Första generationens ultrabook fick ett varmt mottagande på marknaden, även om alla modeller inledningsvis hade sina brister. Nu är den andra generationen här och vi har prestandatestat den senaste Ivy Bridge-processorn för ultrabooks: Core i5-3317U.

Intel påbörjade hela ultrabook-konceptet med hård marknadsföring för att få ut varumärket på konsumentmarknaden. Just på den svenska marknaden har konceptet slagit igenom bättre än på de flesta andra platser i världen. Första generationen var dock inte felfria, medan datortillverkarna gjort ett bra första försök var det många datorer som inte räckte hela vägen fram. Nu har de mer kött på benen när det kommer till att bygga ultratunna datorer och Intel levererar nu tredje generationens Core i-processorer: Ivy Bridge att bli följeslagaren till andra generationens ultrabook.

Redaktionen hade planerat en stor artikel om den nya generationens ultratunna datorer. Tanken var från början att mediaembargot skulle lyftas den 5 juni, då Intel ville använda Computex som lanseringsplattform. Detta var underligt då de nya datorerna skulle finnas tillgängliga på butikshyllorna den 3 juni, men Intel var väldigt tydliga med att det var vad som gällde. Så sent som igår eftermiddag fick vi ett samtal från Intel där vi fick höra att de flyttat fram mediaembargot – till idag, klockan 06:00.

Det är kanske inte så lustigt att vår planering sprack och vi insåg snabbt att vår artikel omöjligt kunde färdigställas på mindre än ett dygn. Då chefredaktör Anton Karmehed använder vår enda Flux Kondensator till sin cykel, var redaktionens tidsmaskin inte heller ett alternativ. Vi arbetar febrilt på artikeln som ska täcka de kommande ultratunna datorerna och hoppas ha den färdig redan senare under dagen, annars får ni den av oss imorgon. I väntan på ”The real deal” tänkte vi i alla fall bjuda på ett axplock prestandatester och en kortare genomgång av Ivy Bridge för ultrabooks.

Core i5-3317U, den spirituella uppföljaren till Core i5-2467M

Den första vågen ultrabooks innehöll i de allra flesta fallen Core i5-2467M, helt enkelt då det var den processor som erbjöd bäst pris i förhållande till prestanda och funktionalitet. Core i5-3317U blir dess spirituella efterföljare och kommer alltså bli den vanligaste processorn för ultrabooks framöver. Vi har Samsungs nya 9-serie, NP900X3C, inne för test med just denna processor.

Ultrabook_Hummingbird

Modell Core i5-3317U Core i5-2467M
Teknik 22 nanometer 32 nanomter
Arkitektur Ivy Bridge Sandy Bridge
Kärnor 2 2
Trådar 4 4
Klockfrekvens 1,7 GHz 1,6 GHz
Turbofrekvens (2 kärnor) 2,4 GHz 2,0 GHz
Turbofrekvens (1 kärna)
2,6 GHz 2,3 GHz
L3 cache 3 MB 3 MB
Grafik HD 4000 ”Gen 7” HD 3000 ”Gen 6”
Beräkningsenheter (EU:s) 16 12
Klockfrekvens (GPU) 350 MHz 350 MHz
Turbofrekvens (GPU) 1,05 GHz 1,15 GHz
TDP 17W 17W
Price <$200
(exakt prisuppgifter saknas)
$250

Tittar vi på basfrekvensen är det en marginell ökning på 100 MHz som gäller. Den stora förändringen ligger i turbofrekvenserna som fått sig en mer nämnvärd ökning. Vid användning av 2 kärnor och upp till fyra trådar med Hyper-threading kan processorn arbeta i upp till 2,4 GHz mot 2,0 GHz i Core i5-2467M, dessutom fungerar Turbo Boost effektivare och mer frekvent än tidigare med Ivy Bridge-baserade processorer. Tillsammans med optimeringarna i arkitekturen bör det resultera i en prestandaökning på runt 25 procent överlag.

Den stora nyheten är självklart grafiken HD 4000 i Intels nya Gen 7-arkitektur. Klockfrekvensen i turbo är något lägre med Ivy Bridge, men den mycket effektivare arkitekturen väger upp det. För den som vill ha en ordentlig genomgång av Ivy Bridge rekommenderar vi er läsa artikeln från lanseringen av Core i7-3770K:

Med detta ska vi inte dra ut mer på tiden, dags för prestandatesterna ni alla väntat på – hur mycket bättre är andra generationens ultrabooks mot den första?

Cinebench_CPU

Den entrådade prestandan är fantastisk för en processor med ett TDP-värde på endast 17W. Över till flertrådad prestanda är den också bra, och ligger nästan i nivå med förra generationens Sandy Bridge specificerade till 35W. Prestandaförbättringarna kommer som tidigare nämnt främst från högre turbofrekvenser och effektivare Turbo Boost.

CyberLink

Nu slår den nya processorn jämna slag med 35W Sandy Bridge och vi tror de flesta förstår att det är bra. Byter vi över och omkodar med hjälp av grafikdelen och medialogiken QuickSync ser vi endast en marginell ökning mot tidigare generation.

Vi hade väntat oss ett liknande resultat som det i Core i7-3610QM, då de i grund och botten trots allt använder sig av en identisk grafikdel. Sandy Bridge arbetade så gott som alltid i maxfrekvens på grafikdelen, men så är inte fallet med de nya strömsnåla Ivy Bridge-processorerna. Över till speltester…

Grafikprestandan hade kunnat vara bättre

Vi testade Ivy Bridge för stationära och bärbara datorer på lanseringsdagen den 23 april. Vi blev överlag imponerade att Intel höll sig på ungefär samma nivå som AMD Llano (vilket är mindre relevant idag när Trinity finns för bärbara datorer). För bärbara datorer var det dock en fyrkärnig processor på 45W vi testade, men det var ändå exakt samma grafikkrets HD 4000 vi testade då som vi testar idag.

Slutsatsen vi drog var att det skulle bli väldigt intressant om vi kunde få prestandan i HD 4000 för deras strömsnålaste processorer inriktade för ultrabooks. Vad vi har fått är någonting mellan förra generationens HD 3000 och HD 4000.

Borderlands

Resultatet är klart bättre än förra generationen vilket inte kan ses som något annat än positivt. Men i Core i7-3610QM har HD 4000-grafiken utrymme att spänna musklerna till max, vilket syns tydligt på dess mycket bättre resultat.

Civilization_V

Vi ser samma sak i Civilization V och vi kan avslöja att resultatet är konsekvent i alla grafikrelaterade tester. Det finns helt enkelt inte utrymme för HD 4000 att nå tillräckligt höga klockfrekvenser för att hamna på den nivå vi hade väntat oss, av Intels senaste generation strömsnåla processorer för ultrabooks.

Ivy Bridge levererar mycket prestanda med ett TDP på 17W, men det finns trots allt gränser på vad en krets är kapabel till trots en världsledande 22 nanometerteknik. Grafikdelen har en basfrekvens på 350 MHz och en maxfrekvens på 1 050 MHz när vi pratar om den nya Core i5-3317U. Med endast 17 watt att röra sig inom begränsas den nya HD 4000 från att nå sin fulla potential. Det finns än idag inga bra applikationer för att se vilka klockfrekvenser Intels inbyggda grafikkrets arbetar på, men den arbetar inte på 1 050 MHz utan någonstans mellan denna frekvens och basfrekvensen. Vi ser i alla fall en klar förbättring mot tidigare generationen och det kan vi inte klaga på, men vi hade väntat oss mer.

There’s more to come

Det här var ett litet smakprov på vad som komma skall från NordicHardware. Förutom mer djupgående analyser och prestandatester kommer vi även ta upp allt som har med ultrabooks att göra. Från problem och lösningar i leveranskedjan för ultratunna komponenter och skärmar(!), till datortillverkarnas entusiasm över ultrabooks och funktioner i Intels plattform med tillhörande styrkretsar.

Vi har självklart inte glömt bort Intels huvudkonkurrent som gett sig in på den ultratunna marknaden. Utifrån vad vi har hört från tillverkare kommer Intel inte längre vara ensam aktör i det här segmentet, utan det billigare alternativet har omfamnats. Det märks att den ultratunna eran är här för att stanna, än så länge finns det 120 olika ultrabookdesigner som ska släppas under 2012 och siffran fortsätter att stiga.


Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
WIRN
11 Årtal sedan

Känns som om ultrabooks sanna potential kommer fram med ivy bridge och en högupplöst skärm…!

Farrisen
Farrisen
11 Årtal sedan

Redaktionen när Intel Ringde : [imgcomment image[/img]