Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

Intel propagerar för billigare batteristandard i ultrabooks

Att få alla tillverka att enas om standarder hjälper till att reducera kostnader utmed hela industrin, då det skulle få vissa komponenter att börja massproduceras i större skala än tidigare. Intel lägger nu fram två olika typer av batteristandarder på bordet.

En av de nya standarderna; 16650 cylindriska batterier är som namnet antyder runda batterier, som i dagsläget endast är tillgängliga för japanska Sanyo och kinesiska BAK. Batteriet mäter dryga 16 mm i diameter, 65 mm i höjd med en vikt på 40 gram och har en nominella kapacitet på 2 100 mAh. Medan det här är den vanligaste typen utgår vi ifrån att det borde finnas mindre modeller som även bör passa ultrabooks. En fördel med rundade batterier som bygger mer på höjden, är att det lämnar mer plats i de ultrakompakta datorerna för andra komponenter.

Datortillverkarna är i dagsläget inte enat positiva om den här batteritypen då det är endast två aktörer som tillverkar den och därmed kontrollerar den marknaden. Ett annat orosmoln är det är osannolikt att BAK kommer godkännas av tillverkarna i en pågående certifikationsprocess. Acer ska däremot redan ha börjat använda 16650 cylindriska batterier sedan en tid tillbaka i sina ultrabooks, då de inlett ett långt partnerskap med Sanyo.

Cylindrical_PrismaticIntel vill få samtliga parter att enas om en standard för att driva ned priserna på ultrabooks

Det andra förslaget som fått ett varmare mottagande är prismatiska Litium-jon batterier. Fördelen med dessa är att de mäter 60 x 80 mm och har en tjocklek på 5 - 6 mm beroende på modell, samtidigt som det finns flera aktörer som tillverkar batteritypen. Problemet här ligger i att de inte tillverkas i tillräckligt höga kapaciteter ännu och att tillverkarna fortfarande genomgår en certifieringsprocess för den här typen av batterier. Lenovo ska dock redan börjat använda dessa batterier i sin IdeaPad 530, men endast i begränsade volymer.

Vi har tidigare hört om att Intel velat driva igenom en batteristandard för ultrabooks och det ser ut som att de prismatiska litium-jon batterierna kommer ta hem priset. Men det är inte förrän 2013 som de väntas börja användas i större skala. Att tillverkarna enas om standarder ser vi som positivt då det underlättar att byta ut komponenter på egen hand om någonting går sönder. Nackdelen är dock att de får mindre svängrum att särskilja sig från konkurrenterna.

Källa: Digitimes

Relaterade nyheter:

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed