Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

Exklusiva bilder på ASUS egenutvecklade 4890, nu med ny kylare

Small preview image

Vi kunde avslöja ganska tidigt att ASUS inte tänkte nöja sig med referensdesignen för AMDs nya grafikkort, ATI Radeon HD 4890. I slutet på förra månaden publicerade vi bilder av vad som skulle komma att bli ASUS värstingmodell av Radeon HD 4890 och nu har vi äntligen fått tag i ytterligare information, samt bilder på den nya kylaren som är ett ganska bastant bygge med saftiga heatpipes och två stora fläktar. Vi har lyckats gräva upp de första bilderna av ASUS nya kort med sin egendesignade kylare men först ska vi ge er ytterligare detaljer om vad ASUS hittat på med sitt nya kort.

Redan tidigare hörde vi rykten om en effektivare strömförsörjningsdel på grafikkortet och vi har nu fått lite ytterligare information om detta. ASUS har först och främst tryckt på en högdensitets-kondensator från Fujitsu som inte bara ska vara riktigt dyr utan även ger flera stora fördelar.

Kondensatorn kan placeras mycket nära GPUn, i ASUS fall precis nedanför, och har en kapacitet upp till 1000 gånger den hos vanliga MLCC och OSCON kondensatorer. Fujitsus SuperML kondensator är både effektivare och ger mer högkvalitativ spänning, enligt vår källa ska ASUS lyckats sänka störningarna i spänningen för GPUn med hela 20% (från 143mV till 114mW).

Detta ska göra kortet mer lämpat för överklockning där stabiliteten på kortet pressas till det yttersta och då speciellt kortets spänningshantering.

För att hålla kortets temperaturer på hyggliga nivåer även vid extrema klockfrekvenser har ASUS utvecklat en egen kylare för kortet. Här verkar man satsa på ren råkraft än finlir. Kylaren är av ganska enkel design men använder sig av en bastant kopparbas och sex stycken 230mm koppar heatpipes som fördelar värmen över den massiva kylflänsen.

De två fläktarna ska hjälpa kylaren att hålla en temperatur på kortet som är runt 10C° lägre än vad man kan vänta sig av AMDs referenskylare.

ASUS ser med andra ord ut att ha förbättrat referensdesignen av Radeon HD 4890 på ett flertal punkter och vi har redan tidigare fått uppgifter om att kortets GPU ganska enkelt ska ta sig över 1000MHz. Exakt hur väl ASUS finslipningar slår ut får vi se när det ännu ej namngivna kortet dyker upp på marknaden, då vi även får reda på vilket prispåslag modifieringarna inbringar.

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed