I drygt två år har jag suktat efter en OLED-TV som ett svultet dagisbarn i en godisbutik. Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet när jag på CES 2012 fick se min första OLED-TV och beslutet var fattat – ingen TV-uppgradering förrän OLED fanns inom räckhåll. Nu är tiden kommen och det är dags att se om kärleken fortfarande håller.

OLED är på pappret något så osexigt som en bildskärmsteknik för TV-apparater och skärmar. I praktiken är det den största utvecklingen på TV-marknaden under 2000-talet. När jag nu personligen tagit klivet in i OLED-åldern tänkte jag att det skulle vara passande med en bloggserie som följer mina erfarenheter och tankar kring framtidens TV-teknik.

Som teknikjournalist får jag kontinuerligt chansen att dregla över nya prylar men slås också av vetskapen att mycket av den teknik jag ser inte dyker upp på marknaden förrän långt in i framtiden. När LG visade upp sin första OLED-TV på CES för snart tre år sedan var det kört. Jag visste där och då att jag inte med gott mod skulle kunna byta ut min Plasma-TV mot något annat än en OLED-TV. En smärtsam känsla då LG hade satt ett riktpris på 100 000 kronor för sin 55 tum stora TV.

Från 90 000 till under 20 000 på 1 år

Så sent som för ett drygt år sedan kostade den enda modellen på marknaden fortfarande över 90 000 svenska kronor. En hiskelig summa pengar som givetvis ingen – förutom ekonomiskt oberoende – kan/bör/ska lägga på en TV.

Idag är dock läget alltså annorlunda. På bara ett år har tillverkningen hos koreanska LG nått nya milstolpar och priserna på OLED-TV har sjunkit drastiskt. Du kan idag köpa en OLED-TV för under 20 000 kronor – en gräns där jag anser att tekniken faktiskt är tillgänglig för vanliga konsumenter.

Intressant nog är det alltså fortfarande bara LG som tillverkar TV-apparater med OLED-teknik för konsumentmarknaden medan andra aktörer som exempelvis Samsung och Sony fortfarande anser att tekniken inte är redo för massproduktion. Något som skapar en ganska unik situation på marknaden och är något jag kommer återkomma till framöver i denna löpande bloggserie.

OLED – Den lysande pixeln med oklart utgångsdatum

OLED_curved

Min tanke är att fokusera på upplevelserna med OLED och försöka ge dig som läsare en insyn i hur tekniken fungerar i vanlig användning. För dig som är ute efter en närmare teknisk genomgång av OLED och skillnaderna mot exempelvis LCD och Plasma kan jag rekommendera vår genomgång av tekniken i Svenska skärmguiden som ni kan hitta här.

Istället för att fastna i djupa tekniska förklaringar konstaterar vi att Organic Light Emitting Diode skiljer sig avsevärt från den traditionella LED-LCD och Plasma-tekniken. Då varje enskild pixel skapar sitt eget ljus med hjälp av lysdioder kan din TV styra belysningen helt steglöst från avslaget läge till maximal ljusstyrka. Det ger inte bara total svärta utan även närmast obegränsat kontrastvärde – två ytterst viktiga aspekter för en verklighetstrogen bildupplevelse. Andra fördelar med organiska lysdioder är möjligheten att skapa böjda skärmar, mycket goda betraktningsvinklar och extremt snabb responstid.

Nackdelar som inte minst LG:s konkurrenter propagerar för är en tvivelaktig livslängd på OLED-panelernas belysning samt förändringar i färgåtergivning efter längre tids användning. LG däremot menar att kritiken är överdriven och att deras OLED-TV apparater ska hålla sin bildkvalité under många års vanligt användande.

Problemet för mig, dig och andra konsumenter är att vi egentligen inte kan göra annat än att lita på LG:s ord. Att testa livslängden på OLED-panelernas organiska pixlar tar förklarligen tid och det är inte förrän om några år vi verkligen kan skapa oss en bra bild (no pun intended) av hur väl dagens OLED-paneler hanterar långvarigt användande.

Mer intressant i ett kortsiktligt perspektiv är vad OLED betyder för dig idag och här hoppas jag kunna ge lite insyn.

LG 55EA980W

I bloggen kommer jag försöka avge rapport under kontinuerligt användande av LG 55EA980W. Den första 55-tums modellen som LG tog till marknaden i slutet av 2013 och alltså då gick under klubban för 90 000 svenska kronor. TV:n kostar idag 35 000 kronor men har även ett yngre syskon kallat 55EA970W. Den senare modellen har samma OLED-panel men nyare Smart-TV funktionalitet, väggfäste och en prislapp som idag landat stadigt under 20 000 kronor. Det är alltså inte den senaste OLED-modellen jag testar, men panelen med sina 1 920 x 1 080 pixlar ska ge snarlik prestanda som de nyare modellerna i programmet – bortsett från 4K-modellerna som nu börjar närma sig kommersiell tillgänglighet om än till hutlösa priser.

Jag har hunnit bli ganska luttrad av OLED de senaste åren och faktum är att jag redan vilat ögonen på LG:s kommande 4K-modeller med 4 gånger så många pixlar som i den nyligen installerade 1080p-modell jag levt med någon vecka. OLED med 4K-upplösning kommer att bli helt fantastiskt och det av flera anledningar men det är något vi återkommer till senare.

Uppackning och första intryck

OLED_curved2

Trots att jag återigen vet vad som komma skall var det en riktigt häftig upplevelse att packa upp LG:s supertunna TV. Trots sin 5 tum större bildyta är LG 55EA980W både mindre och mycket lättare än min gamla LG-plasma på 50 tum (LG 50PK950N från 2010). Att skärmen mäter endast 4 millimeter på sin tunnaste punkt och bokstavligen svajar mellan händerna när du lyfter den känns nästan lite surrealistiskt. Den böjda panelen är en het potatis bland bildfanatiker på nätet och tills vi börjar prata närmare om bildkvalitén kan vi konstatera att det åtminstone får TV:n att se jäkligt cool ut. Supertunn och lätt böjd gör den sig även riktigt bra på TV-bänken.

Något som är lika surrealistiskt som den tunna böjda formen är när du första gången slår på TV:n. Du vet nämligen inte om TV:n verkligen är påslagen eller ej, skärmen är utan signal helt bäcksvart och efter tiotalet års användning av konstant påslagen bakbelysning är det svårt för hjärnan att förstå. Din erfarenhet säger dig att en TV inte ska vara helt svart när den är påslagen, du förväntar dig att den är mörkgrå. Som plasma-användare kan du varit nära en riktig svärta, inte minst med Pioneers beryktade Kuro-modeller men de flesta har troligtvis inte sett något som kan jämföras med OLED.

Just den avgrundsdjupa svärtan är det som får OLED att verkligen leverera en bildkvalité och närvarokänsla som du med största sannolikhet inte upplevt tidigare med en TV. När svart faktiskt blir svart är det så mycket lättare att lura hjärnan att bilden du ser faktiskt är verklig och inte visas på en TV framför dig.

oled_vs_plasma_blackSvärta i THX-läge: LG 55EA980W (OLED från 2013) vs. LG 50PK950N (Plasma från 2010)*

I mina anteckningar för ”första intryck” står det med stora bokstäver överst – Grym svärta. Det är en ganska bra summering men också bara ett skrap på ytan och i nästa del av OLED-bloggen ska jag ge lite mer konkreta exempel på mina upplevelser med TV:n vid användning. Jag kan i alla fall redan avslöja att betuttningen från första mötet börjat utvecklas till en riktigt långvarig romans om än inte utan lite kärleksgnabb.

Övriga delar i bloggserien ”Att leva med OLED”

*Ingen av de bilder som publiceras är tänkta som vetenskapliga jämförelser men ger en antydan om skillnaderna i panelteknik.

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
stormenseAnton KarmehedmcnaldoGilgameshNiabureth Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niabureth
Medlem
Niabureth

Det är helt klart värt att läsa Patrik_G’s omdömme från hans tid med LG 55EA880W som är den platta modellen från LG. Enligt honom så slår den OLED’n fortfarande inte hans KRP-500A (plasma från 2008). Hans recension av TV’n är enormt utförligt och verkligen läsvärd.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=2311543

jobbigtattloggain
Gäst
jobbigtattloggain

Bra länk niabureth, å kul blogg idé Anton, fortsättningen blir spännande

Zhu
Gäst
Zhu

[quote name=”Niabureth”]Det är helt klart värt att läsa Patrik_G’s omdömme från hans tid med LG 55EA880W som är den platta modellen från LG. Enligt honom så slår den OLED’n fortfarande inte hans KRP-500A (plasma från 2008). Hans recension av TV’n är enormt utförligt och verkligen läsvärd. http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=2311543%5B/quote%5D OLED som teknik slår Plasma alla dagar i ända. Men det sagt så kan det finnas enstaka högkvalitativa Plasma-exemplar som slår vissa (tidiga) OLED-produkter. Så sker alltid när ny teknik kommer, då den äldre tekniken är så pass förfinad. Dessutom så verkar inte direkt den killen vara en novis, för att uttrycka sig… Läs hela »

Zhu
Gäst
Zhu

Vill bara tillägga att det var ett mycket bra inlägg, Anton. Hoppas på liknande initiativ. Det är ofta kul att få lite djupdykningar på teknikfrågor, även om man inte alltid lär sig extremt mycket så får man alltid lite ny kunskap. Dessutom så är det alltid roligt att läsa andra perspektiv på saker som man redan kan, för att det kan få en att tänka på det från andra vinklar.

KUTGW.

Mikael Linnér
Medlem

Helt fantastisk idé och grymt bra skrivet! Jag sitter själv med en Pioneer 5090 hemma som var sista modellen som släpptes och funderar på att byta över snart, kollar priser/recensioner varje vecka så kommer följa den här bloggen med enormt intresse. Hade läst Patrik_G:s inlägg sedan tidigare och det jag är mest intresserad av är just hur OLED klarar färgåtergivning och återgivning av korrekta färgtoner på t.ex. människohud, snabba panoreringar både lod- & vågrät men framförallt sportsändningar såsom fotbollsmatcher med starka gröna färger i kontrast mot spelare i färgglada tröjor som springer omkring och en del snabba panoreringar (gärna jämförelse… Läs hela »

Medlem

Själv väntar jag in denna modell. LG 65EC970V

När denna går att få för 20 000 kr lovar jag att byta ut min 2 år gamla 60″ Plasma tv från Samsung som jag är enormt nöjd med.

Eller liknande modeller 65″ Oled 4K är min nästa har jag lovat mig och suktat efter Oled i minst 5 års tid men framfarten har tagit tid.

En annan korven
Gäst
En annan korven

Det här var ett trevligt blogginlägg. Det blir en annan infallsvinkel när det är subjektiva tankar och över längre tid. Det blir mer djupgående och personligt på ett sätt som får plats i artiklar. Roligt initiativ som omväxling!

Lummis
Gäst
Lummis

När man ser på LG:n så förstår man varför man köpte en Samsung. Min 40″ inköpt 2007 för 8k är svart när den ska vara svart. Visst det går inte att jämnföra med oled men väljer man rätt modell så har man något som fungerar länge.

När priset på oled blir billigare så byter jag ut min 😉

Niabureth
Medlem
Niabureth

Samtidigt kan man även på din bild se (om det inte beror på nerskalad bild) att Plasman faktiskt visar detaljer där det princip är bäcksvart på OLED’n. Det är en av de punkterna som Patrik_G är inne på. OLED’n klarar inte 0 svart utan att samtidigt ta bort en del av gråskalan och färgerna. Patrik_G är naturligtvis extremt petig i sin recension av TV’n och de flesta hade aldrig märkt av vissa av de detaljerna han tar upp. Men det är som jag tidigare skrev intressant läsning för de som är väldigt kräsna. Har själv varit så nära att trycka… Läs hela »

gilgamesh
Medlem
gilgamesh

Tack för detta, blir mycket intressant att följa!! för mig blir det en 55 alt 65 tum OLED när jag köper nästa TV, helst 65″ men beroende på priset så får vi se, samt ifall det kommer en nyare generation än dagens 55/65EC970V, jäkligt synd att andra aktörer inte hoppat på OLED, hade varit betydligt bättre för oss konsumenter, tänker främst på att priserna troligen sjunkit ännu snabbare…tänker främst på Samsung som gått ut med att de inte kommer något under 2015…visst de jobbar tydligen med en annan OLED teknik än LG’s men fortfarande, kan tänka mig vänta 2 år… Läs hela »

Mikael
Medlem
Mikael

Finns det en variant av den här TV:n som inte är böjd? Jag var väldigt nära att köpa 970W, men det föll just på att den är böjd eftersom jag vill ha den på väggen.

John Jensen
Medlem
John Jensen

Ska bli spännande att läsa fortsättningen. Köpte själv en billigare 6000 kr TV i väntan på OLED men blev ändå glatt förvånad efter installation och några dagars tittande. Slår OLED den bilden vill man bara ha..

Men blir det någon fortsättning snart då CES är i vägen? Man får trösta sig med alla dessa bra repotage från Carl Holmberg. Där ligger Sweclockers lite efter både i mängd och kvalité, fast måste säga till deras försvar att Emil och Jonas alltid har den där busiga glimten i ögat…