=”FPS24″]Hur är det med Intels 24fps buggen, är den åtgärdat i Ivy Bridge?[/quote]
Vet att jag läste någonstans att man fortfarande inte har löst det helt, men minns tyvärr inte var jag läste det.

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Om de klarar av att hålla HD 4000-grafiken på liknande klockfrekvenser i Ultrabooks blir jag en mycket gladidiot 😛
[quote name=”FPS24″]Hur är det med Intels 24fps buggen, är den åtgärdat i Ivy Bridge?[/quote]
Det vet vi faktiskt inte, troligtvis är det en av många detaljer vi inte kommer få svar på förrän lanseringsdatumet.

Swedish Berserk
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

AMD Trinity är det man ska köra på om man vill ha integrerad grafik! 🙂

McKinley
McKinley
12 Årtal sedan

För mig gäller inte något integrerat skit vare sig det kommer från Intel eller AMD. Ge mig Samsungs kommande laptop med nVidia GeForce 675M

this
this
12 Årtal sedan

[quote name=”McKinley”]För mig gäller inte något integrerat skit vare sig det kommer från Intel eller AMD. Ge mig Samsungs kommande laptop med nVidia GeForce 675M[/quote]
Du menar den släpbara ”laptopen”? Varför inte bygga en mATX spelrigg istället?

S0urcerr0R
S0urcerr0R
12 Årtal sedan

69 watt (bara gpu) vs. 77 watt (monstercpu+gpu)!
Innan jag läste dom raderna var ja lite besviken, men nu känns det bättre. 🙂

Det jag tycker är spännande är att Intel fortfarande gör minimalistiska försök till grafik och ändå åstadkommer så mycket.

Drömmer iväg lite och undrar hur mycket prestanda man skulle få om det var 128 gpucores + dedikerat grafikminne istället för 16 + delat grafikminne …och framförallt strömförbrukningen? 🙂