Nordichardware Logo


AMD lanserar specialdesignad monsterprocessor med R9 280x GPU under 2015? [Rykte]

AMD_monsterkretsMarknaden för stationära datorer har under en tid legat i en nedåtgående trend vilket drabbat de stora aktörerna på kretsmarknaden. Samtidigt händer just nu mycket i branschen och bland annat Valves satsning på konceptet ”Steam Machines” har blåst nytt liv i produktsegmentet. Nu gör ett rykte gällande att AMD arbetar på ett eget koncept med specialdesignade kretsar.

En källa med anknytning till företaget som Nordichardware samtalat med gör gällande att AMD tillsammans med en ej namngiven extern tillverkare planerar att lansera en stationär konsol-liknande dator i enlighet med Valves koncept Steam Machines.

steammachines
Valves Steam Machines är tänkta att ta PC-spelandet in i vardagsrummet.

Så här långt är det sannolikt inte många av våra läsare som höjer på ögonbrynen då det snarast är självklart att AMD vill ta marknadsandelar, men det som sticker ut i historien är datorns innanmäte – källan påstår nämligen att företaget planerar tillhandhålla en delvis specialdesignad krets. Kretsen, som sägs vara i tidigt teststadie, påstås vara baserad på en uppskalad variant av företagets kommande APU:er där den interna prestandan på grafikkretsen sägs motsvara det diskreta grafikkortet Radeon R9 280x. Något som, förutsatt att det stämmer, skulle placera enheten flera steg över den nivå som den nya konsolgenerationen levererar.

En intressant, om än inte helt korrekt jämförelse sett till troliga klockfrekvenser, är beräkningskapaciteten i dagens spelkonsoler. Playstation 4 specificeras till en beräkningskapacitet på 1,84 teraflops med sin Graphics Core Next-baserade grafikkrets medan Radeon R9 280x kommer med en kapacitet på 4,1 teraflops vid en klockfrekvens av 1 000 megahertz. Skulle AMD baka in en Tahiti-liknande GPU i en APU-krets hade det troligtvis handlat om betydligt mer konservativa frekvenser och såldes även lägre beräkningskapacitet. Men källan kunde inte bekräfta vilken GPU eller arkitektur som AMD tänkt använda sig av.

En annan intressant referenspunkt är AMD:s nylanserade Kaveri-arkitektur som med 28 nanometerteknik dedikerar hela 47 procent av kretsens yta till GPU och dess streamingprocessorer. Där man med totalt 2,41 miljarder transistorer trots detta endast når 862 gigaflops i beräkningskraft. En APU med 280x-liknande prestanda kommer med andra ord att bli en riktig bjässe.

APUfuture


Ny tillverkningsteknik är en förutsättning för AMD att lyckas

Produkten ska enligt källan dock vara relativt långt ifrån lansering och i nuläget dras med flera problem varför den inte kan väntas komma till marknaden förrän tidigast andra kvartalet nästa år. Detta skulle åtminstone öppna upp för effektivare tillverkningsteknik på troligtvis 20 nanometer - ett viktigt verktyg för att realisera en så pass stor och kraftfull krets det talas om. Samtidigt var källan ovillig att lämna mer detaljerade uppgifter om kretsens specifikationer och om sammarbetet med tillverkaren var exklusivt.

Med ovanstående i åtanke så är det i vanlig ordning en rekommendation att våra läsare tar detta rykte med en nypa salt. Flera delar av redogörelsen är inte på något sätt osannolik och att AMD planerar utveckla och förfina sitt hittills relativt framgångsrika APU-koncept råder det liten tvekan om. Att företaget däremot så tidigt som nästa år skulle vara kapabel till att producera kretsar med tilltänkt prestanda i större volymer till en rimlig kostnad får nog även med blida ögon ses som en nästan övermäktig bedrift.

Även om det låter troligt att AMD prövar vattnet med mer kraftfulla och konsolliknande APU-kretsar kan det handla om just tester och konceptlösningar som aldrig mynnar ut i fullfjädrade produkter. I vilket fall som helst så kommer NordicHardware givetvis följa utvecklingen närmare.

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationer


Undersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
RSS Feed