Det är inte förrän i slutet av året vi kan vänta oss de första systemprocessorerna med den nya processorarkitekturen Cortex-A15 från ARM. Nu släpper företaget en fyrkärnig modell med lägre flexibilitet och snabbare tid till marknaden.

ARM:s modell går ut på att de designar nya arkitekturer, som de sedan licenserar ut till intresserade företag som vill bygga en komplett systemprocessor runt den. Det här är en väldigt flexibel lösning för alla inblandade parter, men det tar alltid tid att få en produkt materialiserad från skrivbordet och att faktiskt komma ut på marknaden. Det är även mycket som kan gå fel när ett företag väljer att bygga en egen systemprocessor, vilket ytterligare drar ut på tiden.

Seahawk_400px

Den nya ARM Cortex-A15 MP4 Hard Macro är en produkt som kompromissar på flexibilitet, för att göra det enklare och snabbare att få ut en ny systemprocessor på marknaden. Det är en fyrkärnig Cortex-A15-processor som ska vara kapabel att arbeta i 2,0 GHz på TSMC:s 28 nanometers HPM-teknik. Licensen består i grova drag av ett enda block, där fyra kärnor och all kommunikationslogik mellan dem finns färdigt och är redo att användas ihop med andra komponenter. Det innebär dock att den är mindre syntetiserbar, och förutom att vara ett färdigt processorblock så är man begränsad till att använda TSMC som tillverkare.

Deras vanliga processorarkitektur-licenser ”Soft Macro” kommer inte med samma begränsningar, men tar som sagt längre tid att utveckla en systemprocessor runt. Vi finner det inte troligt att företagets Hard Macro-modell intresserar större aktörer som Samsung, Texas Instruments, NVIDIA, Qualcomm eller Apple. Däremot är det en lösning som säkert kommer intressera många andra mindre aktörer som saknar resurser att utveckla större delen av en systemprocessors logik internt, eller har som fokus att nå ut på marknaden snabbast möjligt.

Källa: ARM


Relaterade nyheter:

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
UridiumJacob HugossonS0urcerr0RSwedish BerserkKimss Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kimss
Gäst
Kimss

Är inte qualcomm s4 arm 15?

Kimss
Gäst
Kimss

[quote name=”Jacob Hugosson”]Qualcomm använder deras egenutvecklade Krait-arkitektur, som bygger på ARM:s instruktionsset 🙂 Cortex-A15 väntas vara strået vassare när den når marknaden, sen får vi se om den är konkurrenskraftig sett till strömförbrukning också.[/quote]

Allright, tack før svar men bygger Krait på helt eget, arm9 eller arm15?

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Kimss”][quote name=”Jacob Hugosson”]Qualcomm använder deras egenutvecklade Krait-arkitektur, som bygger på ARM:s instruktionsset 🙂 Cortex-A15 väntas vara strået vassare när den når marknaden, sen får vi se om den är konkurrenskraftig sett till strömförbrukning också.[/quote]

Allright, tack før svar men bygger Krait
på helt eget, arm9 eller arm15?[/quote]

Qualcomm bygger sina egna SoC från grunden med ARM instruktioner. Så förstår jag det. 🙂

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Grym nyhet!
Gillar oxå att Jacob valt att ta med kuriosa kring tillverkningen.
Mycket konsekvent och välskrivet!

PS. Varför inte längre smartidiot? Det är inte lika mycket 31337 underground känsla när man går under sitt eget namn i kommentarsfälten.

Uridium
Gäst
Uridium

[quote name=”Kimss”]Allright, tack før svar men bygger Krait på helt eget, arm9 eller arm15?[/quote] Det enda som man rent tekniskt kan säga om Krait är att den implementerar specifikationen för ARMv7, vilket även Cortex A8, A9 och A15 gör. Men precis som A15 har Krait möjlighet att avkoda upp till 3 ARM instruktioner per klockcykel. Krait och A15 är båda en så kallad out-of-order (OoO) design, vilket väldigt förenklat betyder att CPUn har möjlighet att köra instruktioner i en annan ordning än vad de faktiskt har i koden. Fördelen med OoO är att ibland kan inte en instruktion utföras direkt,… Läs hela »

Uridium
Gäst
Uridium

Och för att faktiskt svara på frågan, Krait är Qualcomms egen design och är alltså inte en implementation av Cortex A9 eller A15.