Förutom en dyster kvartalsrapport gav AMD en uppdatering på en av deras kommande produkter. Brazos 2.0 uppföljare vid namn Kabini ska redan testas internt och vara  redo för en lansering under första halvan 2013. Företaget nämner dock ingenting om deras tredje generation A-serie, Kaveri.

Brazos och Brazos 2.0 är AMD:s mest sålda plattform genom tiderna och dess uppföljare är någonting vi sett fram emot länge. På grund av problem med tillverkningskapaciteten hos företagets tillverkningspartners tvingades företaget att slopa Krishna som från början var tänkt att ersätta Brazos. Brazos 2.0 blev ett substitut till Krisha och en uppfräschning av Brazos med marginellt bättre specifikationer och en mer strömeffektiv styrkrets.

Vad som från början var tänkt att bli företagets tredje generation, Kabini, ser i alla fall ut att följa tidsschemat. Företagets vd Rory Read avslöjade att de redan har Kabini fungerande internt och att lanseringen ska ske under första halvan 2013 – med största sannolikhet under det andra kvartalet.

Kabini kommer byggas på en 28 nanometerteknik och utrustas med upp till fyra kärnor med den nya Jaguar-arkitekturen. Varje kärna ska klara av att utföra 15 procent fler instruktioner per klockcykel och dessutom få sina klockfrekvenser ökade med runt 10 procent mot dagens Bobcat-arkitektur som används i Brazos-plattform. Det kommer även finnas stöd för flera nya instruktioner: SSE4.1, SSE4.2, AES, CLMUL, MOVBE, XSAVE/XSAVEOPT, F16C, BMI1 och även AVX.

Graphics Core Next-arkitekturen som används i HD 7700-, 7800- och 7900-serierna kommer också finnas inbyggt på samma bit kisel. Hur många Radeon-kärnor det rör sig om är fortfarande oklart. Men det kanske viktigaste är att sydbryggan är integrerad vilket innebär att AMD kommer kunna erbjuda en helhetslösning på en bit kisel. Förutom förbättrad strömeffektivitet kommer det göra utformningen av moderkort samt färdigbyggda lösningar både enklare och billigare för deras kunder.

Kabini blir en viktig produkt för AMD då det bättre kommer positionera företaget mot ARM-baserade alternativ och utöka deras ledning mot Intel Atom för bärbara datorer. Kabini kommer även att lägga grunden för Temash som ska användas för surfplattor.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Viking1962
Viking1962
11 Årtal sedan

Första halvan av 2012 är redan förbi (rubriken) 🙂

Anders Nilsson
11 Årtal sedan

[quote name=”Viking1962″]Första halvan av 2012 är redan förbi (rubriken) :-)[/quote]
Tack! fixat

mcnaldo
mcnaldo
11 Årtal sedan

Man får verkligen hoppas att Kabini blir den fullträff AMD behöver. Annars har vi väl snart monopol både på processor- och grafikkortsmarknaderna.

Var är för övrigt alla laptops med Trinity och högupplösta skärmar?

Tempel
Tempel
11 Årtal sedan

Gumman sitter på en B2a och den rullar på fint för hennes behov så det här lovar gott, gillar passivt kylda burkar, är det tvåskärms stöd så är det jackpott för min del.