Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

ARM - Cortex-A15 kan slåss med x86, men är ingen ersättare

Cortex-A15 är den senaste mikroarkitekturen på väg ut från ARM:s utvecklingsavdelning och under slutet av nästa år väntas den första systemprocessorn med Cortex-A15-arkitekturen dyka upp på marknaden, där bland annat ST-Ericsson och TI presenterat kommande lösningar. I en intervju menar ARM av Cortex-A15 nu på allvar kan börja hota x86-arkitekturen inom flera områden.

I en intervju med TG Daily påpekar ARM-chefen James Bruce att man med Cortex-A15 arktiekturen tar ännu ett stort steg närmare den dag då ARM:s strömsnåla systemprocessorer kan användas för att driva även primära datorsystem, men att man fortfarande fokuserar på komplementprodukter som smartphones och surfplattor.

"Med vår kommande Cortex-A15 processor, börjar vi vi definitivt närmare oss den dag då din smartphone eller surfplatta kan fungera som ditt primära datorsystem," berättade Bruce James i intervjun "Du kan enkelt koppla en smartphone eller surfplatta till en extern bildskärm för att titta på en film och presentation, samtidigt som du kopplar en mus och tangentbord via Bluetooth för att arbeta på ett Office-dokument."

Fokus för ARM ligger fortfarande på strömsnålhet och Cortex-A15 kommer sina klockfrekvenser på upp till 2,5 GHz till trots att vara en extremt energisnål processor. Den flerkärniga arkitekturen är även skalbar till färre eller fler kärnor, exempelvis 2, 4 eller 8 CPU-kärnor. Vilket bland annat kommer väl till pass när ARM tar sikte på ett bredare produktområde där man nämner allt från mobila enheter till skrivare och servrar.

Både Texas Instruments och ST-Ericsson har redan presenterat egna designlösningar med dubbelkärniga Cortex-A15 processorer på 2,5 GHz. Konsumentprodukter med den nya arkitekturen väntas dock inte stå klara förrän i slutet på 2012.

Källa: TG Daily

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed