Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

ASUS G55VW - Sval speldator med hög prestanda - Spel: Prestanda, batteritid, ljudnivå och temperatur

Spelprestanda
Testapplikationer: Futuremark 3DMark 11
Unigine Heaven
Crysis 2
Starcraft 2
Borderlands
DiRT 3
Civilization V
Testfokus: Prestanda i spel. Medan processorprestandan oftast räcker och blir över för majoriteten användare så är grafikprestanda alltid en bristvara, framförallt i bärbara datorer. Här testar vi vad datorerna klarar av att leverera i spel, såväl som i de syntetiska testsviterna från Futuremark.

3DMark11

I det inledande 3DMark 11 ser vi att ASUS G55VW och GeForce GTX 660M som väntat inte hänger med MSI GT70, utan hamnar en bit efter i slutpoängen. Vi ser i alla fall en markant ökning mot GT 640M som nyttjar samma grafikkrets.

Unigine_DX11
Unigine_OGL

I det tessellationstunga Unigine Heaven ligger G55VW bra till och hamnar inte långt efter GT70, vilket troligtvis beror på de förbättrade tessellationsenheterna i Kepler-arkitekturen. Vi ser också i vanligt ordning att NVIDIA inte tappar mycket prestanda när vi går från DirectX 11, till OpenGL 4.0.

14_Crysis_2Crysis2

Till och med datorer med marknadsledande grafikkort på den bärbara marknaden klarar inte riktigt av att prestera i Crysis 2 med allt ögongodis påslaget. Sänk inställningarna ett steg och AA-värdet så är det dock fullt spelbart.

Starcraft_2Starcraft2_1
Starcraft2_2

Starcraft 2 är en mycket processorkrävande titel, men som självfallet även drar nytta av grafikkortet och till vår förvåning lägger sig G55VW före GT70. Det här kan bero på antingen drivrutinsoptimeringar från NVIDIA för deras nya grafikarkitektur, eller att processorn klara av att hålla en hög turbofrekvens under längre perioder än MSI:s flaggskepp GT70. Med allt ögongodis uppskruvat till max håller ASUS fortfarande ledningen, men det är inte med samma stora marginaler som tidigare.

borderlandsBorderlands_1
Borderlands_2

ASUS G55VW klarar av att leverera spelbara bildfrekvenser med låga, såväl som maxade inställningar men hamnar trots allt en bit efter GT70.

12_Dirt_3
DiRT3_1

I DiRT 3 presterar G55VW mycket bra med lägre inställningar, någonting som inte kommer som en större överraskning.

DiRT3_2

G55VW lägger sig precis bakom den riktlinje vi valt för spelbar prestanda, nämligen 30 FPS. I just DiRT3 är lite lägre bildfrekvenser inte ett stort problem, men för de som vill få ut mer är det lätt åtgärdat genom att sänka till 4x eller 2xMSAA.

CivilizationV_1

Civilization V fortsätter att vara en av våra mer krävande titlar, men det är inga svårigheter att få ut spelbar prestanda med G55VW:s GTX 660M.

CivilizationV_2

Även om det inte är spelbart är det intressant att vi ännu en gång ser att GTX 660M faktiskt går om det i teorin mer kraftfulla GTX 670M. Anledningen till detta beror troligtvis på de bättre tessellationsenheterna i Kepler-arkitekturen.

En parentes är att vi även kan konstatera att NVIDIA:s namnschema för bärbara datorer inte alltid är logiskt, speciellt när GTX 660M stundtals ligger mycket nära GTX 670M i prestanda eller renutav presterar bättre.

Ljudnivå, temperatur och batteritid i spel

Sound_gaming

Ljudnivån på ASUS G55VW är faktiskt riktigt bra är ligger inte alls långt ifrån de bästa resultaten i diagrammet, som även de kommer från ASUS-märkta datorer. Med datorns komponenter i åtanke är det här resultat vi helt klart är nöjda med, och samma sak gäller dess temperaturer.

Temp3 Temp4

Vi fick upprepa testandet av temperaturer då vi ansåg att resultaten helt enkelt var för bra, men vi kunde endast bekräfta att vi fick liknande siffror igen. G55VW är utan tvivel den svalaste dator vi fått hem någonsin, och på översidan blir den inte nämnvärt varm någonstans. Endast på undersidan hettas det upp, om vi nu kan kalla det så i jämförelse med andra system vi testat. Kombinera detta med ljudnivån så förstår nog de flesta att det här är en av datorns starkaste sidor.

Temp_internal

Även de interna komponenterna hålls på mycket bra nivåer och vi kan konstatera att ASUS gjort ett bra jobb när de designade G55VW, men komponentvalet står säkert också till del bakom det. Då GTX 660M baseras på den NVIDIA:s minsting i Kepler-familjen; GK107 byggd på TSMC:s senaste 28 nanometersteknik, drar den troligtvis inte ström och därmed genererar inte så mycket värme.

Tittar vi på grafiken så är GTX 660M specificerat till 835 MHz, men när det finns utrymme kan grafikkortet gå upp till hela 950 MHz vilket resulterar i bättre prestanda. Hur bra och ofta tekniken faktiskt fungerar beror helt på grafikkortets temperaturer och övriga komponenter i datorn. Med tanke på G55VW:s svala egenskaper har den här tekniken rätt förutsättningar för att faktiskt fungera.

Battery_gaming

Batteritiden är dock återigen inte alls bra, och precis som alla andra datorer med NVIDIA-grafikkort så stryps GTX 660M rejält vid batteridrift. Det här är alltså en dator som man inte bör spela på vid batteridrift.

Sida 7 av 8

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed