Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

Apples hot fick Intel att släppa strömsnåla Sandy Bridge modeller

17wSBApple är inte bara världens mest värdefulla företag sett till sin aktieportfölj. Man har även en unik förmåga att få som man vill och är ett av de mest inflytesrika företagen på marknaden idag. Nu avslöjas det att Apple mer eller mindre hotade att hoppa av Intels plattformar om man inte kunde leverera kraftfulla men samtidigt strömsnåla processorer för Apples Mac-system.

De som trodde att det var en slump att Apple var först ut med Intels strömsnåla Sandy Bridge-processorer kan nog tänka om. När Apple utvecklade sin tredje generations ultratunna dator MacBook Air hade man målet klart ställt framför sig. Man ville hålla sin extremt tunna formfaktor men samtidigt öka prestandan rejält, utan att för den delen offra allt för mycket i batteritid.

Intel hade då inga processorer som var särskilt väl anpassade för detta ändamål och Apple valde att sätta hårt mot hårt i samtal med världens största processortillverkare. Enligt Greg Welch som är ansvarig för Intels Ultrabook-projekt ställde Apple ett ultimatum till Intel;

"Apple informed Intel that it better drastically slash its power consumption or would likely lose Apple’s business."

Hotet om att hoppa av Intels plattform ska enligt Welch varit en "väckarklocka" för företaget som i maj tillkännagav sin nya strömsnåla Sandy Bridge-plattform där förbrukningen på de mobila kretsarna sänkts från mellan 35-40 watt till låga 17 watt. En plattform som man nu satsar stenhårt på med bland annat en tillverkarfond på 300 miljoner dollar för de företag som väljer att utveckla komponenter och datorer inom Ultrabook-konceptet.

17wSB17 watts Intel Core i5-2557M processor i Apple MacBook Air 13 (Bildkälla: Ifixit.com)

Apple sägs bland annat testat en ARM-baserad variant av MacBook Air, baserad på en liknande A5-krets som vi hittar i iPad 2, så hotet har troligtvis inte varit utan grund för Intels del.

Uppgifterna som kommer direkt från Intel själva säger ganska mycket om Apples tyngd på datormarknaden, men gör oss även lite frågande till Intels egen planering om man inte själva insåg intresset och vinsten i att satsa på strömsnålare kretsar med hög prestanda. Om inte annat verkar man fattat galoppen nu.

Relaterade nyheter:

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed