Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

AMD lanserar Trinity för bärbara i maj, stationärt i augusti

AMD är i full gång att förbereda lanseringen av deras nya A-serie APU:er under kodnamn "Trinity", som ersätter dagens Llano-processorer. Men AMD har inget mindre än ytterligare fyra lanseringar under året, för allt från surfplattor till stationära datorer.

Branschtidningen DigiTimes rapporterar att AMD förbereder lanseringen av deras nya Trinity processorer denna månad, någonting NordicHardware kunnat få ytterligare bekräftat av återförsäljare som gör sig redo för lanseringen. Trinity ska som väntat vara lägre prissatt än motsvarande Ivy Bridge-processor från Intel, enligt rapporten. Likt Intels andra generations ultrabooks med Ivy Bridge med strömsnåla 17W-processorer, så väntas inte motsvarande AMD-system komma ut på marknaden med full kraft förrän senare i år, i samband med Windows 8.

Trinity och Brazos 2.0 skeppades i slutet av årets första kvartal

Det här gäller dock bara bärbara datorer, och Trinity för stationära kommer få vänta till augusti månad innan de blir aktuella. Modellerna som ska lanseras då är A10-5800K, A10-5700, A8-5600K, A8-5500 i det övre segmentet, samt A6 och A4-serien som ska anlända ungefär samtidigt eller strax därefter. Trinity ska enligt AMD få upp till 25 procent högre processorprestanda, och 50 procent högre grafikprestanda beroende på vilken modell och segment man pratar om.

Strax efter Trinity för bärbara datorer, så kommer Brazos 2.0 i juni och som namnet antyder är det en uppfräschad version av Brazos. Processorn "Zacate" med inbyggd grafik kommer med något högre klockfrekvenser, och den stora nyheten är den nya styrkretsen vars funktionalitet ska vara precis tillräckligt för bärbara - en kompromiss mot tidigare generation för att få ned strömförbrukningen för bärbara datorer. Helt utan nyheter är den i alla fall inte, då USB 3.0 kommer finnas inbyggt i sydbryggan. Lanseringen av Brazos 2.0 kommer inledas med de tvåkärniga E2-1800 (1,7 GHz) och E1-1200 (1,4 GHz).

Under årets tredje kvartal är det dags för nästa generations FX-serie, där bland annat toppmodellen FX-8350 nämns, men även FX-6300 och FX-4320. Dessa kommer baseras på AMD:s Piledriver-arkitektur som vi kommer få ett smakprov på i Trinity, där många förbättringar och fixar ska ha gjorts mot Bulldozer som används i dagens FX-serie. Förhoppningsvis är det i samband med detta som företagets nya arkitektur blommar ut och visar sin sanna potiential som vi hade hoppats på att se från första början.

Sist men inte minst (eller?) har vi den nya Hondo-plattformen. Hondo ska vara speciellt skräddarsydd för surfplattor, och ha specifikationer mycket likt dagens C-processorer "Ontario" från AMD. Onödiga saker som PCI Express-banor ska vara bortplockade, medan sydbryggan ska vara nedkapad för att passa en surfplattas behov. Själva APU:n kommer ha ett TDP-värde på 4,5W, vilket AMD tror kommer vara tillräckligt för surfplattor baserade på Windows 8.

AMD har minst sagt ett fullpackat schema under året och det krävs verkligen att de klarar av att leverera i år. Vi kommer självklart att följa utvecklingen av samtliga plattformar AMD har på gång.

Relaterade nyheter:

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed