Efter en lång tids arbete på att komma igång med tillverkningen av processorer i 14 nanometer har Intel stött på ett tillverkningstekniskt farthinder. Företaget meddelar idag att tillverkningen av Broadwell, processkrympningen av Haswell, flyttas fram till första kvartalet 2014.

Att få ut en ny serie processorer i butik och till partnertillverkare går inte över en natt, utan produktionen behöver inledas i god tid innan produkterna är tänkta att levereras till konsumenter. Tillverkningstekniken behöver bland annat slutgiltigt testas, kretsarna behöver paketeras under värmespridare och – när det gäller mobila eller allt-i-ett-lösningar  – paras med rätt styrkrets och lödas fast på ett moderkort.

Nästa våg av processorer från Intel går som bekant under kodnamnet Broadwell, en krympning av årets Haswell-processorer från 22 nanometer ner till 14 nanometer. Processorerna var tänkta att gå till tillverkning november i år för att vara klara för leverans runt andra kvartalet nästa år.

Nu meddelar dock det blå laget att man stött på tillverkningstekniska svårigheter med densiteten på kretsarna, som påverkat antalet fungerande kretsar som klarar sig genom tillverkningen. Intels VD Brian Krzanich meddelar att man har identifierat problemet och åtgärdat, men att produktionen behöver flyttas fram ett kvartal.

”We have confidence the problem is fixed because we have data it is fixed. This happens sometimes in development phases like this. That’s why we moved it a quarter. This is a small blip in the schedule, and we’ll continue on from here.”
– Brian Krzanich, VD Intel

Med andra ord kan det dröja till tredje kvartalet nästa år innan vi faktiskt får se Broadwell i produkter. Broadwell är bland annat tänkt att ytterligare sänka strömförbrukningen hos redan strömsnåla Haswell och blir riktat främst mot mobila produkter.

Vissa uppgifter talar även för att vi inte kommer få se Broadwell i stationärt utförande över huvud taget, utan att nästa serie processorer att säljas löst för stationära datorer blir Skylake som anländer år 2015. Krzanich var även noga med att påpeka att Skylake inte drabbas av 14-nanometersförseningen och bör anlända enligt schemat.

Via: Electronista


Relaterade nyheter

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Hmm.. Intel har drabbats av en del förseningar dom senaste åren.
Sandy bridge kom ju ut med SATA buggen i moderkortschipset, och efter det så har Tick-Tock skjutits upp med ett halvår (=Haswell ”borde” ju ha släppts i Jan 2013).
Broadwell ska väl främst bjuda på en iGPU boost, så bryr man sej inte om sånt så kan man ju lika gärna köpa Haswell.