Corsair Neutron XTI är en av få entusiast-SSD:er som inte använder PCI Express, utan SATA. Är MLC på SATA fortfarande relevant, och i så fall för vem?

SSD-marknaden är inne i ett stort generationsskifte. För bara något år sedan var det inte stor skillnad mellan en toppmodell och en budgetmodell. Alla enheter använde sig av MLC-NAND och SATA-gränssnittet, vilket gjorde att alla enheter kunde leverera 500 megabyte per sekund i både skrivning och läsning.

Det gjorde istället att det var priset som avgjorde vilka enheter som sålde, och vilka som blev liggandes på hyllan. De senaste två åren har vi börjat se ett skifte där toppmodellerna blivit betydligt snabbare, och budgetmodellerna har blivit långsammare. Aldrig tidigare har skillnaden varit så stor som det är just nu.

SATA  + MLC – en allt ovanligare kombination

Detta beror på att två nya teknologier har blivit mer vanliga, nämligen TLC-NAND och PCI-Express. TLC-NAND gjorde att SSD-enheter kunde tillverkas billigare, på bekostnad av prestandan. PCIe innebär i sin tur att man kan få prestanda långt över 500 megabyte per sekund (MB/s). I samband med att man introducerade TLC, har man också minskat tillverkningstekniken och det har i sin tur gjort att man behövt gå över till mer aggressiv ECC för att enheterna ska fungera. Resultatet har därför blivit att enheter har blivit betydligt billigare, och betydligt långsammare.

MLC-NAND behöver inte använda lika avancerad ECC och är betydligt snabbare överlag, vilket har gjort att MLC används i dyrare modeller (med PCIe) och TLC används i billigare modeller (med SATA). Det betyder att den som är ute efter snabb SATA-enhet får titta på betydligt äldre enheter såsom Samsungs 850 Pro, Sandisk Extreme Pro eller Crucials MX 200. Dessa enheter blir allt färre och de blir allt dyrare. Idag ska vi titta på en enhet som fortfarande finns i butik och är en av de få enheter som använder MLC tillsammans med SATA, nämligen Corsair Neutron XTI.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid